Kennisgeving ontwerp weigeringsbesluit omgevingsvergunning inrichting Haaksbergen aanleg transport- en distributieleidingentracé (V-17174), Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat maakt bekend:

Op 7 december 2021 heeft Nobian Salt B.V. (hierna: Nobian), te Hengelo ingevolge de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (hierna: Wabo) een aanvraag om een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag betreft de aanleg van een transport- en distributieleidingentracé ten behoeve van de zoutwinning in Haaksbergen.

Aanleiding

In 2011 is een proefboring gedaan in het gebied Haaksbergen waarmee de aanwezigheid van een winbare zoutlaag is aangetoond. Naar aanleiding hiervan is op 11 mei 2011 een aanvraag voor een winningsvergunning ingediend. Op 7 juni 2012 is door het Ministerie van Economische Zaken de winningsvergunning afgegeven (kenmerk DGETM-EM/12044124). Voor de aanleg en de exploitatie van de nieuwe zoutwinlocaties in Haaksbergen zijn omgevingsvergunningen vereist. Deze aanvraag om een omgevingsvergunning ziet op de aanleg van de benodigde transport- en distributieleidingentracé ten behoeve van de zoutwinning in de gemeente Haaksbergen.

Het zout wordt gewonnen door middel van oplosmijnbouw. Per zoutwinningslocatie wordt een zoutput geboord. Via deze put wordt water in de ondergrondse zoutlaag geïnjecteerd, waardoor het zout oplost tot pekel. Ten behoeve van de aanvoer van water en afvoer van pekel worden de zoutwinlocaties onderling verbonden met distributieleidingen. Deze leidingen staan tevens in verbinding met het te realiseren pompstation Stepelerveld op het industrieterrein Stepelerveld. Vanaf dit pompstation wordt het oploswater, aangevoerd vanaf de Zoutfabriek van Nobian in Hengelo, gedistribueerd naar de zoutwinningslocaties en wordt de pekel getransporteerd naar de Zoutfabriek in Hengelo. Ten behoeve van het transport van en naar de zoutfabriek te Hengelo worden transportleidingen aangelegd. Daarnaast worden kabels ten behoeve van communicatie en worden stroomvoorzieningen aangelegd.

Aanvraag

De omgevingsvergunning is aangevraagd voor de activiteiten ‘handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening’, ‘werk of werkzaamheden uitvoeren’ en ‘kappen’.

Aanvankelijk zag de aanvraag voor de oprichting van de inrichting van 18 juni 2021 op de aanleg en de exploitatie van twaalf locaties voor het winnen van zout en transporteren van pekel. Na overleg met omwonenden heeft Nobian op 8 augustus 2022 de aanvraag gewijzigd van twaalf zoutwinningslocaties (H1 t/m H12) naar acht. De aanvraag ziet daarmee op de locaties H1, H2, H3, H4, H5, H7, H8 en H9. De acht locaties worden opgericht om zoutputten te boren. De toelichting op de aanvraag voor de onderhavige omgevingsvergunning is daardoor op 9 september 2022 ook zodanig aangepast dat deze ziet op de gewijzigde situatie.

Voornemen weigering ontwerpbesluit

De aanleg van distributie- en transportleidingen past niet binnen het bestemmingsplan. Om die reden is de activiteit ‘handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening’ aangevraagd. Vanwege genoemde activiteit is van de gemeenteraad van Haaksbergen een verklaring van geen bedenkingen (hierna: VVGB) vereist. Op 26 oktober 2022 heeft de gemeenteraad van Haaksbergen de ontwerp weigering VVGB afgegeven zoals bedoeld in artikel 2.27 van de Wabo. Uit artikel 2.20a van de Wabo volgt dat de omgevingsvergunning voor de activiteit wordt geweigerd indien de (ontwerp) VVGB is geweigerd. De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat is daarom voornemens de ontwerp omgevingsvergunning te weigeren.

Ter inzage legging

Het ontwerpbesluit weigering omgevingsvergunning, ontwerp weigering afgifte verklaring van geen bedenkingen van de gemeenteraad van Haaksbergen en de andere relevante stukken liggen met ingang van vrijdag 10 februari 2023 gedurende zes weken ter inzage op:

  • de secretarie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, aan de Bezuidenhoutseweg 73 te Den Haag;

  • de secretarie van de gemeente Haaksbergen, aan de Blankenburgerstraat 28 te Haaksbergen.

Inzage is mogelijk op werkdagen tijdens kantooruren. Daarnaast is het ontwerpbesluit weigering omgevingsvergunning en de andere relevante stukken online te raadplegen via www.mijnbouwvergunningen.nl/zoutwinninghaaksbergen.

Tot en met 23 maart 2023 kan een ieder zienswijzen met betrekking tot het ontwerpbesluit schriftelijk kenbaar maken aan:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Directie Transitie Diepe Ondergrond

T.a.v. mw. K. Kaya

Postbus 20401

2500 EK DEN HAAG

mijnbouwvergunningen@minezk.nl onder vermelding van zaaknummer V-17174.

Ook voor inlichtingen kunt u zich, onder vermelding van kenmerk V-17174, wenden tot het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat via mijnbouwvergunningen@minezk.nl.

Wij maken u erop attent dat slechts beroep tegen de uiteindelijke beschikking kan worden ingediend als ook een zienswijze is ingebracht tegen het ontwerpbesluit en men belanghebbende is.

Naar boven