Regeling van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 16 november 2023, nr. 5013572, houdende een eenmalige specifieke uitkering voor de gemeenten met een Landelijke Vreemdelingen Voorziening in verband met de bekostiging ervan in 2023

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 17, vijfde lid, van de Financiële-verhoudingswet;

Besluit:

Artikel 1. Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

a. staatssecretaris:

de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid;

b. LVV:

Landelijke Vreemdelingen Voorziening, een begeleidings- en onderdakvoorziening die tot doel heeft bestendige oplossingen te vinden voor vreemdelingen zonder recht op verblijf of rijksopvang;

c. gemeenten:

de gemeenten waar op grond van een convenant een LVV is gerealiseerd, te weten Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Utrecht.

Artikel 2. Verstrekking van een specifieke uitkering

De staatssecretaris verstrekt een eenmalige specifieke uitkering aan een gemeente ten behoeve van de bekostiging van de LVV over 2023.

Artikel 3. Hoogte van de uitkering

De hoogte van de specifieke uitkering, bedoeld in artikel 2, is als volgt:

  • a. Amsterdam: € 5.404.444;

  • b. Eindhoven: € 1.943.000;

  • c. Groningen: € 4.671.667;

  • d. Rotterdam: € 1.870.889;

  • e. Utrecht: € 3.410.000.

Artikel 4. Voorschot

Uiterlijk op 31 december 2023 wordt aan de gemeenten een voorschot betaald van 100% van de specifieke uitkering.

Artikel 5. Voorwaarden

De gemeenten besteden de specifieke uitkering gedurende de periode van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023 aan de bekostiging van een LVV.

Artikel 6. Verantwoording en vaststelling

  • 1. De gemeenten nemen de artikelen 107 en 108 van het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie in acht bij de besteding van de specifieke uitkering.

  • 2. Nadat de staatssecretaris de verantwoordingsinformatie, bedoeld in artikel 17a van de Financiële-verhoudingswet, van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft ontvangen, stelt de staatssecretaris de uitkering binnen 22 weken overeenkomstig de verlening vast.

Artikel 7. Terugvordering

De uitkering kan worden teruggevorderd voor het deel dat blijkens de verantwoordingsinformatie niet of niet rechtmatig is uitgegeven. Onverschuldigd betaalde uitkeringsbedragen en voorschotten kunnen worden teruggevorderd, voor zover na de dag waarop de beschikking waarbij de uitkering wordt vastgesteld is bekendgemaakt, nog geen vijf jaren zijn verstreken.

Artikel 8. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2023.

Artikel 9. Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Bekostigingsregeling Landelijke Vreemdelingen Voorziening 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 16 november 2023

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, C.A. van der Maat

TOELICHTING

Algemeen

In het programma Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) werken gemeenten en rijk samen om bestendige oplossingen te vinden voor mensen zonder recht op verblijf in Nederland of rijksopvang. Daartoe worden in vijf gemeenten (Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Utrecht) onderdak- en begeleidingsvoorzieningen uitgevoerd voor deze groep. Hiertoe zijn met deze gemeenten tijdelijke convenanten overeengekomen. Er wordt tijdelijk een eenmalige specifieke uitkering verleend aan de hiervoor genoemde gemeenten door de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, in afwachting van besluitvorming over het mogelijke vervolg van de LVV. Bij de uitkering in 2023 zijn de uitgangspunten gehanteerd die ook bij de uitkering in 2022 zijn gehanteerd. Ten aanzien van de uitvoering van de activiteiten zijn nadere afspraken gemaakt in convenanten met de betreffende gemeenten.

Artikelsgewijs

Artikel 5

In artikel 5 worden de voorwaarden geregeld waaronder de gemeenten de specifieke uitkering dienen te besteden. Gemeenten dienen het bedrag te besteden aan de bekostiging van de LVV-pilot gedurende de periode van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023. Hiertoe dient er sprake te zijn geweest van een LVV op grond van een convenant.

Artikel 6

In artikel 6 wordt de verantwoording en vaststelling geregeld. Deze verantwoording geschiedt via het systeem van single information, single audit (hierna: sisa) zoals bepaald in de Regeling informatieverstrekking sisa. Bij niet tijdig indienen van de verantwoordingsinformatie, kan het maatregelenbeleid van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in werking treden. Uit de verantwoordingsinformatie moet blijken dat de gemeenten een LVV hebben uitgevoerd. Hiertoe neemt de gemeente de resultaten van de LVV op in haar jaarverslag.

Artikel 8

De invoeringstermijn van deze regeling bedraagt minder dan twee maanden. Ook de inwerkingtredingsdatum wijkt af van de vaste verandermomenten. Hiermee wordt afgeweken van het in het Kabinetsstandpunt inzake Vaste Verandermomenten neergelegde uitgangspunt. Deze uitzondering is toegestaan omdat het voor de LVV-gemeenten begunstigende regelgeving betreft (Aanwijzing 4.17, vijfde lid, onder a, van de Aanwijzingen voor de regelgeving).

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, C.A. van der Maat

Naar boven