Regeling van de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs van 1 november 2023, nr. 38817956, houdende wijziging van de Regeling register onderwijsdeelnemers in verband met het opnemen van opleidingsgegevens van leerlingen in tijdelijke nieuwkomersvoorzieningen in het register onderwijsdeelnemers

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs,

Gelet op de artikelen 8, vierde lid, 12, zesde en achtste lid, 15, vijfde lid, en 19, derde lid, van de Wet register onderwijsdeelnemers;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling register onderwijsdeelnemers wordt als volgt gewijzigd:

A

Bijlage 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In paragraaf 1.1 komt onder ‘Te leveren basisgegevens’ de tekst ‘dan wel de aanduiding dat de onderwijsdeelnemer onderwijs volgt aan een tijdelijke onderwijsvoorziening als bedoeld in artikel 180b van de WPO.’ te vervallen.

2. In paragraaf 1.1 wordt na het onderdeel ‘de aanduiding van het pedagogisch-didactisch onderwijsconcept waaraan de onderwijsdeelnemer deelneemt (artikel 6, eerste lid, onderdeel d, van het besluit);’ twee onderdelen ingevoegd, luidende:

  • de aanduiding dat de onderwijsdeelnemer onderwijs volgt aan een tijdelijke onderwijsvoorziening als bedoeld in artikel 180b van de WPO (artikel 6, eerste lid, onderdeel e, van het besluit);

  • de aanduiding dat de onderwijsdeelnemer onderwijs volgt aan een tijdelijke nieuwkomersvoorziening als bedoeld in artikel 193a van de WPO (artikel 6, eerste lid, onderdeel f, van het besluit);

3. In paragraaf 3.5 wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • 7 Tijdelijke nieuwkomersvoorziening

    Kenmerk dat aanduidt of de leerling onderwijs volgt aan een tijdelijke nieuwkomersvoorziening.

    Waardenlijst; Tijdelijke nieuwkomersvoorziening.

4. Na paragraaf 7.1.6a wordt een nieuwe paragraaf toegevoegd, luidende:

Paragraaf 7.1.6b Tijdelijke nieuwkomersvoorzieningen

Waarde

Betekenis

Begindatum

Einddatum

ONDERWIJSVOORZIENING_NIEUWKOMERS

Tijdelijke nieuwkomersvoorziening

1-11-2023

 

B

Bijlage 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. In paragraaf 1 komt de tekst ‘, dan wel de aanduiding dat de onderwijsdeelnemer onderwijs volgt aan een tijdelijke onderwijsvoorziening als bedoeld in artikel 9.5 WVO 2020’ te vervallen.

2. In paragraaf 1 worden onder vervanging van de punt aan het slot van de zin door een puntkomma na het onderdeel ‘het pedagogisch-didactisch onderwijsconcept (artikel 6, derde lid, onderdeel l, van het besluit).’, twee onderdelen toegevoegd, luidende:

  • de aanduiding dat de onderwijsdeelnemer onderwijs volgt aan een tijdelijke onderwijsvoorziening als bedoeld in artikel 9.5 van de WVO 2020;

  • de aanduiding dat de onderwijsdeelnemer onderwijs volgt aan een tijdelijke nieuwkomersvoorziening als bedoeld in artikel 9.3a van de WVO 2020.

3. In paragraaf 2, onderdeel ’18. Pilot/experiment’, komt ‘- tijdelijke onderwijsvoorziening.’ te vervallen.

4. Aan paragraaf 2 wordt een nieuw onderdeel toegevoegd, luidende:

  • 21. Tijdelijke onderwijsvoorziening of tijdelijke nieuwkomersvoorziening

Kenmerk dat aanduidt of de leerling onderwijs volgt in een tijdelijke onderwijsvoorziening of in een tijdelijke nieuwkomersvoorziening.

Mogelijke waarden: – tijdelijke onderwijsvoorziening; – tijdelijke nieuwkomersvoorziening

Alfanumeriek 70

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, M.L.J. Paul

TOELICHTING

Inleiding tijdelijke nieuwkomersvoorzieningen

Op 3 oktober is de Wet tijdelijke nieuwkomersvoorzieningen in het onderwijs in werking getreden. In reactie op de problemen in het onderwijs voor nieuwkomers beoogt de wet voor elke nieuwkomer een plaats te garanderen in het primair of voortgezet onderwijs door een nieuwe onderwijsvorm te introduceren waarin schoolbesturen ruimte hebben om af te wijken van bepaalde wettelijke regels. Dit zijn tijdelijke nieuwkomersvoorzieningen. De wet is op hoofdlijnen gemodelleerd naar de Wet tijdelijke onderwijsvoorzieningen bij massale toestroom van ontheemden (Stb. 2022, 293). Omdat de wet bedoeld is om een crisis in het onderwijs te voorkomen, veralt deze vijf jaar na inwerkingtreding.

Gegevensbehoefte

In het bij de wet horende Besluit tijdelijke nieuwkomersvoorzieningen in het onderwijs is een grondslagbepaling opgenomen om in het register onderwijsdeelnemers een code toe te voegen voor leerlingen die onderwijs krijgen in een tijdelijke nieuwkomersvoorziening. De evaluatiebepaling is opgenomen in artikel III van de wet, op grond waarvan de minister binnen drie jaar na de inwerkingtreding van de wet een verslag zendt aan de Staten-Generaal over de doeltreffendheid en de effecten van de wet in de praktijk. De registratie van leerlingen in een tijdelijke nieuwkomersvoorziening maakt het mogelijk accuraat bij te houden hoeveel leerlingen in deze onderwijsvorm instromen en waar zij uiteindelijk terechtkomen in het onderwijs.

Toelichting wijziging

In de Regeling register onderwijsdeelnemers is gespecificeerd welke gegevens schoolbesturen verstrekken. Voor de tijdelijke nieuwkomersvoorzieningen is ervoor gekozen deze als ‘opleidingsgegevens’ te classificeren voor het primair en voortgezet onderwijs, conform de methode die ook was gekozen voor de tijdelijke onderwijsvoorzieningen voor leerlingen uit Oekraïne. Gezien het feit dat de onderwijsvorm geen gevolgen heeft voor de bekostiging of voorzieningenplanning, deed deze methode het meest recht aan de situatie. De gegevenslevering is verplicht; schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor de naleving van deze verplichting.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, M.L.J. Paul

Naar boven