Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 7 december 2023, kenmerk ACM/UIT/601435 tot wijziging van de voorwaarden als bedoeld in artikel 31, eerste lid, onderdeel d, van de Elektriciteitswet 1998 en artikel 12b, eerste lid, onderdeel f, van de Gaswet betreffende wijzigingen van de Gebiedsindelingscode elektriciteit en de Gebiedsindelingscode gas

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998 en artikel 12f, eerste lid van de Gaswet;

Besluit

ARTIKEL I

De Gebiedsindelingscode elektriciteit wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te vervallen.

2. In het vierde lid wordt na het woord ‘Utrecht’ ingevoegd ‘, Zeeland’.

B

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid komt te vervallen.

2. Het zesde lid wordt als volgt gewijzigd:

a. In onderdeel d wordt aan het einde van de zin ‘.’ vervangen door ‘;’.

b. Na onderdeel d, wordt een nieuw onderdeel e ingevoegd, dat komt te luiden: 'e. de provincie Zeeland.’.

ARTIKEL II

De Gebiedsindelingscode gas wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid komt te vervallen.

2. Het derde lid wordt als volgt gewijzigd:

a. In de aanheft wordt ‘Enexis B.V.’ vervangen door ‘Enexis Netbeheer B.V.’.

b. Na onderdeel e wordt een nieuw onderdeel f ingevoegd, welke komt te luiden: ‘f. de Gelderse gemeente Voorst, uitsluitend in het buurtschap Steenenkamer.’.

3. In het vierde lid, onderdeel e, wordt ‘onderdelen d en e’ vervangen door ‘ onderdelen d tot en met f’.

4. Het zesde lid wordt als volgt gewijzigd:

a. In onderdeel a, wordt ‘Tietjerksteradeel’ vervangen door ‘Tytsjerksteradiel’.

b. In onderdeel b, na ‘Asperen’ ingevoegd ‘en de Gelderse gemeente Scherpenzeel’.

c. In onderdeel e, wordt ‘onderdeel h’ vervangen door het ‘onderdeel i’.

d. In onderdeel e wordt aan het einde van de zin ‘.’ Vervangen door ‘;’.

e. Na onderdeel e wordt een nieuw onderdeel f ingevoegd, dat komt te luiden: ‘f. de provincie Zeeland.’.

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 7 december 2023

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: M.R. Leijten bestuurslid

Als u rechtstreeks belanghebbende bent, kunt u bezwaar maken tegen dit besluit. Stuur uw gemotiveerde bezwaarschrift naar de Autoriteit Consument en Markt, Juridische Zaken, postbus 16326, 2500 BH Den Haag. Graag ontvangen wij uw bezwaarschrift binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt. In uw bezwaarschrift kunt u de Autoriteit Consument en Markt verzoeken in te stemmen met rechtstreeks beroep bij de bestuursrechter.

TOELICHTING

1 Samenvatting

  • 1. Met dit besluit wijzigt de Autoriteit Consument en Markt (hierna: de ACM) de Gebiedsindelingscode elektriciteit en de Gebiedsindelingscode gas. In deze codes worden de gebiedsindelingen van de netbeheerders vastgelegd. Op basis hiervan beschikt elke netbeheerder over een bepaald gebied waarin potentiële aangeslotenen altijd recht hebben op een aansluiting op een elektriciteitsnet of een gasnet van de netbeheerder in dat gebied. In beide codes is bepaald dat eenmaal per twee jaar de gebiedsindelingen geactualiseerd dient te worden. Met deze wijziging wordt hieraan invulling gegeven.

2 Aanleiding en gevolgde procedure

  • 2. De ACM stelt op grond artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998 en artikel 12f van de Gaswet regelgeving vast voor de energiemarkt. Dit besluit is tot stand gekomen op basis van een voorstel van Netbeheer Nederland dat de ACM op 4 mei 2023 heeft ontvangen. Met dit voorstel wil Netbeheer Nederland de Gebiedsindelingscodes voor elektriciteit en gas actualiseren conform de meest recente indeling.

  • 3. De ACM is van mening dat het voorstel geen technische voorschriften bevat bedoeld in Richtlijn 2015/1535. Om die reden zijn de voorwaarden in dit besluit niet in ontwerp ter notificatie aangeboden.

3 Beoordeling

3.1 Procedureel

  • 4. De ACM constateert dat het voorstel op 13 april 2023 in een overleg met representatieve organisaties is besproken. In het voorstel is een verslag opgenomen van dit overleg en de indieners hebben in het voorstel aangegeven welke gevolgtrekkingen zij hebben verbonden aan de zienswijzen die organisaties naar voren hebben gebracht. Naar het oordeel van de ACM voldoet het voorstel daarmee aan de vereisten bedoeld in artikel 33, eerste en tweede lid van de Elektriciteitswet en artikel 12d van de Gaswet.

3.2 Inhoudelijk

  • 5. In artikel 2 van de Gebiedsindelingscode elektriciteit en artikel 2 van de Gebiedsindelingscode gas is bepaald dat eenmaal per twee jaar de gebiedsindelingen van de netbeheerders voor elektriciteit en gas geactualiseerd dienen te worden. De ACM stelt vast dat Netbeheer Nederland met dit voorstel hieraan invulling heeft gegeven. In verband met het opgaan van de netbeheerder Enduris in Stedin Netbeheer wordt ten eerste voorgesteld om bij de gebiedsindeling voor elektriciteit en gas de regionale netbeheerder Enduris te laten vervallen en de netgebieden van deze netbeheerder toe te wijzen aan Stedin Netbeheer. Daarnaast worden voor de regionale netbeheerders Enexis Netbeheer, Liander en Stedin Netbeheer wijzigingen doorgevoerd in de gebiedsindelingen voor gas.

  • 6. De ACM komt tot het oordeel dat de wijzigingen die Netbeheer Nederland voorstelt niet in strijd zijn met de belangen, regels en eisen bedoeld in artikel 36, eerste en tweede lid, van de Elektriciteitswet 1998 en artikel 12f, eerste en tweede lid, van de Gaswet.

Naar boven