Kennisgeving Kernenergiewet en Waterwet, Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) en Rijkswaterstaat

Op 15 februari 2023 heeft de ANVS een vergunning op grond van de Kernenergiewet (Kew) verleend voor de oprichting van de PALLAS-reactor te Petten (gemeente Schagen, Noord-Holland). Rijkswaterstaat heeft op 15 februari 2023 een Waterwetvergunning verleend voor PALLAS. Deze definitieve vergunningen liggen van 16 februari 2023 tot en met 30 maart 2023 ter inzage. Tot en met 30 maart 2023 is het mogelijk om tegen deze vergunningen beroep in te dienen bij de Raad van State.

Achtergrond vergunningen

PALLAS is een nieuwe onderzoeksreactor die volgens de plannen van de initiatiefnemer de Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten gaat vervangen. PALLAS is bedoeld voor onderzoek en voor de productie van medische isotopen. Deze medische isotopen, die radioactief zijn, zijn nodig voor onderzoek en behandeling van patiënten met hart- en vaatziekten en kanker. PALLAS moet komen op het terrein van de Energy & Health Campus in Petten.

De onderzoeksreactor is een nucleaire installatie. Voor de oprichting hiervan is een Kew-vergunning nodig op grond van de artikelen 15, onder a en b, 29 en 34 van de Kew.

Daarnaast is een Waterwetvergunning nodig op grond van de artikelen 6.2 en 6.5 van de Waterwet.

Voor de besluitvorming over de vergunningaanvragen is door PALLAS een milieueffectrapport (MER) opgesteld.

Procedure

Op 15 juni 2022 heeft ANVS de vergunningaanvraag met MER voor een Kew-vergunning voor de oprichting van de PALLAS-reactor ontvangen van de Stichting Voorbereiding PALLAS-reactor. Deze aanvraag is op 27 september 2022 aangevuld. Op 15 juni 2022 heeft Rijkswaterstaat de vergunningaanvraag met MER voor een Waterwetvergunning voor deze onderzoeksreactor ontvangen. Voor beide aanvragen is hetzelfde MER ingediend. Het MER is naar aanleiding van de adviezen van de Commissie m.e.r. aangevuld.

Gecoördineerde behandeling

Deze twee vergunningaanvragen voor PALLAS zijn gecoördineerd behandeld op grond van artikel 6.27 van de Waterwet. Dit houdt in dat de procedures gelijk lopen. Zo zijn de ontwerpvergunningen op hetzelfde moment ter inzage gelegd en wordt nu gezamenlijk van de definitieve Waterwetvergunning en Kew-vergunning kennis­gegeven. De ANVS en Rijkswaterstaat hebben zelfstandig hun eigen vergunning verleend.

Waar kunt u de definitieve vergunningen inzien?

De definitieve vergunningen en de aanvulling op het MER kunt u van 16 februari 2023 tot en met 30 maart 2023 inzien op de volgende locaties:

  • Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS), Koningskade 4 te Den Haag, alleen na telefonische afspraak: 070-348 73 64 (bereikbaar van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur).

  • Rijkswaterstaat West-Nederland Noord, afdeling Vergunningverlening, Toekanweg 7 te Haarlem, alleen na telefonische afspraak: 06-21 16 71 16 (bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur).

  • Gemeente Schagen, Laan 19 te Schagen. Alleen na telefonische afspraak: 0224-21 04 00 (bereikbaar op werkdagen van 8.00 uur tot 17.00 uur).

Alle stukken zijn tevens beschikbaar via de website van de ANVS: www.anvs.nl.

Hoe kunt u beroep indienen?

Beroep tegen de Kew-vergunning en de Waterwetvergunning staat tot en met 30 maart 2023 open voor:

  • Belanghebbenden. U kunt als belanghebbende worden aangemerkt indien u rechtstreeks door het besluit in uw belangen wordt geraakt.

  • Niet-belanghebbenden die een zienswijze op de ontwerpvergunning hebben ingediend of aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijze te hebben ingediend.

Voor beide groepen geldt dat het beroep kan worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Het beroepschrift moet van een handtekening, datum, naam en adres van de indiener zijn voorzien. De indiener dient duidelijk aan te geven waarom hij tegen dit besluit beroep aantekent. Zo mogelijk dient bij het beroepschrift een afschrift te worden gevoegd van het besluit waartegen het beroep zich richt.

De vergunningen treden op 31 maart 2023 in werking, tenzij vóór deze datum een verzoek wordt gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening.

Het beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het verzoek tot een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Als burger kunt u uw beroepschrift of verzoek tot voorlopige voorziening ook via het digitale loket van de Raad van State verzenden (https://digitaalloket.raadvanstate.nl/). Hiervoor dient u te beschikken over DigiD. Voor de behandeling van een beroep of een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Inlichtingen over de procedure en de hoogte van het griffierecht kunnen worden verkregen bij de Raad van State, telefoon 070-426 44 26.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze kennisgeving of een bezoek aan de website www.anvs.nl nog vragen over de stukken of de procedure?

Dan kunt u voor vragen aan de ANVS op werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur terecht bij het Informatiepunt Kernenergiewet­vergunningen, telefoon 088-489 05 00.

Ook is het mogelijk om uw vraag per e-mail te stellen aan: postbus.kerninstallatie@anvs.nl onder vermelding van ‘Vraag over vergunning PALLAS’.

Voor vragen aan Rijkswaterstaat kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling Vergunningverlening, telefoon 06-21 16 71 16.

Naar boven