Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 18 december 2023, nr. WJZ/ 41365374, tot wijziging van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2022 in verband met de ophoging van een subsidieplafond van de subsidiemodule Jong Leren Eten

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 3, derde lid, van de Kaderwet EZK- en LNV-subsidies en artikel 16 van het Kaderbesluit nationale EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In de tabel van artikel 1, tweede lid, van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2022 wordt in de rij betreffende titel 2.17 ‘€ 5.940.000’ vervangen door ‘€ 6.072.000’ en wordt ‘Ten hoogste € 495.000 voor activiteiten die in dezelfde provincie worden uitgevoerd’ vervangen door ‘Ten hoogste € 506.000 voor activiteiten die in dezelfde provincie worden uitgevoerd’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 18 december 2023

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

TOELICHTING

1. Aanleiding en doel

In 2022 is de subsidiemodule Jong Leren Eten 2022–2024 opengesteld. Deze subsidie is verleend aan organisaties die een zogenoemde Jong Leren Eten-makelaar (ook wel: JLE-makelaars) inzetten om het Programma Jong Leren Eten (JLE) uit te voeren. Dit programma heeft als doel om maatschappelijke initiatieven te verbinden en te versterken. Op die manier komen zoveel mogelijk kinderen en jongeren (0 – 24 jaar) via de kinderopvang en het onderwijs meer structureel in aanraking met informatie over duurzaam en gezond voedsel.

Bij het verlenen van de subsidie in 2022 is onbedoeld geen rekening gehouden met de sterk gestegen loonkosten in 2023. De subsidieontvangers hebben aangegeven dat het hen hierdoor onvoldoende lukt om JLE-makelaars aan te trekken en te behouden voor het JLE-programma. Zij hebben de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) daarom verzocht de subsidies voor 2024 te verhogen. Als dit niet gebeurt kunnen verschillende acties uit het programma waarschijnlijk niet of beperkt uitgevoerd worden. Binnen het JLE-programma is door herprioritering budget beschikbaar gemaakt om deze verhoging door te voeren. Echter, de subsidieplafonds laten de verhoging op dit moment niet toe. Daarom regelt deze wijzigingsregeling dat het subsidieplafond voor de activiteiten in één provincie met € 11.000 worden verhoogd en het totale subsidieplafond met € 132.000.

2. Regeldruk

De subsidieaanvraag verloopt digitaal via het e-Loket van RVO. Subsidieaanvragers die gebruik willen maken van de wijziging van de subsidie moeten een wijzigingsverzoek indienen om in aanmerking te komen voor ophoging van de subsidie. Aan 18 organisaties is subsidie verleend vanuit de JLE-subsidiemodule.

Het indienen van een wijzigingsverzoek kost naar verwachting een half uur per aanvrager. Uitgaande van een uurtarief van € 80 zijn de administratieve lasten € 40 per aanvraag en € 720 in totaal. Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat het naar verwachting geen omvangrijke gevolgen voor de regeldruk heeft.

3. Inwerkingtreding

De wijziging treedt in werking op de eerste dag na de publicatie in de Staatscourant. Met deze datum wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten, die inhouden dat een ministeriële regeling met ingang van de eerste dag van elk kwartaal in werking treden. Deze afwijking wordt in dit geval gerechtvaardigd, omdat de doelgroep en RVO als uitvoeringsorganisatie gebaat zijn bij een spoedige inwerkingtreding.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

Naar boven