Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 5 december 2023, nr. WJZ/41058935, tot wijziging van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2023 in verband met het verhogen van het subsidieplafond van de subsidiemodule Samenwerken aan innovatie door operationele groepen in het kader van EIP

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op:

  • artikel 3, derde lid, van de Kaderwet EZK- en LNV-subsidies;

  • artikel 2.3 van de Regeling Europese EZK- en LNV-subsidies 2021;

Besluit:

ARTIKEL I

In de tabel behorende bij artikel 4, tweede lid, van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2023 komt de tweede rij met betrekking tot Titel 5.6, te luiden:

 

5.6.2, eerste lid en zesde lid, onderdeel c

 

c. projectplan voor het ontwerp van een gebiedsgerichte fieldlab

1-06-2023 t/m 13-07-2023

€ 4.338.761,63

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 5 december 2023

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

TOELICHTING

Van 1 juni tot en met 13 juli 2023 vonden de eerste twee openstellingen plaats voor twee van de vier onderdelen van de subsidiemodule Samenwerken aan innovatie door operationele groepen in het kader van EIP (Regeling Europese EZK- en LNV-subsidies 2021, Titel 5.6, ook wel ‘EIP’ genoemd). EIP staat voor Europese Innovatie Partnerschappen. Doel van de subsidiemodule EIP is het stimuleren van de (door)ontwikkeling van innovatieve initiatieven die bijdragen aan de transitie naar een duurzame en toekomstbestendige landbouw en de uitwisseling van kennis hierover. Om dit doel te bereiken wordt subsidie verstrekt aan samenwerkingsverbanden (‘operationele groepen’) die gezamenlijk projecten uitvoeren die bijdragen aan het doel van de subsidiemodule.

De subsidiemodule EIP bestaat uit vier categorieën: A) Samenwerken voor generatievernieuwing, B) Verminderen staartcouperen in de varkenshouderij, C) Ontwerp gebiedsgerichte fieldlab en D) Andere bottom up innovaties. Bij de eerste twee openstellingen, konden samenwerkingsverbanden subsidie aanvragen voor categorieën C en D.

Bij de openstelling van 1 juni tot en met 13 juli 2023 was voor onderdeel C, het ontwerpen van een gebiedsgerichte fieldlab, een subsidieplafond van € 4.000.000 vastgesteld. Omdat dit budget ontoereikend bleek om alle in aanmerking komende aanvragen te kunnen toewijzen, wordt het subsidieplafond verhoogd tot € 4.338.761,63.

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Daarmee wordt afgeweken van de systematiek van vaste verandermomenten van regelgeving, die inhoudt dat regelingen op vier momenten per jaar inwerking treden en minimaal twee maanden voorafgaand gepubliceerd worden. In dit geval wordt afgeweken omdat de doelgroep van deze regeling gebaat is bij een spoedige inwerkingtreding.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

Naar boven