Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 30 november 2023, kenmerk ACM/UIT/608146 besluit tot wijziging van de voorwaarden als bedoeld in artikel 31 van de Elektriciteitswet 1998 betreffende de financiële zekerstelling NEMO

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998;

Besluit

ARTIKEL I

De Netcode elektriciteit wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 10.8, dertiende lid komt te luiden:

  • 13. Het bedrag waarvoor de BRP financiële zekerheid dient te stellen, bedraagt:

    • a. twee maal A indien dat groter is dan of gelijk aan B; of

    • b. A plus B indien twee maal A kleiner is dan B.

B

In artikel 10.8 wordt een veertiende lid toegevoegd, luidend:

  • 14. In afwijking van het dertiende lid bedraagt de zekerstelling € 100.000 indien de BRP een NEMO is, blijkend uit vermelding op de in artikel 4, tiende lid, van Verordening (EU) 2015/1222 (GL CACM) bedoelde lijst.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 30 november 2023

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: M.R. Leijten bestuurslid

Als u rechtstreeks belanghebbende bent, kunt u bezwaar maken tegen dit besluit. Stuur uw gemotiveerde bezwaarschrift naar de Autoriteit Consument en Markt, Juridische Zaken, postbus 16326, 2500 BH Den Haag. Graag ontvangen wij uw bezwaarschrift binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt. In uw bezwaarschrift kunt u de Autoriteit Consument en Markt verzoeken in te stemmen met rechtstreeks beroep bij de bestuursrechter.

TOELICHTING

1 Samenvatting

  • 1. Partijen op het elektriciteitsnet zorgen er gezamenlijk voor dat het net in balans blijft door in de tijd even veel elektriciteit af te nemen als in te voeden. Deze partijen heten BRP’s (Balance Responsible Parties). Deze partijen moeten een financiële zekerstelling afgeven bij TenneT. TenneT maakt namelijk kosten om het net in balans te houden als BRP’s dat niet goed uitvoeren. In de Netcode is de hoogte van de financiële zekerstelling bepaald. Beurzen waarbij Europees gehandeld kunnen worden (Nominated Electricity Market Operators, NEMO’s) zijn ook BRP’s en moeten dus ook een financiële zekerstelling afgeven bij TenneT. Het bleek dat de bepaling uit de code voor NEMO’s tot een veel hogere zekerstelling leidde dan het risico dat deze partijen vormen. Daarom stelt de Autoriteit Consument en Markt (hierna: de ACM) voor NEMO’s een lagere financiële zekerstelling vast.

2 Aanleiding en gevolgde procedure

  • 2. De ACM stelt op grond van artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998 regelgeving vast voor de energiemarkt. Dit besluit is tot stand gekomen op basis van een voorstel van Netbeheer Nederland dat de ACM op 7 november 2023 met kenmerk BR-2023-2007 heeft ontvangen. Met dit voorstel willen de gezamenlijke netbeheerders de hoogte van de financiële zekerstelling voor NEMO’s op een redelijker, lager niveau vaststellen.

  • 3. De ACM is van mening dat het voorstel geen technische voorschriften bevat bedoeld in Richtlijn 2015/1535. Om die reden zijn de voorwaarden in dit besluit niet in ontwerp ter notificatie aangeboden.

3 Beoordeling

3.1 Procedureel

  • 4. De ACM constateert dat het voorstel op 12 oktober 2023 in een overleg met representatieve organisaties is besproken. In het voorstel is een verslag opgenomen van dit overleg en de indieners hebben in het voorstel aangegeven welke gevolgtrekkingen zij hebben verbonden aan de zienswijzen die organisaties naar voren hebben gebracht. Naar het oordeel van de ACM voldoet het voorstel daarmee aan de vereisten bedoeld in artikel 33, eerste en tweede lid van de Elektriciteitswet.

3.2 Inhoudelijk

  • 5. BRP’s dienen een financiële zekerheid te stellen. Deze zekerheid wordt conform artikel 10.8 van de Netcode in de vorm van een bankgarantie gesteld. Deze is gerelateerd aan de prijs van de elektriciteit, de hoeveelheid elektriciteit die de BRP verhandelt en de capaciteit op het net. Naar nu blijkt, wordt de financiële zekerheid niet in alle gevallen als passend ervaren bij het risicoprofiel van de verschillende soorten BRP’s met name voor NEMO’s. NEMO’s kennen een administratief proces waarbij vraag en aanbod aan elkaar gekoppeld worden. Dit is in tegenstelling tot andere BRP’s met aangeslotenen, die fysieke afname of invoeding van elektriciteit kennen. Het financiële risicoprofiel van NEMO’s is veel lager dan van BRP’s met aansluitingen in hun portfolio. De gezamenlijke netbeheerders stellen voor om de financiële zekerstelling van NEMO’s daarom te maximaliseren op 100.000 euro. Zij geven aan dat blijkt dat de onbalanskosten die NEMO’s normaal gesproken maken onder dit bedrag ligt.

  • 6. De ACM is van mening dat de financiële zekerstelling van de BRP in verhouding moet staan tot de mogelijke kosten die de BRP veroorzaakt. Het maximum bedrag van 100.000 euro is daarmee in overeenstemming.

  • 7. De ACM komt tot het oordeel dat de wijzigingen die de gezamenlijke netbeheerders voorstellen niet in strijd zijn met de belangen, regels en eisen bedoeld in artikel 36, eerste en tweede lid, van de Elektriciteitswet 1998.

  • 8. De ACM heeft grammatica, spelling en interpunctie in het codevoorstel waar nodig gecorrigeerd. Daarnaast heeft de ACM enkele tekstuele aanpassingen gedaan om de codebepalingen te verduidelijken.

Naar boven