Kennisgeving start publieksconsultatie Contourenbrief Klimaatplan 2024 en INEK, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Contourenbrief Klimaatplan 2024

Het klimaatbeleid heeft veel invloed op het dagelijks leven van burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Iedereen denkt na over hoe het klimaatbeleid hun levens, bedrijven en dienstverlening zal beïnvloeden, met kansen en zorgen. Het kabinet werkt aan het Klimaatplan 2024. Dit plan bevat de belangrijkste thema’s van het klimaatbeleid voor de komende tien jaar. Denk aan onderwerpen als emissiereductie, hernieuwbare energie, energiebesparing, wetenschappelijke inzichten, technologische ontwikkelingen, mondiale ontwikkelingen en de impact op de samenleving en economie.

Het kabinet hecht er veel waarde aan om iedereen, van burgers tot bedrijven en maatschappelijke organisaties, te betrekken bij de ontwikkeling van toekomstig klimaatbeleid. Dat houdt in dat mensen, individueel of georganiseerd, direct of indirect, ruim op tijd de kans krijgen mee te denken of invloed uit te oefenen, en dat er rekening wordt gehouden met hun zorgen, wensen, ervaringen en voorkeuren. Het kabinet heeft de onderwerpen die in het klimaatplan aan bod zullen komen beschreven in een brief. De komende maanden zal het klimaatplan verder worden uitgewerkt.

Integraal Nationaal Energie- en Klimaatplan (INEK)

Onderdeel van deze consultatie is ook de consultatie op de concept-update van het Integraal Nationaal Energie- en Klimaatplan (INEK), dat op 30 juni 2024 naar de Europese Commissie wordt gestuurd. Het INEK heeft als doel inzicht te bieden in het energie- en klimaatbeleid van elke EU-lidstaat voor de periode 2021 tot en met 2030. Het totaalbeeld uit de INEK’s van alle lidstaten moet invulling geven aan de ambities van de Europese 2030-doelen en de vijf dimensies van de Energie-Unie: a) decarbonisatie (emissiereductie en hernieuwbare energie); b) energie-efficiency; c) energiezekerheid; d) interne energiemarkt; e) onderzoek, innovatie en concurrentievermogen.

Wat is de verhouding tussen de plannen?

Het Klimaatplan beschrijft het klimaatbeleid voor de komende 10 jaar. In het INEK rapporteert Nederland hierover aan Europa. Het INEK gaat tevens dieper in op energie-thema’s.

Waar vind ik het Klimaatplan en het INEK?

Met de Internetconsultatie geven we iedereen in de samenleving de kans om mee te denken en ideeën en inzichten te delen voor de uitwerking van het klimaatplan. Deze loopt tot 12 januari 2024 en is online te vinden op https://www.internetconsultatie.nl/contourenklimaatplan.

De inbreng nemen we mee in de uitwerking van het ontwerp-Klimaatplan en in het definitieve INEK. We reageren op alle inbreng met een Nota van Beantwoording.

Naar boven