Besluit van de Minister van Justitie en Veiligheid van 9 december 2023 (5037896/23/DP&O), houdende wijziging van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid in verband met een wijziging van de taken van het CJIB

De Minister van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 3, tweede lid, van het Coördinatiebesluit organisatie, bedrijfsvoering en informatiesystemen rijksdienst;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 63d wordt gewijzigd als volgt:

Aan het eerste lid wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel i door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • j. het verzoeken om weigering of vervallenverklaring van reisdocumenten als bedoeld in artikel 18, tweede lid, van de Paspoortwet.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking op het tijdstip waarop artikel VII van de Reparatierijkswet Justitie en Veiligheid 2019 in werking treedt.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

TOELICHTING

Dit besluit strekt tot wijziging van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid (hierna: JenV).

Deze wijziging van het Organisatiebesluit JenV behelst het toevoegen van een nieuw onderdeel j waarin wordt bepaald dat het Centraal Justitieel Incassobureau (hierna: CJIB) wordt belast met de uitvoering van artikel 18, tweede lid, van de Paspoortwet, namelijk dat het CJIB namens de Minister voor Rechtsbescherming kan verzoeken om weigering of vervallenverklaring van reisdocumenten als bedoeld in dat artikel. Dergelijke verzoeken worden gericht aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) indien er een gegrond vermoeden is dat de veroordeelde zich aan de tenuitvoerlegging van strafrechtelijke beslissingen zal onttrekken.

Het Mandaatbesluit hoofden taakorganisaties Ministerie van Justitie en Veiligheid – dat verwijst naar de aangelegenheden waarmee het CJIB belast is – voorziet in het benodigde (onder)mandaat voor deze taak. Deze nieuwe taak ontstaat met de wijziging van artikel 18, tweede lid, van de Paspoortwet en houdt verband met de verantwoordelijkheidsverschuiving voor de tenuitvoerlegging van het Openbaar Ministerie naar de Minister voor Rechtsbescherming die voortvloeit uit de Wet herziening tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen (Wet USB). In dat kader is het CJIB aangewezen om namens de Minister voor Rechtsbescherming als Operationeel Ketenregisseur te functioneren.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

Naar boven