Besluit van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming van 13 september 2023, nr. ANVS-2023/1189, tot wijziging van het Bestuursreglement ANVS (ANVS 2.1)

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming,

Gelet op de artikelen 8 en 12b, eerste lid, van de Kernenergiewet;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Bestuursreglement ANVS wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 komt te luiden:

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. bestuur:

de voorzitter en de plaatsvervangend voorzitter;

b. directeur:

directeur van een directie van de Autoriteit volgens het organisatiebesluit van de Autoriteit;

c. plaatsvervangend voorzitter:

plaatsvervangend voorzitter van de Autoriteit;

d. secretaris:

functionaris belast met het ondersteunen van de vergaderingen;

e. vergadering:

vergadering van het bestuur;

f. voorzitter:

voorzitter van de Autoriteit.

B

In artikel 3, eerste lid, wordt ‘de afdelingshoofden en de stafhoofden’ vervangen door ‘de directeuren en de teamleiders’.

C

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

a. In het eerste lid wordt ‘de afdelingshoofden’ vervangen door ‘de directeuren’.

b. In het derde lid wordt ‘, de afdelingshoofden en de stafhoofden’ vervangen door ‘en de directeuren’.

c. Het zevende lid vervalt, onder vernummering van het achtste lid tot zevende lid.

D

In artikel 5, eerste lid, onderdeel a, vervalt de zinsnede ‘gehoord de eventuele adviezen van de stafhoofden en,’ en wordt ‘de afdelingshoofden’ vervangen door ‘de directeuren’.

E

In artikel 8 wordt ‘, een afdelingshoofd of een stafhoofd’ vervangen door ‘of een directeur’ en wordt ‘hij’ vervangen door ‘deze’.

F

In artikel 9, eerste lid, wordt ‘, de afdelingshoofden en de stafhoofden’ vervangen door ‘en de directeuren’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 februari 2023.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, A. van Bolhuis, bestuursvoorzitter

M. Brugmans, plv. bestuursvoorzitter

Beroepsclausule

Belanghebbenden kunnen binnen 6 weken na de dag van de bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant tegen dit besluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. U kunt als belanghebbende worden aangemerkt indien u rechtstreeks door dit besluit in uw belangen wordt geraakt.

Het beroepschrift moet van een handtekening, datum, naam en adres van de indiener zijn voorzien. De indiener moet duidelijk aangeven waarom hij tegen dit besluit beroep aantekent.

Zo mogelijk moet bij het beroepschrift een afschrift worden gevoegd van het besluit waartegen het beroep zich richt. Het beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Voorlopige voorziening

Indien een beroepschrift is ingediend, kunnen belanghebbenden aan de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen, indien – gelet op de betrokken belangen – onverwijlde spoed dit vereist. Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd. Als burger kunt u uw verzoek tot voorlopige voorziening ook via het digitale loket van de Raad van State indienen (Externe link: https://digitaalloket.raadvanstate.nl/). Hiervoor moet u beschikken over DigiD. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Inlichtingen over de procedure en de hoogte van het griffierecht kunnen worden verkregen bij de Raad van State, telefoon 070-426 44 26.

TOELICHTING

Aanleiding voor dit besluit is de vervanging van het Organisatiebesluit ANVS 2.020 door het Organisatiebesluit ANVS 2.1 per 1 februari 2023. Hierdoor komen de functies van afdelingshoofd en stafhoofd te vervallen. Nieuw is daarentegen de functie van directeur.

Dit besluit brengt het Bestuursreglement ANVS in overeenstemming met het Organisatiebesluit ANVS 2.1.

Voor (wijzigingen van) het Bestuursreglement ANVS is de goedkeuring van de Minister voor Infrastructuur en Waterstaat vereist (art. 12b, tweede lid, van de Kernenergiewet). Tegen besluiten die aan goedkeuring zijn onderworpen kan geen bezwaar worden gemaakt (art. 7:1, eerste lid, onderdeel b, van de Algemene wet bestuursrecht). Belanghebbenden die zich tegen dit besluit willen verzetten, moeten daarom direct beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, A. van Bolhuis, bestuursvoorzitter

M. Brugmans, plv. bestuursvoorzitter

Naar boven