Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 21 september 2023, houdende wijziging van het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging ACM 2013

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht, de artikelen 2, tweede lid, en 5, tweede lid, van de Instellingswet Autoriteit Consument en Markt en de artikelen 2, tweede lid, onderdeel d en 2g, eerste lid, van de Wet bescherming klokkenluiders;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging ACM 2013 wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan Hoofdstuk 3 wordt een nieuw artikel 3.11 toegevoegd, luidende:

  • 3.11 Tot het werkterrein van de in de artikelen 3.3 tot en met 3.6 en 3.9a genoemde directies behoort ook het op verzoek verstrekken van informatie over de procedure bij een melding, de ontvangst van een melding, het onderzoek naar aanleiding van een melding en het onderhouden van contact met een melder zoals bedoeld in respectievelijk artikel 2g, eerste lid, onderdelen a, b, c en d, van de Wet bescherming klokkenluiders.

B

Aan artikel 4a.3 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. De compliance officer vervult de rol van onafhankelijk functionaris bij wie het vermoeden van een misstand kan worden gemeld, zoals bedoeld in artikel 2, tweede lid, onderdeel d, van de Wet bescherming klokkenluiders.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 7 juli 2023

De Autoriteit Consument en Markt, namens deze, overeenkomstig het door het bestuur op 21 september 2023 genomen besluit, T.M. Snoep bestuursvoorzitter

Tegen dit besluit kan degene, wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, binnen zes weken na de dag van bekendmaking van dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Autoriteit Consument en Markt, Directie Juridische Zaken, Postbus 16326, 2500 BH, Den Haag. In dit bezwaarschrift kan een belanghebbende op basis van artikel 7:1a, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht, de Autoriteit Consument en Markt verzoeken in te stemmen met rechtstreeks beroep bij de bestuursrechter.

TOELICHTING

Het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging ACM 2013 regelt de organisatie van de ACM en de bevoegdheden van het personeel van de ACM. Het onderhavige besluit wijzigt deze regeling in verband met de uitbreiding van haar takenpakket vanwege de inwerkingtreding van de Wet van 25 januari 2022 tot wijziging van de Wet Huis voor klokkenluiders en enige andere wetten ter implementatie van Richtlijn (EU) 2019/1937 van het Europees Parlement en de Raad van 23 oktober 2019 (PbEU 2019, L 305) (hierna: de Wet bescherming klokkenluiders).

De Wet bescherming klokkenluiders wijst een aantal andere instanties dan het Huis voor klokkenluiders aan waar eveneens meldingen van mistanden kunnen worden gemaakt. Omdat de ACM reeds toezichthouder is op de gebieden van o.a. consumentenbescherming en mededinging op grond van een aantal specifieke wetten bepaalt artikel 2c, onderdeel 1°, van de Wet bescherming klokkenluiders dat de ACM zorg draagt voor de ontvangst en opvolging van meldingen voor zover bevoegd op deze gebieden. In artikel 2g, eerste lid, onderdeel a tot en met d, van de Wet bescherming klokkenluiders worden de concrete daarbij behorende taken opgesomd. Onderdeel A van artikel I van dit besluit belegt deze taken bij de directies Consumenten, Energie, Telecom, Vervoer en Post, Mededinging en Zorg.

De Wet bescherming klokkenluiders bepaalt voorts in artikel 2, eerste lid, in samenhang gelezen met artikel 2, tweede lid, onder d, dat elke werkgever bij wie ten minste vijftig werknemers werkzaam zijn een interne procedure vaststelt voor het melden van misstanden binnen de organisatie en daartoe een onafhankelijke functionaris aanstelt bij wie deze vermoedens kunnen worden gemeld. Onderdeel B van dit besluit bepaalt middels een wijziging van artikel 4a.3, tweede lid, onder d, dat de rol van onafhankelijk functionaris binnen de ACM door de compliance officer wordt vervuld.

Naar boven