Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 22 november 2023, kenmerk 3719245-1056314-J, houdende wijziging van Subsidieregeling continuïteit cruciale jeugdzorg in verband met het verlengen van de regeling

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Handelende in overeenstemming met de Minister voor Rechtsbescherming,

Gelet op artikel 3 en 5 van de Kaderwet VWS-subsidies,

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling continuïteit cruciale jeugdzorg wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 3, aanhef van het eerste lid, wordt na ‘2022’ een komma toegevoegd, komt het woord ‘en’ te vervallen en wordt na het jaartal ‘2023’ het woord ‘en 2024’ toegevoegd.

B

In artikel 4 wordt onder vernummering van het vierde tot het vijfde lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 4. Het subsidieplafond bedraagt voor het jaar 2024 € 10.000.000.

C

In artikel 6, eerste lid, wordt i’31 december 2023’ vervangen door ‘31 december 2024’.

D

In artikel 10, tweede lid, wordt ‘1 oktober 2024’ vervangen door ‘1 oktober 2025’.

E

In artikel 10a wordt ‘1 januari 2023’ vervangen door ‘1 januari 2024’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2024.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M. van Ooijen

TOELICHTING

Algemeen

Met deze wijzigingsregeling wordt de periode voor het aanvragen van subsidie op grond van de Subsidieregeling continuïteit cruciale jeugdzorg (hierna: de subsidieregeling) voor de vierde keer met de duur van één jaar verlengd.

Verlenging van de subsidieregeling

In het Bestuurlijk Overleg Rijk-VNG van 11 juli 2019 werd besloten om een bedrag ter beschikking te stellen om – in geval van acute liquiditeitsproblemen – de continuïteit van cruciale jeugdzorg te waarborgen. Aan dat besluit is met de Subsidieregeling continuïteit cruciale jeugdzorg uitvoering gegeven. Deze regeling had oorspronkelijk een looptijd voor het doen van aanvragen tot en met 31 december 2021 en werd nadien al verlengd tot en met 31 december 2022 en 31 december 2023. Nu wordt de werking van de regeling nogmaals met één jaar verlengd tot 31 december 2024.

Het Rijk draagt stelselverantwoordelijkheid voor de Jeugdwet en heeft daarmee ook een verantwoordelijkheid voor de continuïteit van (cruciale) jeugdzorg. Verlenging van de subsidieregeling wordt noodzakelijk geacht, omdat de financiële positie van diverse aanbieders van jeugdzorg vandaag de dag nog steeds precair is. Nog steeds slaagt een substantieel deel van de aanbieders van jeugdzorg er niet in kostendekkend te werken en de afgelopen jaren had de Jeugdautoriteit gemiddeld nog 18 tot 20 aanbieders in casuïstiek1. Bij deze aanbieders is sprake van een verhoogd of hoog risico op continuïteit van zorg.

De subsidieregeling maakt onderdeel uit van een breder pakket aan maatregelen voor de continuïteit van cruciale jeugdzorg zoals het convenant bevorderen continuïteit jeugdhulp en het draaiboek continuïteit jeugdhulp, de inzet van de jeugdautoriteit en afspraken uit de Hervormingsagenda Jeugd. De huidige stand van ontwikkeling van het jeugdhulpstelsel maakt een verlenging van de subsidieregeling met één jaar echter nog steeds wenselijk.

In 2024 wordt de subsidieregeling in navolging van de evaluatie van het draaiboek continuïteit jeugdhulp en het feit dat de regeling dan 5 jaar bestaat, breed geëvalueerd.

Gevolgen voor regeldruk

Er zijn geen gevolgen voor de regeldruk.

ARTIKELSGEWIJS

ARTIKEL I

De wijzigingen A, C, D en E dienen tot de verlenging in tijd van de regeling.

Met wijziging B wordt het subsidieplafond voor 2024 in de regeling opgenomen.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M. van Ooijen


X Noot
1

Stand van de Jeugdzorg (Jeugdautoriteit 2023, p. 11), bijlage bij kamerbrief voortgang jeugd 20 juni 2023

Naar boven