Kennisgeving terinzagelegging ontwerp-Rijksinpassingsplan Militair Radarstation Herwijnen, Ministerie van Defensie

Van dinsdag 19 december 2023 tot en met maandag 29 januari 2024 ligt voor het project Radarstation Herwijnen het ontwerp-Rijksinpassingsplan ter inzage. In deze periode kunt u hierop reageren.

Defensie wil de beveiliging van het luchtruim in Nederland zo snel mogelijk op het vereiste niveau hebben. Daarom komt Defensie voor 1 januari 2024 met het ontwerp-rijksinpassingsplan voor het militair radarstation Herwijnen, vergelijkbaar met een bestemmingsplan waar omwonenden op kunnen reageren. De ontwerp-omgevingsvergunning met daarin milieu en bouwnormen volgt later, als er meer bekend is over het geluid van de SMART-L radar. Ook hier is weer inspraak op mogelijk.

De termijn van de terinzagelegging zal de wettelijk vastgelegde 6 weken bedragen, op basis van artikel 3:16 eerste lid van de Algemene wet bestuursrecht. Dit betekent dat de periode voor het indienen van een zienswijze loopt van 19 december 2023 tot en met 29 januari 2024.

Met de procedure om de ontwerp vergunning pas te publiceren na de geluidmeting in Wier, in maart 2024, houdt Defensie rekening met de zorgen die er zijn rond geluidsoverlast. Deze zorgen werden in december 2023 verwoord in een motie van de Eerste Kamer. Het stelt de omwonenden in de gelegenheid om de resultaten uit de geluidsmetingen van de radar in Wier, nu mee te nemen in hun zienswijze voor Herwijnen.

Wat houdt het project in?

Het Ministerie van Defensie wil een militair radarstation bouwen in Herwijnen, aan de Broekgraaf ten westen van de Nieuwe Steeg, in de gemeente West Betuwe. Om dit mogelijk te maken dient de bestemming van het perceel te worden aangepast. Het ontwerp-rijksinpassingsplan ligt nu ter inzage. Dit project valt onder de Rijkscoördinatieregeling. De bouw van een militair radarstation in Herwijnen wordt noodzakelijk geacht in het kader van de nationale veiligheid en het landsbelang.

Waarom is dit project nodig?

De oude militaire luchtbeveiligingsradars in Wier en Nieuw-Milligen worden na bijna 50 jaar vervangen. De radar in Wier is reeds vervangen. Met het radarstation in Herwijnen zal Nederland beter beveiligd zijn tegen dreigingen vanuit de lucht. De radar in Herwijnen levert een beter zicht op het te bewaken luchtruim dan vanaf de ‘oude’ locatie bij Nieuw-Milligen.

Fysieke inloopbijeenkomst

U bent welkom bij de inloopbijeenkomst die het Ministerie van Defensie organiseert. De bijeenkomst vindt plaats op:

  • Maandag 15 januari tussen 19:00 en 21:00 uur in Dorpshuis De Poort, Zworrelstraat 79 in Herwijnen.

U kunt, in deze 2 uur, vrij in- en uitlopen en uw vragen stellen over de plannen. Er is geen algemene start of presentatie en u hoeft zich ook niet aan te melden.

Wilt u reageren?

U kunt van 19 december 2023 tot en met maandag 29 januari 2024 reageren op het ontwerp-rijksinpassingsplan. Dit heet het indienen van een zienswijze. In deze periode kunt u het document bekijken op www.rvo.nl/herwijnen en op www.defensie.nl/herwijnen. Het ontwerp-rijksinpassingsplan wordt tevens bekendgemaakt op www.ruimtelijkeplannen.nl.

U kunt op drie manieren reageren. U ontvangt een ontvangstbevestiging.

  • Digitaal: via de website www.rvo.nl/herwijnen

  • Schriftelijk: per post:

    Bureau Energieprojecten

    Inspraakpunt Radarstation Herwijnen

    Postbus 111

    9200 AC Drachten

    Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen.

  • Mondeling: telefonisch op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur via telefoonnummer 070 379 89 79 en tijdens de inloopbijeenkomst bij een van de notulisten.

Wat is het vervolg?

Het definitieve besluit van zowel het ontwerp-rijksinpassingsplan, als de ontwerp vergunning worden na de inzagetermijn van de ontwerp vergunning, gezamenlijk op hetzelfde moment als definitief gepubliceerd. De ontvangen zienswijzen worden betrokken bij het opstellen van het definitieve besluit.

Wilt u meer weten?

U kunt het ontwerp-Rijksinpassingsplan en de reactienota op de reacties van het voorontwerp lezen op www.defensie.nl/herwijnen en op www.rvo.nl/herwijnen. Indien u ook de bijlagen van het ontwerp inpassingsplan wilt lezen dan kan dat op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Heeft u vragen over de procedure? Bel dan met telefoonnummer 070 379 89 79. Of stel uw vragen tijdens de inloopbijeenkomst. Meer inhoudelijke informatie over dit project vindt u op www.defensie.nl/herwijnen.

Naar boven