Besluit van de Minister van Justitie en Veiligheid van 9 december 2023 (4924090/23/DP&O), houdende wijziging van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid in verband met het hernoemen van de portefeuilles, programma’s en kernonderdelen van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid alsmede de toevoeging van twee nieuwe onderdelen daaraan

De Minister van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 3, tweede lid, van het Coördinatiebesluit organisatie, bedrijfsvoering en informatiesystemen rijksdienst;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 50 wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan het slot van het eerste lid, onderdeel g, wordt na ‘op het gebied van cyber security’ de zinsnede ‘en het voorzien in het secretariaat van de Cyber Security Raad ingevoegd’.

2. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid bestaat uit de volgende dienstonderdelen:

    • a. de portefeuille Contraterrorisme en Beveiliging Burgerluchtvaart;

    • b. de portefeuille Cybersecurity, Weerbaarheid Statelijke Dreigingen en Economische Veiligheid;

    • c. de portefeuille Nationale Crisisbeheersing en Bewaken en Beveiligen;

    • d. de portefeuille Strategie, Analyse Nationale Veiligheid en Bedrijfsvoering;

    • e. het secretariaat van de Cyber Security Raad.

B

Artikel 52 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid komt de aanhef te luiden: De portefeuille Contraterrorisme en Beveiliging Burgerluchtvaart heeft de volgende taken:

2. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. De portefeuille bestaat uit:

    • a. de Afdeling Contraterrorisme 1;

    • b. de Afdeling Contraterrorisme 2;

    • c. de Afdeling Beveiliging Burgerluchtvaart.

C

Artikel 53 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid komt de aanhef te luiden: De portefeuille Cybersecurity, Weerbaarheid Statelijke Dreigingen en Economische Veiligheid heeft de volgende taken:

2. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. De portefeuille bestaat uit:

    • a. de Afdeling Weerbaarheid Statelijke Dreigingen en Economische Veiligheid;

    • b. de Afdeling Cybersecurity.

D

Artikel 54 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid komt de aanhef te luiden: De portefeuille Nationale Crisisbeheersing en Bewaken en Beveiligen heeft de volgende taken:

2. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. De portefeuille bestaat uit:

    • a. de Afdeling Coördinatie Bewaken en Beveiligen;

    • b. het Nationaal Crisiscentrum;

    • c. de Afdeling Communicatie.

3. Het derde lid vervalt.

E

Artikel 55 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid komt de aanhef te luiden: De portefeuille Strategie, Analyse Nationale Veiligheid en Bedrijfsvoering heeft de volgende taken:

2. Aan het eerste lid wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel d door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidend:

  • e. het organiseren, faciliteren en stimuleren van de opleiding en de persoonlijke ontwikkeling van NCTV-medewerkers alsmede het organiseren, faciliteren en stimuleren van het ontwikkelen, benutten en borgen van kennis die relevant is voor de taakuitoefening van de NCTV.

3. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. De portefeuille bestaat uit:

    • a. de Afdeling Strategie, Staf en Juridische zaken;

    • b. de Afdeling Analyse Nationale Veiligheid;

    • c. de Afdeling Bedrijfsvoering;

    • d. de NCTV Academie.

F

Na artikel 55 wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 56

Het secretariaat van de Cyber Security Raad is belast met het verzorgen van de secretariële taken ten behoeve van de Cyber Security Raad, genoemd in artikel 2 van het Instellingsbesluit Cyber Security Raad.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

A

Artikel I, onderdeel A, onder 1 en onder 2, voor zover het de toevoeging van onderdeel e aan artikel 50, tweede lid, betreft en onderdeel F, werken terug tot en met 1 juli 2021.

B

Artikel I, onderdeel E, onder 2 en onder 3, voor zover het de toevoeging van onderdeel d aan artikel 55, tweede lid, betreft, werken terug tot en met 1 september 2022.

C

Artikel I, onderdelen A, onder 2, uitgezonderd de toevoeging van onderdeel e aan artikel 50, tweede lid, onderdelen B tot en met D en onderdeel E, onder 1 en onder 3, uitgezonderd de toevoeging van onderdeel d aan artikel 55, tweede lid, werken terug tot en met 1 december 2022.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeșilgöz-Zegerius

TOELICHTING

Algemeen

Dit besluit strekt tot wijziging van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid (hierna: Organisatiebesluit). De reden daarvoor is een aantal wijzigingen in de organisatiestructuur van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (hierna: NCTV).

Daarbij gaat het ten eerste om een aanpassing van de benamingen van de tot nu toe in het Organisatiebesluit voor de NCTV opgenomen programma’s en kernonderdelen. Al deze programma’s en kernonderdelen worden voortaan afdelingen genoemd. Zowel binnen het bestuursdepartement als voor ketenpartners is het begrip ‘afdeling’ een duidelijker benaming voor de desbetreffende organisatieonderdelen. Met betrekking tot een enkel dossier is binnen de nieuwe afdelingen iets geschoven. Zo is detectie reisbewegingen ondergebracht bij de Afdeling Contraterrorisme 2.

Ten tweede gaat het om het regelen dat het secretariaat van de Cyber Security Raad als nieuw organisatieonderdeel wordt ondergebracht bij de NCTV. Daarmee kan uitvoering worden gegeven aan een verdere professionalisering van dit secretariaat.

Ten derde is wijziging nodig, omdat het Nationaal Crisis Centrum niet langer uit de eenheden Crisiscoördinatie en Communicatie bestaat, maar er een afzonderlijke afdeling Communicatie naast het NCC wordt gepositioneerd.

Ten vierde gaat het om een wijziging die inhoudt dat er met het in het leven roepen van een NCTV-Academie een nieuw organisatieonderdeel is ontstaan, waarvan de onderbrenging binnen de NCTV een aanvulling van het Organisatiebesluit behoeft.

