Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 21 december 2023, kenmerk ACM/UIT/599029 tot wijziging van de voorwaarden als bedoeld in de artikelen 31, eerste lid, onder a, juncto 32, tweede lid, van de Elektriciteitswet 1998 betreffende de aansluittermijnen elektriciteit

Zaaknummer: ACM/23/185234

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 36 van de Elektriciteitswet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Netcode elektriciteit wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 8.3 wordt gewijzigd als volgt:

1. In onderdeel f wordt “.” vervangen door “;”.

2. Een onderdeel g wordt toegevoegd, luidend: “offertes voor aansluitingen zo spoedig mogelijk verzendt, doch uiterlijk binnen tien werkdagen na ontvangst van een volledige aanvraag daarvoor.”

B

In artikel 8.11, tweede lid, onderdelen a en b, wordt tweemaal “na indienen van de aanvraag” vervangen door “na ontvangst van de acceptatie van de offerte”.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

’s-Gravenhage, 21 december 2023

Autoriteit Consument en Markt, namens deze, M.R. Leijten Bestuurslid

Als u rechtstreeks belanghebbende bent, kunt u tegen dit besluit beroep instellen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Het postadres is: College van Beroep voor het bedrijfsleven, Postbus 20021, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift moet binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt zijn ontvangen. Het beroepschrift moet zijn ondertekend en moet ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening en een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht bevatten. Voorts moet het beroepschrift de gronden van het beroep bevatten en dient een afschrift van het bestreden besluit te worden meegezonden.

TOELICHTING

  • 1. De ACM wijzigt hiermee het besluit met kenmerk ACM/UIT/594445 over de aansluittermijnen voor kleine aansluitingen. De ACM streeft er naar met dit besluit meer duidelijkheid te creëren over de start van de aansluittermijn en aan te sluiten bij de bestaande praktijk.

  • 2. De ACM ging in het besluit met kenmerk ACM/UIT/594445 uit van de start van de aansluittermijn met de aanvraag van de aansluiting door de consument. De ACM heeft dit gebaseerd op het proces dat op mijnaansluiting.nl staat omschreven. De ACM ging er van uit dat na het indienen van een aanvraag op mijnaansluiting.nl, de afnemer een bindende opdracht heeft gegeven en dat dan de termijn zou gaan lopen.

  • 3. Na het publiceren van het besluit is het de ACM duidelijk geworden dat de afnemer na het indienen van een aanvraag voor een aansluiting tot drie maanden de tijd heeft om de offerte te accepteren. Deze tijd hoort niet in de aansluittermijn die netbeheerders hebben om de aansluiting te realiseren. De ACM is daarom voornemens om de zinsnede “na het indienen van de aanvraag” in haar besluit te wijzigen in “na acceptatie van de offerte”.

  • 4. Het is de ACM ook duidelijk geworden dat niet in alle gevallen direct een aanbod door de netbeheerder wordt gedaan. In sommige gevallen moet de netbeheerder een offerte opstellen. Om de aanvrager van een kleine aansluiting te beschermen, neemt de ACM een additioneel lid op in de Netcode elektriciteit, namelijk dat de netbeheerder “offertes voor aansluitingen zo spoedig mogelijk verzendt, doch uiterlijk binnen tien werkdagen na ontvangst van een volledige aanvraag daarvoor”. Daarbij gaat de ACM er van uit dat in de huidige gevallen waarin mijnaansluiting.nl direct de mogelijkheid geeft om de offerte te accepteren, dat ook in de toekomst blijft bestaan en dat alleen in de huidige gevallen waarin een netbeheerder handmatig een offerte moet maken de tien werkdagen relevant is.

  • 5. De ACM gaat er vanuit dat het voornemen tot wijziging van de zinsnede over de acceptatie van de offerte in combinatie met het opnemen van een verplichting tot het aanbieden van een offerte binnen uiterlijk tien werkdagen na ontvangst van een volledige aanvraag zowel de aanvrager van de aansluiting als de netbeheerder meer duidelijkheid geeft over de startdatum van de aansluittermijn.

  • 6. Het ontwerpbesluit heeft van 5 september 2023 tot 29 november 2023 ter inzage gelegen. De ACM heeft geen zienswijzen ontvangen.

Naar boven