Regeling van de Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen van 15 december 2023, nr. 2023-0000577580, tot wijziging van de Subsidieregeling ESF+ 2021–2027 in verband met verlenging van het aanvraagtijdvak voor hoofdstuk 2e en enkele andere wijzigingen

De Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen,

Gelet op Verordening (EU) 2021/1057 van het Europees Parlement en de Raad van 24 juni 2021 tot oprichting van het Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+) en tot intrekking van de Verordening (EU) nr. 1296/2013 (PbEU 2021, L 231) en artikel 3, eerste lid, van de Kaderwet SZW-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling ESF+ 2021–2027 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2e.1 wordt ‘2 februari 2024’ vervangen door ‘2 mei 2024’.

B

In artikel 2e.4, onderdeel c, wordt ‘MBO-2’ vervangen door ‘MBO-4’.

C

Artikel 2e.5, derde lid, vervalt, onder vernummering van het vierde lid tot derde lid.

D

Aan artikel 2e.7 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 5. Het vierde lid, onderdeel a, is niet van toepassing op een O&O-fonds als bedoeld in artikel 2e.6, tweede lid, onderdeel a’.

E

Artikel 2e.15, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt ‘bijstand op grond van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen 2004 ontvangten’ vervangen door ‘bijstand op grond van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen 2004 ontvangt en’.

2. In onderdeel a wordt ‘die zal aanvangen binnen de eerste twaalf maanden na de start van de arbeidsovereenkomst’ vervangen door ‘die zal aanvangen voorafgaand aan of binnen de eerste twaalf maanden na de start van de arbeidsovereenkomst’.

3. In onderdeel b wordt ‘onderdelen ervan, als bedoeld in artikel 2E.12, derde lid, onderdeel a’ vervangen door ‘een onderdeel ervan, als bedoeld in artikel 2E.12, tweede lid, onderdeel a’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, C.J. Schouten

TOELICHTING

Deze regeling wijzigt de Subsidieregeling ESF+ 2021–2027. De wijziging voorziet in een verlenging van de openstelling van het tijdvak sectoren, dat gericht is op de ondersteuning van personen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Deze verlengde openstelling geeft aanvragers meer tijd om een aanvraag voor te bereiden en het beschikbare subsidiebudget vanuit het Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+) te benutten. Daarnaast zijn enkele technische aanpassingen gedaan aan hoofdstuk 2e van de Subsidieregeling ESF+ 2021–2027. De wijzigingen worden hieronder toegelicht.

De belangrijkste wijziging is de verlening van de uiterste datum voor het indienen van subsidieaanvragen. Deze wordt verlengd met drie maanden tot 2 mei 2024, zodat aanvragers meer tijd hebben voor het voorbereiden van een subsidieaanvraag.

Een tweede wijziging heeft betrekking op het deelnemerscriterium voor het maximaal behaalde opleidingsniveau van de deelnemer. Dat is aangepast naar maximaal MBO-4 (was MBO-2). Hiermee wordt het mogelijk gemaakt om een bredere groep deelnemers te ondersteunen op grond van dit hoofdstuk. Het is overigens van belang om te benadrukken dat dit één van de deelnemerscriteria blijft die is opgenomen in artikel 2e.4 en dat deelnemers slechts aan één van de genoemde deelnemerscriteria hoeven te voldoen.

Verder is artikel 2e.5, derde lid, vervallen. Daarin was een beperking opgenomen met betrekking tot de samenstelling van een samenwerkingsverband. Die mogen met deze wijziging ook hetzelfde of grotendeels hetzelfde zijn als een ander samenwerkingsverband dat een subsidie heeft aangevraagd op grond van dit hoofdstuk. Daarmee is de regeling toegankelijker voor bijvoorbeeld regionale samenwerkingsverbanden.

De laatste inhoudelijke wijziging houdt in dat het mogelijk is gemaakt om ook subsidie voor de loonkosten te ontvangen voor deelnemers die vanuit de bijstand in dienst worden genomen, die voorafgaand aan de indiensttreding een opleiding hebben aangeboden gekregen en genoten, om aan het werk te kunnen in de betreffende sector. Deze wijzigingsregeling bevat verder enkele technische aanpassingen, waarmee verschrijvingen zijn hersteld. Die wijzigingen hebben geen inhoudelijke gevolgen.

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Daarmee wordt afgeweken van het kabinetsbeleid van vaste verandermomenten en een minimuminvoeringstermijn van regelgeving, zoals neergelegd in aanwijzing 4.17 van de Aanwijzingen voor de regelgeving. Het is van belang dat de gewijzigde voorwaarden, die begunstigend zijn, zo spoedig mogelijk in werking treden, zodat de voorwaarden voor (potentiële) aanvragers duidelijk zijn.

De Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, C.J. Schouten

Naar boven