Kennisgeving Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) programma en plan-mer Milieuregels Bruidsschat Omgevingswet, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Van vrijdag 24 november 2023 tot en met donderdag 4 januari 2024 kan iedereen reageren op de notitie reikwijdte en detailniveau van het programma en plan mer Milieuregels Bruidsschat Omgevingswet. In deze kennisgeving leest u over de mogelijkheid die u heeft om hierop te reageren.

Waarover gaat het Programma en plan mer Milieuregels Bruidsschat Omgevingswet?

Op 1 januari 2024 start de Omgevingswet. Onder de Omgevingswet verhuist een aantal regels van het Rijk naar gemeenten en waterschappen. Dit heet ook wel de 'bruidsschat'. Het Rijk zorgt er met het Invoeringsbesluit voor dat de regels voor gemeenten automatisch in het tijdelijk deel van het omgevingsplan komen. De regels voor de waterschappen komen terecht in de waterschapsverordening.

Naar aanleiding van het Nevele arrest zijn er vragen met betrekking tot de milieueffectrapportage-plicht (hierna mer-plicht) voor de milieuregels in de bruidsschat in het tijdelijk deel van het Omgevingsplan en in de waterschapsverordening. Voor het opstellen of wijzigen van plannen of programma’s die kaderstellend zijn voor mer-plichtige of mer-beoordelingsplichtige projecten, is een plan-mer verplicht. Dit kan ook betrekking hebben op milieuregels in de bruidsschat. Bestuurlijk is daarom afgesproken dat het Rijk uit voorzorg een plan-mer uitvoert voor de milieuregels in de bruidsschat via het programma Milieuregels Bruidsschat Omgevingswet. De informatie van het landelijke milieueffectrapport (plan-MER) kan door gemeenten en waterschappen worden gebruikt bij het opstellen van toekomstige omgevingsplannen en waterschapsverordeningen.

Wat staat er in de notitie reikwijdte en detailniveau?

In de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) is te lezen welke milieu effecten onderzocht worden en met welke diepgang. Het plan-MER is een rapport waarin de gevolgen van het beleid voor het milieu inzichtelijk gemaakt worden, op basis van het uitgevoerde onderzoek naar de effecten.

Wilt u documenten bekijken?

Deze informatie en de bijbehorende documenten staan van vrijdag 24 november 2023 tot en met donderdag 4 januari 2024 op de website www.platformparticipatie.nl/bruidsschatOmgevingswet.

Op papier kunt u de documenten tijdens kantooruren bekijken bij de directie Ruimtelijk Beleid, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Turfmarkt 147, telefoonnummer 070-4266426 (alleen op afspraak).

Hoe kunt u reageren?

U kunt op drie manieren reageren.

Digitaal

Bij voorkeur ontvangen wij uw reactie digitaal t.a.v. M. Wijsman, marieke.wijsman@minbzk.nl.

Mondeling

Voor het noteren van uw mondelinge reactie kunt u tijdens kantooruren een afspraak maken via het telefoonnummer 070-4266426 of 06-50174280.

Per post

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Directie Ruimtelijk Beleid

t.a.v. M. Wijsman

Postbus 20011

2500 EA Den Haag

We zien in uw reactie graag uw gedachten over de volgende vragen:

  • Klopt de informatie inde concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau en brengen wij alle aspecten in beeld die belangrijk zijn?

  • Wat mist u als belangrijk aandachtspunt voor het milieueffectrapport?

  • Op welke manier wilt u betrokken zijn bij de participatie van het programma en plan mer omgaan met milieuregels in de bruidsschat na inwerkingtreding Omgevingswet?

Wie kan een zienswijze indienen?

Iedereen kan tijdens de periode zoals hiervoor genoemd een zienswijze indienen op de conceptnotitie Reikwijdte en Detailniveau Milieuregels Bruidsschat Omgevingswet. Op een later moment kan ook door iedereen een zienswijze worden gegeven op het plan-MER.

Wat gebeurt er met uw reactie en wat is het vervolg?

Uw reactie wordt door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties gelezen en beoordeeld. Daarnaast wordt aan betrokken bestuursorganen en de Commissie voor de milieueffectrapportage advies gevraagd. Op basis van de ontvangen reacties, de reacties van diverse wettelijke adviseurs en bestuursorganen en het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage zal het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties een reactienota opstellen. In deze nota geeft het ministerie een reactie op alle ontvangen reacties en adviezen. De reactienota wordt samen met het ontwerp programma en plan mer Milieuregels Bruidsschat Omgevingswet in de loop van 2024 gepubliceerd.

Wilt u hulp van het informatiepunt digitale overheid

Contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Soms vinden mensen dit lastig. Kunt u wel wat hulp gebruiken of kent u iemand die hulp nodig heeft? Kom langs in de bibliotheek, bij het Informatiepunt Digitale Overheid. De Informatiepunten Digitale Overheid zijn er voor mensen die moeite hebben met digitale dienstverlening en vragen hebben over het zaken doen met de overheid. De Informatiepunten zijn ondergebracht in de bibliotheken. U kunt hier zonder afspraak binnenlopen voor ondersteuning bij vragen over websites van de overheid, bijvoorbeeld voor het digitaal raadplegen van documenten behorend bij dit project of het digitaal indienen van een zienswijze.

Wilt u meer informatie?

Meer informatie over het project vindt u op www.platformparticipatie.nl/bruidsschatOmgevingswet.

Vragen over de procedure? Bel via telefoonnummer 070-4266426, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Naar boven