Acceptatie melding buiten werking zijnde mijnbouwwerk, Caverne 514 (TWR-514), Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

18 december 2023

Geachte heer Den Hartogh,

Op 7 november 2023 heb ik uw ‘melding buiten werking zijnde mijnbouwwerk zout’ ontvangen. De melding is ingediend op basis van de Mijnbouwwet (Mbw) artikel 44, lid 1. De melding heeft betrekking op de buitenwerkingstelling van caverne TWR-514 op mijnbouwlocatie Usseler Es (Uitbreiding Twenthe-Rijn). Deze locatie is gelegen langs de A35 tussen de Helweg en de Lammerinkweg in Enschede, dit perceel is kadastraal bekend onder de gemeente Lonneker, sectie AB, nummer 532.

De caverne staat sinds 2 augustus 2023 stil en is op 29 september 2023 buiten actieve productie gesteld. De caverne zal niet meer in productie komen omdat op basis van een recent uitgevoerde sonarmeting is gebleken dat de caverne in noordelijke richting mogelijk in het 5 m veiligheidsdak uitgeloogd is. Na het uitbouwen van de verbuizing zal een nieuwe sonarmeting worden uitgevoerd om deze bevindingen te verifiëren. De ‘wellhead’-druk wordt vanaf 2 augustus 2023 maandelijks gemonitord tot de put volledig wordt geplugd en geabandonneerd.

Beoordeling van uw melding

De melding is getoetst aan artikel 40b, eerste lid, van het mijnbouwbesluit.

Conclusie

Op basis van de aangeleverde informatie is deze melding ontvankelijk.

Op basis van artikel 44, lid 3 van de mijnbouwwet bent u verplicht voor 29 september 2024 een verwijderingsplan aan te leveren, tenzij voor deze tijd een ontheffing is verleend.

Dit verwijderingsplan of ontheffingsverzoek dient aangeleverd te worden op het mailadres: mijnbouwvergunningen@minezk.nl.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, namens deze, J. Visser MT-lid Directie Transitie Diepe Ondergrond

Naar boven