Regeling van de Minister voor Klimaat en Energie van 11 december 2023, nr. WJZ/ 40811052, tot wijziging van de Regeling garanties van oorsprong en certificaten van oorsprong in verband met het vaststellen van tarieven voor 2024

De Minister voor Klimaat en Energie,

Gelet op artikelen 77, eerste lid, van de Elektriciteitswet 1998, 66l, eerste lid, van de Gaswet, 29, eerste lid, van de Warmtewet en artikel 7 van de Wet implementatie EU-richtlijn hernieuwbare energie voor garanties van oorsprong;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 29 van de Regeling garanties van oorsprong en certificaten van oorsprong wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid komt als volgt te luiden:

  • 2. De tarieven voor 2024 voor garanties van oorsprong en certificaten van oorsprong bedragen voor:

    • a. aanmaken, per garantie van oorsprong: € 0,005;

    • b. afboeken, per garantie van oorsprong: € 0,015;

    • c. overboeken, met uitzondering van het overboeken naar de rekening van de Nederlandse Emissieautoriteit, per garantie van oorsprong: € 0,005;

    • d. import, per garantie van oorsprong: € 0,010;

    • e. export, per garantie van oorsprong: € 0,010;

    • f. lidmaatschap voor handelaren, per jaar: € 3.512,00.

2. Het derde tot en met het vijfde lid vervallen, onder vernummering van het zesde lid tot het derde lid.

3. Aan het derde lid (nieuw) wordt na ‘het herstellen van een aanvraag’ toegevoegd ‘of een rekening’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2024.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 11 december 2023

De Minister voor Klimaat en Energie, R.A.A. Jetten

TOELICHTING

1. Inleiding

Met deze wijzigingsregeling worden wijzigingen aangebracht in de Regeling garanties van oorsprong en certificaten van oorsprong. Doel van deze wijzigingsregeling is het vastleggen van de tarieven voor 2024.

2. Tarieven 2024 voor VertiCer

VertiCer, die namens de Minister voor Klimaat en Energie garanties van oorsprong (hierna: gvo’s) voor elektriciteit, thermische energie, gas en ander gas uit hernieuwbare bronnen of certificaten van oorsprong voor elektriciteit uit niet-hernieuwbare bronnen (hierna: cvo’s) aanmaakt, afboekt en overboekt, heeft voorstellen gedaan voor de tarieven voor 2024. Het voorstel van VertiCer om voor elke energiedrager uniforme tarieven te hanteren wordt met onderhavige wijziging van de Regeling garanties van oorsprong en certificaten van oorsprong overgenomen.

Concreet betekent dit dat in artikel 29, het tweede tot en met het vijfde lid, waarin de tarieven staan voor duurzame elektriciteit en certificaten van oorsprong, thermische energie uit hernieuwbare bronnen, gas uit hernieuwbare bronnen en ander gas uit hernieuwbare bronnen, met deze wijziging worden vervangen door één lid waarin uniforme tarieven zijn opgenomen voor elke energiedrager. De totale inkomsten van VertiCer op basis van de tarieven veranderen niet, maar wel de verdeling over de verschillende energiedragers.

De belangrijkste wijziging van de nieuwe tarieven is dat er in het geheel geen sprake meer is van een tarief voor het lidmaatschap van producenten. Het tarief voor het lidmaatschap van handelaren wordt in 2024 ook voor duurzame elektriciteit, elektriciteit uit niet-hernieuwbare bronnen en thermische energie uit hernieuwbare bronnen verhoogd naar grofweg het niveau dat al gold voor gas uit hernieuwbare bronnen. Het tarief per handeling, zoals bijvoorbeeld overboeken, afboeken en aanmaken, stijgt voor duurzame elektriciteit en elektriciteit uit niet-hernieuwbare bronnen met 25%. Voor het aanmaken van certificaten voor biomassa en thermische energie uit hernieuwbare bronnen gold al een hoger tarief. De tarieven voor gas uit hernieuwbare bronnen en ander gas uit hernieuwbare bronnen dalen. Door de wijziging heeft VertiCer voldoende inkomsten om de aan haar gemandateerde taken uit te voeren.

Ook in het nieuwe artikel 29, derde lid, wordt een wijziging aangebracht. Tot nu toe werd hier geregeld dat VertiCer een tarief in rekening kan brengen voor het op verzoek van de aanvrager herstellen van een aanvraag. Met deze wijzigingsregeling wordt geregeld dat een dergelijk tarief ook in rekening kan worden gebracht bij het herstellen van een rekening. Hierbij gaat het specifiek om de situatie dat een rekening op inactief is gezet vanwege een betalingsachterstand. Het opnieuw activeren van deze rekening brengt kosten met zich mee, waarvoor VertiCer een tarief kan hanteren.

3. Regeldruk

Een ontwerp van deze regeling is niet aan het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) voorgelegd, omdat ministeriële regelingen die naar hun aard geen aanmerkelijke gevolgen voor de regeldruk zullen hebben, zoals regelingen betreffende de enkele vaststelling of wijziging van tarieven, geen voorafgaande toetsing door de ATR behoeven.

4. Inwerkingtreding en vaste verandermomenten

Deze wijzigingsregeling treedt in werking op het vaste verandermoment 1 januari 2024. Wel wordt er afgeweken van de termijn van publicatie van twee maanden voorafgaand aan deze datum. Aangezien het gaat om de publicatie van tarieven die gaan gelden voor 2024, kan worden afgeweken van het kabinetsbeleid op het gebied van de vaste verandermomenten.

De Minister voor Klimaat en Energie, R.A.A. Jetten

Naar boven