Kennisgeving voorbereidingsbesluit gaswinning VDW, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Wat gaat er gebeuren?

Vermilion Energy Netherlands B.V. (Vermilion) produceert op meerdere locaties in Nederland aardgas uit kleine gasvelden. De gasvelden VDW-A en VDW-B liggen op een diepte van circa 2 km en zijn niet eerder in productie genomen. De gasvelden maken deel uit van de bestaande winningsvergunningen met de naam Gorredijk en Drenthe VI en liggen onder de gemeenten Westerveld en Weststellingwerf. Op een geschikte plek boven de gasvelden wil Vermilion een gaswinningslocatie aanleggen en vanaf die locatie één tot drie putten boren. De putten worden aangesloten op het bestaande gastransportsysteem van Vermilion. Na overleg met de omgeving zijn 9 locaties en 5 varianten onderzocht voor de uiteindelijke keuze van de mijnbouwlocatie.

Waarom is dit project nodig?

Nederland werkt aan een duurzame, veilige en betrouwbare energievoorziening. Om de klimaatdoelen van Parijs te halen bouwen we in Nederland het gebruik van fossiele brandstoffen zoals aardgas geleidelijk af. Zolang alternatieven voor het gebruik van aardgas nog onvoldoende beschikbaar zijn is de winning van aardgas nodig. De voorkeur is om dit gas te winnen in eigen land, zolang dit veilig kan. Dit draagt bij aan de onafhankelijkheid van Nederland op het gebied van de energievoorziening en het leidt tot 30% minder CO2-uitstoot. Meer informatie over gaswinning uit kleine gasvelden vindt u op: www.rijksoverheid.nl/gaswinningkleinegasvelden.

Wat houdt het voorbereidingsbesluit in?

Als gemeenten een aanvraag ontvangen voor een omgevingsvergunning voor het bouwen of voor het uitvoeren van overige werken en werkzaamheden in het betreffende gebied, dan moet rekening worden gehouden met dit voorbereidingsbesluit. Dat kan betekenen dat de aanvraag wordt aangehouden. Om te voorkomen dat het gebied minder geschikt wordt voor de gaswinning VDW, kunnen nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen bovendien alleen nog maar plaatsvinden als hiervoor een specifieke omgevingsvergunning is verleend. Het gebied waarvoor deze beperking geldt is aangegeven op de kaart bij het voorbereidingsbesluit.

Het voorbereidingsbesluit is op de datum dat deze kennisgeving in de Staatscourant is gepubliceerd in werking getreden.

Waar kunt u het voorbereidingsbesluit inzien?

Het voorbereidingsbesluit is gepubliceerd op www.ruimtelijkeplannen.nl en op www.rvo.nl/gaswinning-vdw.

Het is niet mogelijk om tegen het voorbereidingsbesluit bezwaar te maken of beroep in te stellen. Dit volgt uit artikel 8:5, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht, in samenhang met artikel 7:1, eerste lid, en artikel 1 van bijlage 2 van de Algemene wet bestuursrecht.

Hulp nodig?

De overheid vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Heeft u hulp nodig met gebruik van de website? Dan kunt u terecht bij Informatiepunt Digitale Overheid. Vraag ernaar bij de bibliotheek bij u in de buurt.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over gaswinning VDW en alle bijbehorende stukken vindt u op www.rvo.nl/gaswinning-vdw. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen op 070 379 89 79.

Naar boven