Kennisgeving Waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Vaststelling van de benodigde onderzoeken voor het milieueffectrapport (MER).

Het voornemen van Waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied

Met een kennisgeving op 9 september 2022 heeft de Minister voor Klimaat en Energie u geïnformeerd over het voornemen tot het project Waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied als onderdeel van het landelijk waterstofnetwerk van HNS, dat vijf industrieclusters in Nederland met elkaar, met waterstof opslag en met het buitenland verbindt. Voor dit project wordt een MER opgesteld.

Besluitvorming

Op de besluitvorming over Waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. Dit betekent dat het tracé van de leiding zal worden vastgelegd in een projectbesluit na inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024. Dit besluit wordt vastgesteld door de Ministers voor Klimaat en Energie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het projectbesluit wordt voorbereid in één gecoördineerde procedure samen met een aantal andere besluiten dat voor het project nodig is (vergunningen en ontheffingen). De Minister voor Klimaat en Energie coördineert de procedure.

Milieueffectrapportage (MER)

Met een MER worden (mogelijke) milieueffecten, bijvoorbeeld op leefomgevingskwaliteit (mens), gezondheid, landschap, natuur, bodem en water in beeld gebracht zodat deze effecten een volwaardige rol kunnen spelen bij de besluitvorming. Het MER bevat ook een passende beoordeling om mogelijke gevolgen voor Natura 2000-gebieden in kaart te brengen. Het MER wordt een gecombineerd planMER/projectMER.

Welke informatie is nodig voor de milieueffectrapportage

De Minister voor Klimaat en Energie heeft in een concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD) aangeven welk milieuonderzoek zou moeten worden uitgevoerd voor het MER en hoe dit in het MER moet worden opgenomen. Deze concept-NRD heeft ter inzage gelegen van vrijdag 28 april tot en met donderdag 8 juni 2023. Iedereen heeft in die periode een zienswijze kunnen indienen op de concept-NRD. Er zijn binnen de inspraaktermijn in totaal 25 zienswijzen van particulieren, bedrijven en betrokken overheden ontvangen. De Commissie voor de milieueffectrapportage heeft op 18 juli 2023 een advies uitgebracht op de concept-NRD en de ingediende zienswijzen en reacties.

Vaststelling van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)

Mede op basis van de ingediende zienswijzen, reacties van betrokken overheden en het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage heeft de Minister op 10 november 2023 de definitieve NRD vastgesteld. Hiermee geeft hij aan welk milieuonderzoek zal worden uitgevoerd voor dit MER.

Waar kunt u de NRD inzien

U kunt de definitieve NRD inzien op www.rvo.nl/waterstofnetwerk-nzkg. Heeft u na het bezoeken van de website nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten, T (070) 379 89 79.

Wat gebeurt hierna?

Als het planMER-deel van het MER en de Integrale Effectenanalyse gereed zijn, wordt de tracékeuze voorbereid, het zogenaamde Voorkeursalternatief. Vervolgens wordt een ontwerpprojectbesluit opgesteld. Het MER is ook onderbouwing voor een aantal van de benodigde uitvoeringsbesluiten. Het MER zal samen met dit ontwerpprojectbesluit en andere ontwerpbesluiten ter inzage worden gelegd. Hierop kan iedereen dan reageren. Dit wordt te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant, huis-aan-huisbladen en op www.rvo.nl/waterstofnetwerk-nzkg.

Naar boven