Regeling van de Minister voor Klimaat en Energie van 27 november 2023, nr. WJZ/ 38410075, tot wijziging van de Regeling gaskwaliteit in verband met een verduidelijking

De Minister voor Klimaat en Energie,

Gelet op artikel 11 van de Gaswet;

Besluit:

ARTIKEL I

In bijlage 1 van de Regeling gaskwaliteit komt de rij ‘waterstofgehalte’ als volgt te luiden:

Waterstofgehalte

Maasvlaktesysteem, bedoeld in bijlage 12

≤ 0,5 mol%

 

Rest Nederland

≤ 0,02 mol%

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 27 november 2023

De Minister voor Klimaat en Energie, R.A.A. Jetten

TOELICHTING

Algemeen

Het gastransportnet van het landelijk net kent een bovengrens van 0,02 mol % waterstofgehalte. Voor de regionale eenheid Maasvlaktesysteem (zie bijlage 12 voor geografische afbakening) is de bovengrens verhoogd naar 0,5 mol % om het mogelijk te maken op beperkte schaal waterstof in het betreffende gasnet in te voeden. Aanpassing van bijlage 1 verduidelijkt dat deze verhoging geldt voor zowel het punt van invoeding als aflevering op een aansluiting in deze regionale eenheid.

Technische voorschriften

Deze regeling behoeft niet zelfstandig gemeld te worden in het kader van Richtlijn 98/34/EG van het Europees parlement en de Raad van 22 juni 1998 betreffende een informatieprocedure op het gebied van normen en technische voorschriften (PbEG 1998, L 204) [TRIS (2014) / 00681], omdat het enkel een verduidelijking betreft.

Regeldruk en inwerkingtreding

Deze wijziging van de Regeling gaskwaliteit heeft geen gevolgen voor de regeldruk en treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Daarmee wordt afgeweken van het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten. De afwijking is gerechtvaardigd omdat de doelgroepen op wie de regeling van toepassing is gebaat zijn bij spoedige inwerkintreding.

De Minister voor Klimaat en Energie, R.A.A. Jetten

Naar boven