Besluit van de secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid van 18 december 2023 (5094602/23/DP&O), houdende wijziging van het Mandaatbesluit hoofden taakorganisaties Ministerie van Justitie en Veiligheid in verband met de uitvoering van de Wet vaststellingsprocedure staatloosheid

De secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 3, eerste lid, onder b, van het Mandaatbesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Mandaatbesluit hoofden taakorganisaties Ministerie van Justitie en Veiligheid wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 3 wordt na ‘op het terrein van de vreemdelingenwetgeving’ ingevoegd ‘, waaronder ook begrepen de Wet vaststellingsprocedure staatloosheid’.

B

In artikel 3 wordt ‘Wet openbaarheid van bestuur’ vervangen door ‘Wet open overheid’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt voor wat betreft artikel 1, onderdeel A, terug tot 1 oktober 2023 en voor wat betreft artikel 1, onderdeel B, terug tot 1 mei 2022.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, H.W.M. Schoof

TOELICHTING

Dit besluit strekt tot wijziging van het Mandaatbesluit hoofden taakorganisaties Ministerie van Justitie en Veiligheid (hierna: JenV). Het betreft een actualisering van het Mandaatbesluit hoofden taakorganisaties JenV in verband met de uitvoering van de Wet vaststellingsprocedure staatloosheid door de IND.

Per 1 oktober 2023 is de Wet vaststellingsprocedure staatloosheid in werking getreden. Blijkens de geschiedenis van de totstandkoming ervan ziet deze wet niet op het al dan niet verlenen van toegang en toelating van vreemdelingen, maar op de identiteitsvaststelling van vreemdelingen. Om elk misverstand over de reikwijdte van de zinsnede “op het terrein van de vreemdelingenwetgeving” in artikel 3 van het mandaatbesluit uit te sluiten, is besloten om in artikel 3 de Wet vaststellingsprocedure staatloosheid uitdrukkelijk te noemen.

Van deze gelegenheid tot wijziging van dit mandaatbesluit is ook gebruik gemaakt om artikel 3 aan te passen in verband met de inwerkingtreding van de Wet open overheid per 1 mei 2022, waarbij de Wet openbaarheid van bestuur per laatstgenoemde datum is ingetrokken.

De secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, H.W.M. Schoof

Naar boven