Artikelsgewijs

Artikel I

A

Door de toenmalige Minister van Veiligheid en Justitie is bij ministerieel besluit in 2012 de Cyber Security Raad (CSR) ingesteld. De CSR, die bestaat uit publieke leden, leden namens private sectoren en leden vanuit de wetenschap, heeft op basis van het Instellingsbesluit Cyber Security Raad tot taak om het kabinet te adviseren over de uitvoering en uitwerking van de Nationale Cyber Security Strategie. In artikel 5 van dat instellingsbesluit wordt bepaald dat de Minister voorziet in het secretariaat van de CSR. Het secretariaat ondersteunt de CSR inhoudelijk en facilitair bij het uitvoeren van bovenbedoelde taak. Waar nodig zorgt het daarbij voor een goede afstemming met andere organisaties. Het secretariaat is in dit verband bijvoorbeeld belast met het schrijven en aan de CSR voorleggen van adviezen en het ontwikkelen en beheren van de benodigde communicatiemiddelen. Met het oog op een verdere professionalisering van het secretariaat is dit ondergebracht bij de NCTV. Dit is neergelegd in artikel 50, eerste lid, onder g, en in artikel 56 van het Organisatiebesluit.

In het tweede lid zijn de gewijzigde namen van de portefeuilles doorgevoerd. Bovendien is bepaald dat het secretariaat van de CSR onderdeel is van de NCTV.

B en C

De aanpassingen van de artikelen 52 en 53 betreffen met name het hernoemen van de daarin geregelde onderdelen van de NCTV (omzetten van de begrippen ‘programma’ en ‘kernonderdeel’ in het begrip ‘afdeling’). De noodzaak daarvan is toegelicht in het algemeen deel.

D

De aanpassing van artikel 54 betreft eveneens het hernoemen van de in dit artikel bedoelde organisatieonderdelen (bv. ‘afdeling’ in plaats van ‘programma’). Daarnaast is het niet langer nodig dat het Nationaal Crisis Centrum uit twee eenheden bestaat, te weten een eenheid Crisiscoördinatie en een eenheid Communicatie. Het Nationaal Crisis Centrum coördineert een crisis. Dat hoeft als zodanig niet apart te worden geregeld. De Afdeling Communicatie draagt zorg voor de communicatie ten behoeve van de taakuitoefening van de gehele NCTV.

E

Ook dit onderdeel bevat enkele wijzigingen die ertoe strekken de hierin al genoemde organisatieonderdelen van de NCTV te hernoemen (‘afdeling’ in plaats van ‘kernonderdeel’, etc.). Daarnaast bevat dit onderdeel de formele onderbrenging binnen de portefeuille Strategie, Analyse Nationale Veiligheid en Bedrijfsvoering van een nieuw organisatieonderdeel van de NCTV, namelijk de NCTV-Academie. Taak van dit nieuwe organisatieonderdeel is het opleiden van de medewerkers en de ontwikkeling, benutting en borging van voor de taakuitoefening van de organisatie relevante kennis. In het eerste lid wordt bepaald wat de taken van deze Academie, die per 1 september 2022 actief is geworden, zijn.

Hoewel de NCTV-Academie onderdeel van de portefeuille Strategie, Analyse Nationale Veiligheid en Bedrijfsvoering vormt, laat dit onverlet dat zij inhoudelijk gezien wetenschappelijk onafhankelijk zal functioneren. Deze wetenschappelijke onafhankelijkheid maakt dat de Academie niet alleen de ruimte heeft om optimaal tegemoet te komen aan de kennis- en opleidingsbehoeften binnen de NCTV-onderdelen, maar ook kan zorgdragen voor de borging van de wetenschappelijke onafhankelijkheid van het onderzoek op aanvraag van de NCTV.

Artikel II

In artikel II zijn de inwerkingtredingsdata geregeld. In het algemeen deel is aangegeven dat er verschillende wijzigingen binnen de NCTV worden geregeld in dit wijzigingsbesluit. Elk van deze wijzigingen is ingegaan op verschillende data. Dit is neergelegd in de verschillende onderdelen van artikel II. Voor zover de aanpassingen betrokkenheid van de Ondernemingsraad met zich brachten is aanpassing van het Organisatiebesluit vaak van later datum dan de datum waarop de aanpassing in werking zou moeten treden. Daarbij speelt mee dat de aanpassingen betrekking hebben op een groeiproces binnen de organisatie met als gevolg dat fixatie van de datum waarop de wijziging in werking treedt altijd een terugwerkende kracht vereist.

A

Het secretariaat van de Cyber Security Raad is werkzaam sinds 1 juli 2021. Aangezien het belang van het werk van het secretariaat is toegenomen is er op enig moment voor gekozen de bevoegdheden meer te formaliseren waarbij rekening is gehouden met het moment waarop dit belang van voldoende aanzien was.

B

Op 1 september 2022 is na een aanloopperiode de NCTV Academie tot onderdeel van de voorloper van de portefeuille Strategie, Analyse Nationale Veiligheid en Bedrijfsvoering verworden. Vanaf 1 september 2022 zijn de taken van de NCTV Academie voldoende duidelijk om deze vervolgens als onderdeel van een portefeuille op te nemen.

C

Bestaande programma’s en kernonderdelen hebben andere benamingen gekregen. Deze benamingen zijn ingevoerd per 1 december 2022. Aangezien op de andere onderdelen al terugwerkende kracht moest worden gegeven is ervoor gekozen ook de onderhavige aanpassing gezamenlijk met de andere wijzigingen te regelen. De benamingen waren niet op voorhand kenbaar waardoor een en ander achteraf geregeld moest worden.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeșilgöz-Zegerius

Naar boven