Regeling van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 27 januari 2023, tot wijziging van de Regeling bemiddeling geschillen sectoroverleg BES

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op artikel 4.1 van het Besluit overlegstelsel BES;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling bemiddeling geschillen sectoroverleg BES wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, onderdeel e, wordt ‘de voorzitter van de SOBES’ vervangen door ‘de voorzitter van het overleg, bedoeld in artikel 2.3 van het Besluit overlegstelsel BES’.

B

In artikel 2 wordt ‘De SOBES stelt’ vervangen door ‘De voorzitter en de SOBES stellen gezamenlijk’.

C

In artikel 4, eerste lid, wordt ‘artikel 2’ vervangen door ‘artikel 3’.

D

In artikel 5 wordt ‘artikel 3’ steeds vervangen door ‘artikel 4’.

E

Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘de Advies- en Arbitrage Commissie Rijksdienst, genoemd in artikel 110g van het Algemeen Rijksambtenarenreglement’ vervangen door ‘de Advies – en Arbitragecommissie van de Raad voor het Overheidspersoneel’.

2. In het tweede lid wordt ‘de Advies- en Arbitrage Commissie Rijksdienst’ vervangen door ‘de Advies- en Arbitragecommissie, bedoeld in het eerste lid’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Digitalisering en Koninkrijksrelaties, A.C. van Huffelen

TOELICHTING

1. Vaststellen shortlist bemiddelaars

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties pleegt op grond van artikel 2.2 van het Besluit overlegstelsel BES overleg met de Sectorale Overlegcommissie Bonaire, Sint Eustatius en Saba (SOBES) over de arbeidsvoorwaarden van de Rijksambtenaren in Caribisch Nederland. Dit overleg staat onder leiding van de Minister of een door hem als voorzitter aangewezen ambtenaar.

In artikel 2 van de Regeling bemiddeling geschillen sectoroverleg BES (hierna: Regeling bemiddeling) is de inschakeling van een mediator (bemiddelaar) geregeld, wanneer het arbeidsvoorwaardenoverleg vastloopt vanwege een geschil. Zoals uit de toelichting op de Regeling bemiddeling blijkt, is gekozen voor het instrument van mediation, omdat dit passend is bij een op gelijkwaardigheid gebaseerd overleg. Een van de kenmerken van mediation is, zoals ook in die toelichting is vermeld, dat het altijd plaatsvindt op basis van vrijwilligheid.

Om te voorkomen dat bij een geschil langdurig discussie zou ontstaan over wie zou moeten worden benaderd als bemiddelaar, is in artikel 2 van de Regeling bemiddeling bepaald dat vooraf een shortlist dient te worden samengesteld van bemiddelaars die in voorkomende gevallen zouden kunnen worden ingeschakeld. Op grond van de huidige formulering van dat artikel 2, wordt de shortlist vastgesteld door de SOBES. De SOBES bestaat uit vertegenwoordigers van de tot het sectoroverleg toegelaten vakorganisaties (artikel 2.1 van het Besluit overlegstelsel BES). Gelet op het karakter van mediation ligt het echter in de rede dat ook de voorzitter van het overleg betrokken is bij de vaststelling van de shortlist. In verband hiermee wordt artikel 2 van de Regeling bemiddeling zodanig gewijzigd dat de lijst door de voorzitter en de SOBES gezamenlijk wordt vastgesteld (artikel I, onderdeel B).

2. Advies- en Arbitragecommissie

Wanneer de bemiddeling niet tot overeenstemming leidt, bestaat er op grond van het huidige artikel 7, eerste lid, van de Regeling bemiddeling de mogelijkheid om de Advies- en Arbitragecommissie Rijksdienst (AAR) om advies te vragen over het geschil. De AAR was tot 1 januari 2020 geregeld in artikel 110g van het Algemeen Rijksambtenarenreglement (Arar). Met de inwerkingtreding van de Ambtenarenwet 2017 is het Arar ingetrokken en is in plaats van de AAR de Advies- en Arbitragecommissie Raad voor het Overheidspersoneel (AAC ROP) in het leven geroepen. Artikel I, onderdeel E, wordt artikel 7 van de Regeling bemiddeling aan deze nieuwe werkelijkheid aangepast.

3. Overige wijzigingen

In artikel I, onderdeel A, wordt de beschrijving van het begrip ‘voorzitter’ verbeterd. In de onderdelen C en D worden onjuiste verwijzingen verbeterd.

4. Regeldruk

Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat het naar verwachting geen gevolgen voor de regeldruk heeft.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Digitalisering en Koninkrijksrelaties, A.C. van Huffelen

Naar boven