Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 21 november 2023, nr. WJZ/38372199, houdende wijziging van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging LNV 2019 in verband met onder andere de oprichting van de programmadirectie Uitvoering Aanpak Piekbelasting

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op afdeling 10.1.1. van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 3, tweede lid, van het Coördinatiebesluit organisatie en bedrijfsvoering rijksdienst 2011;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging LNV 2019 wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 10 worden drie leden toegevoegd luidende:

  • 4. De inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kan voor door hem in mandaat genomen besluiten inzake maatregelen naar aanleiding van importinspecties een ondertekeningsmandaat verlenen aan functionarissen van de plantaardige keuringsdiensten.

  • 5. De inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kan aan de algemeen directeur van het Centraal Justitieel Incassobureau ondermandaat, volmacht en machtiging verlenen voor het uitvaardigen van dwangbevelen en de daaruit voortvloeiende uitvoering van executiegeschillen, en voor het treffen van betalingsregelingen. De inspecteur-generaal kan de algemeen directeur toestaan ondermandaat, volmacht en machtiging te verlenen aan één of meer onder hem ressorterende functionarissen.

  • 6. Aan de inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wordt mandaat verleend om per geval of in het algemeen instructies te geven ter zake van de uitoefening van de krachtens het vijfde lid aan de algemeen directeur van het Centraal Justitieel Incassobureau toekomende bevoegdheden.

B

De Bijlage Organisatie van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt als volgt gewijzigd:

1. Paragraaf V, derde lid, komt te luiden:

  • 3. Het directoraat-generaal Landelijk Gebied en Stikstof heeft:

    • a. een directeur Stikstof;

    • b. een directeur Transitie Landelijk Gebied;

    • c. een programmadirecteur NPLG en Transitiefonds.

2. In paragraaf VI, tweede lid, worden de volgende onderdelen toegevoegd:

  • k. het vervullen van het coördinerend opdrachtgeverschap over het Groenfonds;

  • l. het formuleren, operationaliseren, monitoren en bijsturen van een samenhangende uitvoeringstrategie passend bij het door het kabinet vastgestelde doel en doelgroep;

  • m. het binnen gestelde doelen en kaders zorgen voor instrumentarium om de doelgroep definitief te identificeren;

  • n. het formuleren van eisen en wensen in de richting van andere directoraten-generaal van LNV, andere ministeries en andere overheden noodzakelijk voor een succesvolle uitvoering;

  • o. het inrichten van een infrastructuur voor het inzetten van het instrumentarium;

  • p. het inrichting van een governance structuur om te komen tot afspraken (met name met provincies als ook met andere onderdelen van de overheid: gemeenten, waterschappen, rijksuitvoeringsorganisaties en andere departementen);

  • q. het waar nodig inschakelen van publieke en private partijen voor het voeren van gesprekken met boeren of deelname in per provincie te vormen uitvoeringsteams;

  • r. het komen tot afspraken met en sluiten van overeenkomsten met boeren, andere eigenaren, overheden en andere partijen;

  • s. het begroten, laten vastleggen en verantwoorden van de financiële consequenties en het monitoren van de maatregelen;

  • t. het zorgen voor dossiervorming ten behoeve van de voorbereiding en de vastlegging van afspraken met de individuele ondernemers.

3. Paragraaf VI, derde lid, komt te luiden:

  • 3. Het directoraat-generaal Regieorganisatie Transitie Landelijk Gebied heeft:

    • a. een directeur Programmabureau Transitie;

    • b. een directeur Netwerkfaciliteit;

    • c. een programmadirecteur Uitvoering Aanpak Piekbelasting;

    • d. een manager Programmabeheersing en Risicomanagement;

    • e. een manager Rijkskaders en Interne Organisatie;

    • f. een manager Grondzaken.

4. In paragraaf IX, tweede lid, onder m, wordt ‘het programmadirectoraat-generaal Stikstof’ vervangen door ‘het directoraat-generaal Landelijk Gebied en Stikstof’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt voor wat betreft artikel I, onderdeel A, nieuwe leden 5 en 6, terug tot en met 1 oktober 2023, en voor wat betreft, onderdeel B, onder 2 en 3, terug tot en met 1 april 2023.

Dit besluit zal in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 21 november 2023

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

Tegen dit besluit kan degene wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken binnen zes weken na de dag van dagtekening van deze Staatscourant een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag.

TOELICHTING

Algemeen

Aanvullend op de reorganisatie van het kerndepartement in 2022 is een tijdelijke programmadirectie Uitvoering Aanpak Piekbelasting (UAPB) in de organisatie ingepast voor de problematiek omtrent piekbelasting/depositie van stikstof. Daartoe is een addendum op het Organisatiebesluit kerndepartement LNV 2022 vastgesteld. Onderhavige wijziging van de mandaatregeling sluit hierop aan. Daarnaast worden bij gelegenheid van deze wijziging diverse andere wijzigingen doorgevoerd.

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdeel A, nieuw lid 4

De inspecteur-generaal van de NVWA kan naar aanleiding van deze wijziging een ondermandaat verlenen aan keuringsdiensten voor het tekenen van besluiten met daarin maatregelen naar aanleiding van importinspecties.

Onderdeel A, nieuwe leden 5 en 6

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wil het uitvaardigen van dwangbevelen en het verdere invorderingstraject voor handhavingsbesluiten die de NVWA neemt namens de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, uitbesteden aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Het CJIB verricht dergelijke werkzaamheden voor tal van organisaties op rijksniveau en is derhalve daarvoor bij uitstek geschikt. Deze bepaling maakt het mogelijk dat deze werkzaamheden door de inspecteur-generaal van de NVWA worden uitbesteed aan het CJIB.

Onderdeel B, onder 4

Op één plaats is de benaming programmadirectoraat-generaal Stikstof blijven staan in de mandaatregeling. Dat wordt in dit wijzigingsbesluit meegenomen en aangepast in directoraat-generaal Landelijk Gebied en Stikstof.

Onderdeel B, onder 1

In het Organisatiebesluit behorende bij de reorganisatie van het kerndepartement van LNV was al voorzien dat binnen het directoraat-generaal Landelijk Gebied en Stikstof de directiestructuur nog zou wijzigen. Hiermee wordt de aanpassing doorgevoerd in de mandaatregeling.

Onderdeel B, onder 2 en 3

In de Bijlage Organisatie van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit behorend bij de mandaatregeling wordt de tijdelijke programmadirectie Uitvoering Aanpak Piekbelasting toegevoegd aan de organisatiestructuur van het directoraat-generaal Regieorganisatie Transitie Landelijk Gebied. Tevens is de taakomschrijving van deze programmadirectie toegevoegd.

Artikel II

Dit artikel regelt de inwerkingtreding en wel met terugwerkende kracht voor twee onderdelen van dit wijzigingsbesluit. Het onderdeel waarin de wijziging ten behoeve van de tijdelijke programmadirectie Uitvoering Aanpak Piekbelasting is opgenomen treedt met terugwerkende kracht in werking tot en met 1 april 2023. Deze datum sluit aan bij de datum van vaststelling van het addendum op het Organisatiebesluit kerndepartement LNV 2022 ten behoeve van dit nieuwe organisatieonderdeel.

Het onderdeel dat de uitbesteding van werkzaamheden door de NVWA aan het CJIB regelt heeft terugwerkende kracht tot en met 1 oktober 2023. Per die datum is namelijk de uitbesteding technisch gezien tussen de systemen van de NVWA en het CJIB een feit. Om de achterstand niet te laten oplopen wordt aan de bepaling terugwerkende kracht verleend.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

Naar boven