Besluit van de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs van 23 januari 2023, nr. PO/35391812, tot wijziging van het Instellingsbesluit Expertgroep toetsen PO

De Minister voor Primair en Voortgezet onderwijs,

Gelet op artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies, artikel 2 van het Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies, artikel 9b, achtste en negende lid, van de Wet op het primair onderwijs;

Besluit:

ARTIKEL I WIJZIGING INSTELLINGSBESLUIT EXPERTGROEP TOETSEN PO

Het Instellingsbesluit Expertgroep toetsen PO wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, onderdeel d, vervalt, onder verlettering van de onderdelen e tot en met g tot d tot en met f.

B

Artikel 2, tweede lid, onderdeel b, vervalt.

C

In artikel 5, tweede lid, vervallen de zinsneden ‘en het kwaliteitsoordeel, bedoeld in artikel twee, tweede lid, onder b’ en ‘tussentijdse toets of reeks van tussentijdse toetsen of’.

D

Paragraaf 3 vervalt.

E

In artikel 12 vervalt de zinsnede ', tussentijdse toetsen’.

F

Artikel 14, derde lid, vervalt, onder vernummering van het vierde lid tot derde lid.

G

Artikel 18 vervalt.

ARTIKEL II INWERKINGTREDING

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na plaatsing in de Staatscourant en werkt terug tot en met 1 januari 2023.

Dit besluit zal met de daarbij behorende toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Primair en Voortgezet onderwijs, A.D. Wiersma

TOELICHTING

De onafhankelijke commissie Expertgroep Toetsen PO heeft onder het huidige stelsel twee wettelijke taken. De eerste taak betreft het geven van een advies aan de Minister over de toelating en intrekking van de toelating van andere eindtoetsen. De tweede taak betreft het geven van een eigenstandig kwaliteitsoordeel over de inhoudelijke validiteit, betrouwbaarheid en deugdelijke normering van een tussentijdse toets of reeks van tussentijdse toetsen als onderdeel van het in de WPO en WEC verplicht ingevoerde leerling- en onderwijsvolgsysteem (lvs-toetsen). Deze twee taken zijn nader uitgewerkt in het Instellingsbesluit Expertgroep toetsen PO. Door inwerkingtreding van de Wet van 9 februari 2022 tot wijziging van een aantal onderwijswetten in verband met aanpassingen op het gebied van de doorstroom van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs en wijziging van de stelselinrichting van doorstroomtoetsen en toetsen verbonden aan leerling- en onderwijsvolgsystemen in het basisonderwijs (Stb. 2022,135) komt de tweede taak van de Expertgroep per 1 januari 2023 te vervallen. Deze taak wordt per die datum overgeheveld naar het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE krijgt in het nieuwe stelsel de bevoegdheid tot erkenning van toetsen verbonden aan leerling- en onderwijsvolgsystemen (artikel 3a, eerste lid, onderdeel c, Wet CvTE en artikel 12 Toetsbesluit PO). De voorgestelde wijzigingen regelen dat de taken van de Expertgroep ten aanzien van de tussentijdse toetsen vervallen.

De Minister voor Primair en Voortgezet onderwijs, A.D. Wiersma

Naar boven