Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 21 november 2023, nr. 2023-0000557366, tot wijziging van de Regeling Wet kinderopvang, de Regeling Participatiewet, IOAW en IOAZ en de Regeling inburgering 2021 in verband met een naamsverandering van Dienst Toeslagen en tot wijziging van de Regeling vaststelling formulieren register buitenlandse kinderopvang vanwege een verschrijving in het aanvraagformulier voor kinderopvang in het buitenland

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 1.53 en 1.56, zesde lid, onderdeel a, van de Wet kinderopvang, artikel 4, vijfde lid, van het Besluit landelijk register kinderopvang, register buitenlandse kinderopvang en personenregister kinderopvang, artikel 31, tweede lid, onderdeel l, van de Participatiewet, artikel 3.4, tweede lid, van het Besluit inburgering 2021 en artikel 10a, tweede lid van het Besluit landelijk register kinderopvang, register buitenlandse kinderopvang en personenregister kinderopvang;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 11, eerste lid, onderdeel b, en in bijlage 1 van de Regeling Wet kinderopvang wordt ‘Belastingdienst/Toeslagen’ telkens vervangen door ‘Dienst Toeslagen’.

ARTIKEL II

In artikel 7, onderdeel p, van de Regeling Participatiewet, IOAW en IOAZ wordt ‘de Belastingdienst/Toeslagen’ vervangen door ‘de Dienst Toeslagen’.

ARTIKEL III

In bijlage 2, hoofdstuk 4, onder 3.1.1, laatste punt, bij de Regeling inburgering 2021 wordt ‘het aanvragen van huurtoeslag bij de belastingdienst’ vervangen door ‘het aanvragen van huurtoeslag bij de Dienst Toeslagen’.

ARTIKEL IV

Bijlage 1 van de Regeling vaststelling formulieren register buitenlandse kinderopvang wordt vervangen door de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL V

  • 1. De artikelen I tot en met III treden in werking met ingang van 1 januari 2024.

  • 2. Artikel IV treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst.

Deze regeling zal met toelichting en de bijlage in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, C.E.G. van Gennip

BIJLAGE, BEHORENDE BIJ ARTIKEL IV

BIJLAGE 1. BEHORENDE BIJ ARTIKEL 1 VAN DE REGELING VASTSTELLING FORMULIEREN REGISTER BUITENLANDSE KINDEROPVANG

Aanvraag inschrijving kinderopvangvoorziening (dagopvang of buitenschoolse opvang) in het register buitenlandse kinderopvang.

TOELICHTING

Met deze wijzigingsregeling zijn diverse regelingen gewijzigd. In de eerste plaats is de wettelijke naam voor Belastingdienst/Toeslagen veranderd in Dienst Toeslagen. Deze wijziging heeft plaatsgevonden in de Regeling Wet kinderopvang, de Regeling Participatiewet, IOAW en IOAZ, en in de Regeling inburgering 2021. In de tweede plaats heeft er een redactionele wijziging plaatsgevonden in vraag 1.1 van bijlage 1 van de Regeling vaststelling formulieren register buitenlandse kinderopvang. Deze bijlage bestaat uit een aanvraagformulier voor kinderopvangvoorzieningen (dagopvang en buitenschoolse opvang) om ingeschreven te worden in het register buitenlandse kinderopvang.

Met ingang van 1 januari 2024 is de wettelijke naam van de Belastingdienst/Toeslagen veranderd in Dienst Toeslagen, in het kader van de ontvlechting van de Belastingdienst, Douane en Toeslagen1. Door middel van deze wijzigingsregeling is de naamsverandering doorgevoerd in de Regeling Wet kinderopvang, de Regeling Participatiewet, IOAW en IOAZ en de Regeling inburgering 2021.

Het aanvraagformulier in de bijlage bij artikel IV dient ter inschrijving van een buitenlandse dagopvang- of buitenschoolse opvangvoorziening in het register buitenlandse kinderopvang. Met deze wijzigingsregeling is het aanvraagformulier voor dagopvang en buitenschoolse opvang opnieuw vastgesteld. Er heeft slechts een redactionele wijziging plaatsgevonden in vraag 1.1 van het document. Per abuis stond daarin het woord gastouderopvang in plaats van kinderopvang. Voor gastouderopvang is een apart formulier opgenomen in bijlage 2 bij de Regeling vaststelling formulieren register buitenlandse kinderopvang.

De artikelen I tot en met III treden in werking op 1 januari 2024. Daarmee is voldaan aan het kabinetsbeleid voor vaste verandermomenten, zoals neergelegd in aanwijzing 4.17 van de Aanwijzingen voor de regelgeving. Artikel IV treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin deze regeling is geplaatst. Daarmee is afgeweken van de vaste verandermomenten, zodat het gecorrigeerde aanvraagformulier een dag na publicatie in de Staatscourant al gebruikt kan worden. Bij de inwerkingsintreding van de artikelen is afgeweken van de minimuminvoeringstermijn van regelgeving, omdat het hier in alle gevallen slechts gaat om technische wijzigingen die niet van invloed zijn op de uitvoering in de praktijk.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, C.E.G. van Gennip


X Noot
1

Kamerstukken II 2022/23, 36 342, nr. 2.

Naar boven