Aanwijzing voorlopige gronden Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg)

Logo Tiel

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tiel maakt op grond van artikel 7 lid 1 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend dat zij op 28 november 2023 op grond van het bepaalde in artikel 6 Wvg heeft besloten om voorlopige gronden aan te wijzen waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 van de Wvg van toepassing zijn. De gronden zijn gelegen in het gebied ‘Lingehoven en Omgeving’ in Tiel. Het besluit treedt in werking één dag na publicatie in de Nederlandse Staatscourant, te weten 29 november 2023.

Ter inzagelegging

Het besluit van het college van burgemeester en wethouders ligt samen met het voorstel aan de gemeenteraad en bijhorende bijlagen, bevattende de kadastrale kaart en lijst met daarop de kadastrale aanduiding van het in de aanwijzing opgenomen perceel, de grootte, evenals de namen van de eigenaren en rechthebbende van de daarop rustende beperkte rechten, een kaart met daarop het aan het perceel toebedachte bestemming en overige relevante gegevens, met ingang van 29 november 2023 tijdens kantooruren ter inzage op het gemeente huis van Tiel.

Gevolgen

De vestiging van het voorkeursrecht houdt in dat de eigenaar en andere rechthebbende op de aangewezen grond, wanneer deze die grond respectievelijk erop gevestigde beperkte rechten wensen te vervreemden, deze eerst aan de gemeente Tiel te koop moet aanbieden. De eigenaar en rechthebbende op beperkte rechten ontvangen één dezer dagen afzonderlijk bij aangetekende brief bericht over de inhoud van het besluit en de gevolgen hiervan.

Zienswijzen

De gemeenteraad dient binnen drie maanden na het vestigen van het voorlopig voorkeursrecht een besluit tot aanwijzing van de gronden op basis van Artikel 5 Wvg te nemen. In het kader van een zorgvuldige voorbereiding van het door de gemeenteraad te nemen besluit tot aanwijzing van gronden worden belanghebbende, gelet op artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) in de gelegenheid gesteld om uiterlijk 27 december 2023 schriftelijk of mondeling hun zienswijzen ten aanzien van het voorgenomen raadsbesluit naar voren te brengen.

De zienswijzen kunnen schriftelijk worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tiel, postbus 6325 400 HH te Tiel. De zienswijze moet ondertekend zijn en minimaal naam, adres en woonplaats bevatten. Indien een belanghebbende zijn zienswijze mondeling kenbaar wenst te maken, kan contact worden opgenomen met mevrouw E. Rispens van de afdeling Vitale stad via 06 111 674 86.

Bezwaar en voorlopige voorziening

Naast het indienen van zienswijzen bij de raad kunnen belanghebbende ook rechtstreeks bezwaar maken tegen het besluit van de burgemeester en wethouders. Ingevolgde de Awb kunnen belanghebbende gedurende een termijn van 6 weken, ingaande de dag dat dit besluit bekend is gemaakt in de Staatscourant, bij het college van burgemeester en wethouders van Tiel tegen voormeld besluit een bezwaarschrift indienen.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet tenminste de volgende informatie bevatten: naam en adres van de indiener, de dagtekening, omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar gericht is en de gronden van het bezwaar. Het bezwaarschrift kan tot en met 9 januari 2024 aan het college van de gemeente Tiel, Postbus 6325, 4000 HH Tiel, worden gezonden.

Indien de gemeenteraad het besluit van het college van burgemeester en wethouders bestendigt in een raadsbesluit, kunnen belanghebbenden ingevolge de Algemene wet bestuursrecht eveneens bezwaar (en eventueel beroep) maken tegen het raadsbesluit.

Indien belanghebbenden er voor kiezen om nu reeds bezwaar te maken tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders, dan wordt dat bezwaarschrift ingevolge artikel 6, lid 3 Wvg aangemerkt als tevens te zijn ingediend tegen het raadsbesluit. Indien een belanghebbende bezwaar heeft ingediend kan hij/zij tevens een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Rechtbank Gelderland, Team Bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

Tiel, 29 november 2023

Naar boven