Regeling van de Minister voor Langdurige Zorg en Sport van 13 november 2023, kenmerk 3714315-1055919-S, houdende wijziging van de Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties in verband met een verhoging van het subsidieplafond voor 2023

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport,

Gelet op artikelen 5 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 7, vierde lid, van de Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties wordt ‘€ 77.000.000’ vervangen door ‘€ 79.600.000’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport, C. Helder

TOELICHTING

Algemeen

De onderhavige regeling strekt tot wijziging van de Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (hierna: de Subsidieregeling). De wijziging betreft de verhoging van het subsidieplafond voor 2023 van € 77 miljoen naar € 79,6 miljoen.

Het subsidieplafond voor de Subsidieregeling wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. Voor 2023 was het subsidieplafond vastgesteld op € 77 miljoen. Op grond van de Subsidieregeling kunnen onder meer subsidies voor langdurige projecten worden verstrekt waarbij maximaal drie jaar na het moment van aanvraag een deel van de subsidie wordt uitgekeerd. Daardoor is in 2023 al een deel van het beschikbare subsidieplafond benut voor aanvragen die vóór 2023 zijn gedaan. Mede door de coronacrisis, waardoor projecten in eerste instantie waren vertraagd en in de loop van 2022 zijn ingehaald, is deze overloop van het subsidiebudget in 2023 groter dan voorzien. Hierdoor konden er in 2023 minder subsidies worden verstrekt aan nieuwe aanvragen van amateursportorganisaties.

Om meer ruimte te maken voor nieuwe aanvragen in 2023 is het subsidieplafond daarom verhoogd met € 2,6 miljoen. Dit budget is beschikbaar gesteld vanuit loon- en prijsbijstellingen op de begroting van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport, C. Helder

Naar boven