Besluit van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 2 februari 2023, nummer WBV 2023/1, houdende wijziging van de Vreemdelingencirculaire 2000

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

Gelet op de Vreemdelingenwet 2000, het Vreemdelingenbesluit 2000 en het Voorschrift Vreemdelingen 2000;

Besluit:

ARTIKEL I

De Vreemdelingencirculaire 2000 wordt als volgt gewijzigd:

A

Paragraaf C7/23 Vreemdelingencirculaire 2000 is gewijzigd en komt te luiden:

23. Het asielbeleid ten aanzien van Mali

Uitzonderlijke situatie in de zin van paragraaf C2/3.3 Vc

In Mali is uitsluitend sprake van een uitzonderlijke situatie in de zin van artikel 29, eerste lid, aanhef en onder b, Vw in de regio’s Gao, Ménaka en Mopti.

Binnenlands beschermingsalternatief in de zin van paragraaf C2/3.4 Vc

De IND neemt voor Mali in ieder geval een vestigingalternatief in Bamako aan, als de vreemdeling aan alle volgende voorwaarden voldoet:

  • de vreemdeling had voor vertrek uit Mali zijn normale verblijfplaats in de regio Gao, Ménaka of Mopti;

  • het reële risico op ernstige schade is niet gebaseerd op omstandigheden die de vreemdeling zelf betreffen, maar is alleen een gevolg van de uitzonderlijke situatie in de zin van paragraaf C2/3.3 Vc;

  • de voorwaarden zoals genoemd in artikel 3.37d Voorschrift Vreemdelingen.

Als de vreemdeling, al dan niet afkomstig uit de regio Gao, Ménaka of Mopti, op individuele gronden te vrezen heeft voor vervolging of ernstige schade, beziet de IND op individuele basis of er een binnenlands beschermingsalternatief aanwezig is.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal (met de toelichting) in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 2 februari 2023

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, namens deze, A.W.H. Bertram directeur-generaal Migratie

TOELICHTING

A

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft de Tweede Kamer per brief van 11 januari 2023 (kenmerk 4333513) geïnformeerd dat hij de situatie in de regio’s Gao, Ménaka en Mopti in Mali heeft gekwalificeerd als gebied waar sprake is van een uitzonderlijke situatie zoals bedoeld onder artikel 15 onder c Kwalificatierichtlijn.

Verder heeft de staatssecretaris besloten om voor vreemdelingen die afkomstig zijn uit de regio’s Gao, Ménaka en Mopti en die enkel een reëel risico lopen op ernstige schade vanwege de uitzonderlijke veiligheidssituatie in deze regio’s in beginsel aan te nemen dat er een vestigingsalternatief is in Bamako. Hieraan ligt ten grondslag dat uit de geraadpleegde bronnen blijkt dat de veiligheidssituatie in Bamako relatief goed is. Conform C2/3.4 Vc toetst de IND in iedere zaak of gelet op de individuele omstandigheden een vestigingsalternatief in Bamako kan worden aangenomen te bestaan.

Om vorenstaande redenen is het landenbeleid asiel voor Mali opgenomen in paragraaf C7/23 Vc. Het landenbeleid is beperkt tot de uitzonderlijke situatie en de mogelijkheid van een vestigingsalternatief in Bamako.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, namens deze, A.W.H. Bertram directeur-generaal Migratie

Naar boven