Besluit van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 18 december 2023, nr. WJZ/ 38444795, houdende wijziging van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging EZK 2019 in verband met enkele organisatiewijzigingen

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op afdeling 10.1.1. van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging EZK 2019 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 11, tweede lid, wordt ‘en de inspecteur-generaal van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur’ vervangen door ‘, de inspecteur-generaal van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur en de inspecteur-generaal der mijnen’.

B

Aan artikel 13 wordt een derde lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Voorts wordt aan de inspecteur-generaal der mijnen volmacht en machtiging verleend voor het aangaan van verplichtingen inzake het verlenen van opdrachten aan externe juridische dienstverleners op zijn werkterrein.

C

De Bijlage Organisatie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan paragraaf V, onderdeel A, wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Het directoraat-generaal Economie en Digitalisering bestaat uit:

    • a. de directie Algemene Economische Politiek;

    • b. de directie Digitale Economie;

    • c. de directie Mededinging en Consumenten;

    • d. de directie Nationaal Groeifonds;

    • e. het stafbureau DG.

2. Aan paragraaf V, wordt een onderdeel F toegevoegd, luidende:

  • F. Het stafbureau DG

    • 1. Het stafbureau DG staat onder leiding van het hoofd stafbureau DG.

    • 2. Het stafbureau DG heeft tot taak:

      • a. het in overleg met de directies van het directoraat-generaal Economie en Digitalisering uitvoeren van een aantal interne coördinerende taken voor het gezamenlijke managementteam van het directoraat-generaal en voor de beleidsdirecties, zoals op het gebied van bestuurlijke ondersteuning, personeel en organisatie, financiën, Woo-coördinatie en communicatie.

      • b. het zorg dragen voor DG-brede processen zoals begrotingscoördinatie, parlementaire coördinatie, werkplanning en interne communicatie, opbouw van het nieuwe directoraat-generaal en teambuilding, strategische ondersteuning en HRM-beleid.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt voor wat betreft onderdeel C terug tot en met 1 januari 2023.

Dit besluit zal in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 18 december 2023

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

Tegen dit besluit kan degene wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken binnen zes weken na de dag van dagtekening van deze Staatscourant een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat, directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag.

TOELICHTING

Dit besluit strekt tot enkele organisatiewijzigingen in het Besluit mandaat, volmacht en machtiging EZK 2019. Hieronder worden die wijzigingen toegelicht.

Stafbureau DG ED

Op 1 januari 2023 is het organisatiebesluit Stafbureau DG ED vastgesteld (addendum op het OB Kerndepartement EZK 2022). Vanwege deze organisatieverandering is een wijziging in het Besluit mandaat, volmacht en machtiging EZK 2019 noodzakelijk. Er is vanwege uniformiteit binnen EZK voor gekozen de opbouw van de beschrijving van het stafbureau identiek te laten zijn aan de beschrijving van het stafbureau voor Algemene Zaken bij DG K&E.

Staatstoezicht op de mijnen

SodM heeft met enige regelmaat een advies nodig van de Landsadvocaat. Gezien het belang van onafhankelijkheid van het toezicht door Sodm heeft het de voorkeur dat Sodm zelfstandig in staat is om hulp van de Landsadvocaat in te roepen. De voorgestelde wijziging voorziet hierin.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

Naar boven