Wijziging Voorzieningenstelsel buitenland defensiepersoneel en intrekking van de Regeling bruikleenverstrekking buitenland militair personeel

30 januari 2023,

nr. BS2022022779

De Staatssecretaris van Defensie

Gelet op:

  • artikel 16, onder c, van het Inkomstenbesluit militairen;

  • artikel 52, eerste lid, onder d, van het Inkomstenbesluit burgerlijke ambtenaren defensie;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Voorzieningenstelsel buitenland defensiepersoneel wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel a. sub 4 komt te luiden:

de commandant van het Defensie Ondersteuningscommando, voor zover het betreft het Defensie Ondersteuningscommando.

2. De onderdelen n. en o. komen te vervallen.

3. Onderdeel p. komt te luiden:

  • p. ACRU de Aanvullende CAO Rijk Uitzendingen

4. Onderdeel q. komt te luiden:

  • q. post een vertegenwoordiging van het Koninkrijk in het buitenland als bedoeld in Bijlage 1 van de ACRU

5. Onderdeel r. komt te vervallen.

B

De titel van Hoofdstuk 3 komt te luiden:

HOOFDSTUK 3. VOORZIENINGEN TIJDENS PLAATSING BIJ EEN POST

C

Artikel 23 komt te luiden:

Artikel 23. Toepasselijkheid

  • 1. Dit hoofdstuk is van toepassing op de defensie-ambtenaar die in het buitenland wordt geplaatst of tewerkgesteld om voor een periode van drie maanden of meer werkzaamheden te verrichten bij een post, indien aan de werknemer van het Rijk die vergelijkbaar is met de betreffende defensie-ambtenaar aanspraak zou zijn verleend op de voorzieningen in de ACRU.

D

Artikel 24 komt te luiden:

Artikel 24. Voorzieningen

  • 1. De defensie-ambtenaar heeft behalve op inkomsten op grond van het Inkomstenbesluit militairen, onderscheidenlijk het Inkomstenbesluit burgerlijke ambtenaren defensie, in voorkomend geval aanspraak op voorzieningen op de voet van de ACRU.

  • 2. Bij toepassing van de aanspraken op de voet van de ACRU wordt het functieniveau van de defensie-ambtenaar bepaald met toepassing van tabel 17.

  • 3. Bij toepassing van de koopkrachtgelijkstelling op de voet van de ACRU wordt het nettosalaris van de defensie-ambtenaar vastgesteld conform de berekening van het standaard netto Nederland in artikel 1, onderdeel h. van deze regeling, zonder inachtneming van de daarin genoemde vermenigvuldigingsfactor.

E

Artikel 25 komt te vervallen.

F

Tabel 17 bij het Voorzieningenstelsel buitenland defensiepersoneel wordt vervangen door Tabel 17 opgenomen als Bijlage 1 bij deze regeling.

ARTIKEL II

De Regeling bruikleenverstrekking buitenland militair personeel wordt ingetrokken.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking op de datum van ondertekening en werkt terug tot en met 1 januari 2020.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Defensie voor deze De Hoofddirecteur Personeel J. Legein Generaal-majoor

TOELICHTING

In artikel 1 van het Voorzieningenstelsel buitenland defensiepersoneel (VBD) wordt een aantal verouderde benamingen gewijzigd en vervalt een aantal onderdelen welke waren opgenomen in de artikelen 23 tot en met 25 van het VBD.

De artikelen 23 tot en met 25 van het VBD hebben betrekking op defensiepersoneel dat onder specifieke omstandigheden aanspraken heeft op de voet van voorzieningen die gelden voor werknemers van het Rijk tijdens plaatsing bij een post. Met ingang van 1 januari 2020 zijn, als gevolg van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren, alle rechtspositionele regelingen voor rijksambtenaren vervallen. Deze regelingen zijn daarom omgezet in de CAO Rijk en, bij uitzending naar een post in het buitenland, in de Aanvullende CAO Rijk Uitzendingen (ACRU). Deze laatste vervangt met name het Dienst Buitenlandse Zaken Voorzieningenstelsel 2018 (DBZV) en de op uitzending van ambtenaren naar posten betrekking hebbende delen van het Reglement Dienst Buitenlandse Zaken. Daarbij is het de bedoeling geweest om bij deze omzettingen geen inhoudelijke wijzigingen door te voeren ten opzichte van wat er al was afgesproken.

De toepasselijkheid in artikel 23 is aangepast en de opsomming van voorzieningen in artikel 24 is komen te vervallen omdat uit de ACRU reeds volgt voor wie, voor welke periode en onder welke omstandigheden een aanspraak ontstaat op grond van de ACRU. De loopbaan van defensiepersoneel wordt daarbij nadrukkelijk beschouwd als een niet-internationale loopbaan.

Tegelijkertijd komt met deze regeling een aantal verouderde bepalingen uit het Voorzieningenstelsel buitenland defensiepersoneel te vervallen, zoals opgenomen in artikel 25. Hetgeen in het oude artikel 25, eerste lid van het VBD is opgenomen, komt terug in het aangepaste artikel 24 lid 3. Tevens wordt de Regeling bruikleenverstrekking buitenland militair personeel ingetrokken, waarnaar in het oude artikel 25, derde lid van het VBD, werd verwezen. Deze regeling wordt niet meer toegepast daar de in de regeling bedoelde artikelen niet meer in bruikleen worden gegeven.

De Staatssecretaris van Defensie voor deze De Hoofddirecteur Personeel J. Legein Generaal-majoor

BIJLAGE 1

Tabel 17

Tabel 17 Geassimileerde schaal IBBAD (ad art. 24, 2e lid VBD)

Salarisschaal Rijk

Geassimileerde rang KM

Geassimileerde rang KL/KLu/KMar

Geassimileerde schaal IBBAD

4

Kpl/Mar2

4

5

matr1

kpl1/ Mar1

5

6

kpl

Sgt/Wmr

6

7

sgt

sgt1/Wmr1

7

8

smjr/ltz3

sm/tlnt

8

9

aoo/ltz2

aoo/elnt

9

10

ltz2oc

Kap

10

12

ltz1

Maj

12

14

kltz

Lkol

14

16

ktz

Kol

16

17

cdr

Bgen/Cdre

17

Naar boven