Kennisgeving Concept NRD voor Programma Noordzee 2022–2027

Van dinsdag 12 december 2023 tot en met maandag 22 januari 2024 kan iedereen reageren op het voornemen van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat om het Programma Noordzee gedeeltelijk te herzien en hiervoor een milieueffectrapport op te stellen. In deze kennisgeving leest u hoe u dat kunt doen.

WAAROVER GAAT DE PARTIËLE HERZIENING VAN HET PROGRAMMA NOORDZEE?

Partiële Herziening Programma Noordzee

Het Programma Noordzee 2022–2027 is een zelfstandige bijlage bij het Nationaal Waterprogramma 2022–2027. In het Programma Noordzee staat het rijksbeleid voor de Noordzee. De Minister van Infrastructuur en Waterstaat wil het Programma Noordzee gedeeltelijk herzien. De Partiële Herziening heeft als doel windenergiegebieden voor de periode na 2031 aan te wijzen, nodig voor de overgang naar een duurzame energievoorziening, en daarbij de ruimtelijke ligging van omliggende scheepvaartroutes te bepalen. Een ander doel is om meer ruimte te reserveren voor het winnen van zand, bedoeld voor kustveiligheid. Ook worden voor een beperkt aantal onderdelen actualisaties aangebracht zonder milieueffecten of ruimtelijke gevolgen.

PlanMER en Concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau

Het is de bedoeling dat het Kabinet begin 2025 een Ontwerpbesluit neemt over de Partiële Herziening. Voorafgaand daaraan worden mogelijke milieueffecten en ruimtelijke gevolgen van de voorgenomen herziening onderzocht en beschreven in een milieueffectrapport (PlanMER). Op welke manier het PlanMER tot stand komt, wordt beschreven in een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Ook wordt in de NRD beschreven welke onderwerpen aan de orde komen in de Partiële Herziening. U kunt reageren op de concept NRD.

Participatieplan

Naast de concept NRD wordt ook een participatieplan ter inzage gelegd. In het participatieplan staat hoe belanghebbenden op en rond de Noordzee betrokken worden bij de totstandkoming van de Partiële Herziening van het Programma Noordzee 2022–2027. Ook op dit document kunt u reageren.

WILT U DOCUMENTEN BEKIJKEN?

Deze informatie en de bijbehorende documenten staan vanaf dinsdag 12 december 2023 op Platform Participatie. Het gaat dan om de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau en het participatieplan.

Op papier kunt u de stukken van dinsdag 12 december 2023 tot en met maandag 22 januari 2024 bekijken bij:

  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijnstraat 8, 2515 XP Den Haag, tel. 070-456 96 07;

  • Rijkswaterstaat Utrecht, Griffioenlaan 2, 3526 LA Utrecht, tel. 0800-8002.

Neem vooraf telefonisch contact op met de locatie in verband met de openingstijden.

HOE KUNT U EEN ZIENSWIJZE INDIENEN?

Een zienswijze indienen kan op drie manieren, van dinsdag 12 december 2023 tot en met maandag 22 januari 2024:

Digitaal

Bij voorkeur ontvangen wij uw zienswijze via ons formulier.

Mondeling

Voor het noteren van uw mondelinge zienswijze kunt u tijdens kantooruren een afspraak maken via het telefoonnummer 070-456 96 07.

Post

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, directie Participatie

o.v.v. Programma Noordzee 2023

Postbus 20901

2500 EX Den Haag

WAT GEBEURT ER MET UW ZIENSWIJZE EN WAT IS HET VERVOLG?

Na sluiting van de zienswijzentermijn bekijken de ministeries alle binnengekomen zienswijzen op de concept NRD en het participatieplan zorgvuldig. De ministeries vragen ook aan de Commissie voor de milieueffectrapportage (Cie m.e.r.) advies over de Notitie Reikwijdte en Detailniveau. De Ministers betrekken uw zienswijzen en het advies van de Cie m.e.r. bij het opstellen van het PlanMER en het Ontwerpbesluit. Ook worden uw reacties op het participatieplan bekeken. Er wordt een reactienota opgesteld en deze nota wordt op Platform Participatie geplaatst. De indieners van zienswijzen worden hierover geïnformeerd.

WILT U HULP VAN HET INFORMATIEPUNT DIGITALE OVERHEID?

Contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Soms vinden mensen dit lastig. Kunt u wel wat hulp gebruiken of kent u iemand die hulp nodig heeft? Kom langs in de bibliotheek, bij het Informatiepunt Digitale Overheid.

De Informatiepunten Digitale Overheid zijn er voor mensen die moeite hebben met digitale dienstverlening en vragen hebben over het zaken doen met de overheid. De Informatiepunten zijn ondergebracht in de bibliotheken. U kunt hier zonder afspraak binnenlopen voor ondersteuning bij vragen over websites van de overheid, bijvoorbeeld voor het digitaal raadplegen van documenten behorend bij dit project of het digitaal indienen van een zienswijze.

WILT U MEER INFORMATIE?

Meer informatie over het project en de participatiemogelijkheden vindt u op Platform Participatie.

Vragen over de planvorming? Bezoek dan de website van het Noordzeeloket.

Vragen over de procedure? Bel naar 070-456 96 07, directie Participatie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Naar boven