Regeling van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 18 december 2023, nr. 2023-0000746698 tot wijziging van de Dienstenregeling centraal loket en interne markt informatiesysteem in verband met het inzien van een ingediend complex webformulier via het digitaal stelsel Omgevingswet

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties,

Gelet op artikel 14, tweede lid, van de Dienstenwet;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 18, tweede lid, van de Dienstenregeling centraal loket en interne markt informatiesysteem komt te luiden:

  • 2. Het eerste lid, onder c, is niet van toepassing op de landelijke voorziening van het digitaal stelsel Omgevingswet, bedoeld in artikel 20.21 van de Omgevingswet, indien het ingediende complexe webformulier via die landelijke voorziening door de dienstverrichter kan worden ingezien en hij het formulier op zijn computer kan opslaan.

ARTIKEL II

De regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2024.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, A.C. van Huffelen

TOELICHTING

De Dienstenregeling centraal loket en interne markt informatiesysteem (hierna: Dienstenregeling) is een ministeriële regeling waarvoor de Dienstenwet een grondslag biedt. De Dienstenregeling bevat uitvoeringsvoorschriften over onder meer het gebruik van een zogenoemd complex webformulier.

Op grond van artikel 18, eerste lid, aanhef en onder c, van de Dienstenregeling kan de dienstverrichter ervoor kiezen om een afschrift van het verzonden webformulier in zijn berichtenbox te krijgen. De Dienstenregeling voorziet echter niet in de mogelijkheid om het ingediende webformulier op de betreffende website in te kunnen zien en direct te kunnen downloaden. De Dienstenregeling is met de onderhavige wijzigingsregeling op dit punt voor de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) aangepast. Daartoe is in artikel 18 een tweede lid ingevoegd.

Het DSO-LV dient vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 onder meer voor de indiening van aanvragen en meldingen door middel van een webformulier. Het DSO-LV voorziet erin dat voor een dienstverrichter het originele ingediende webformulier voor bijvoorbeeld de aanvraag van een vergunning zelf, en de bevestiging van de indiening daarvan onmiddellijk voor de indiener beschikbaar zijn. De dienstverrichter kan, als hij dat wenst, zelf zijn formulier (en de bevestiging van indiening) na indiening direct downloaden voor eigen opslag.

De indiener van een webformulier heeft op die manier onmiddellijk de beschikking over het door hem ingediende formulier via de website waar het webformulier is ingediend. Op dit moment dient de indiener dus de webformulieren indien gewenst zelf te downloaden. Het toekomstperspectief is dat binnen het DSO-LV geautomatiseerd wordt dat de dienstverrichter de ingediende webformulieren kan ontvangen in zijn berichtenbox voor bedrijven.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (verantwoordelijk voor het stelsel van de Omgevingswet en het DSO-LV) zal voorbereidingen treffen om de webformulieren van het DSO-LV geautomatiseerd naar de berichtenbox voor bedrijven van de dienstverrichter te verzenden, indien een dienstverrichter hier voor kiest. Naar verwachting neemt deze digitale ontwikkeling maximaal 1,5 jaar in beslag en zal artikel 18, tweede lid van de Dienstenregeling dan komen te vervallen. Te zijner tijd zal daarvoor een ministeriële regeling in procedure worden gebracht.

De dienstverrichter heeft via de elektronische omgeving van het DSO-LV toegang tot het webformulier. Het ingediende webformulier kan hier op ieder moment worden ingezien en op worden gedownload. Deze wijziging past daarmee binnen het concept van het elektronisch loket overeenkomstig artikel 8 van de Dienstenrichtlijn1 en de Dienstenwet.

Deze regeling is voorgelegd aan het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR). Het ATR heeft de regeling niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat het geen omvangrijke gevolgen voor de regeldruk heeft.

Voor burgers en bedrijven, en voor de uitvoeringspraktijk, brengt de aanpassing van de Dienstenregeling geen wijziging mee voor wat betreft de gevallen waarin en de wijze waarop gebruik kan worden gemaakt van een complex webformulier. In artikel 18, tweede lid, Dienstenregeling is opgenomen dat de website waar iemand een webformulier heeft ingediend middels het DSO-LV, erin voorziet dat het ingevulde en ingediende formulier op diezelfde website is in te zien en te downloaden, gedurende de looptijd van de aanvraag waar het ingediende formulier op ziet. Omdat er geen verzwaring van de lasten is voor burgers, bedrijven en instellingen, is afgezien van publieke internetconsultatie van deze regeling.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, A.C. van Huffelen


X Noot
1

Richtlijn 2006/123/EG van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2006 betreffende diensten op de interne markt (PBEU 2006, L 376).

Naar boven