Regeling van de secretaris-generaal van het Ministerie van Financiën van 23 oktober 2023 (2023-187824) houdende wijziging van het Organisatiebesluit Directoraten-Generaal Belastingdienst, Toeslagen en Douane 2021 in verband met de inrichting van de directie Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen

De secretaris-generaal,

Gelet op artikel 3, tweede lid, van het Coördinatiebesluit organisatie, bedrijfsvoering en informatiesystemen rijksdienst en artikel 10:3 van de Algemene wet bestuursrecht;

Gelet op de artikelen 3, tweede lid, en 12, onder f, van het Mandaatbesluit Ministerie van Financiën 2020;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 7b van het Organisatiebesluit Directoraten-Generaal Belastingdienst, Toeslagen en Douane 2021 komt te luiden:

Artikel 7b. Directie Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen

  • 1. De directie Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen staat onder leiding van een directeur.

  • 2. De directie Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen heeft de volgende taken:

    • a. het toekennen van herstelregelingen;

    • b. het afhandelen van alle verzoeken die verband houden of kunnen houden met de toekenning van herstelregelingen;

    • c. het waarmaken van de geformuleerde beloftes richting gedupeerden;

    • d. het (dagelijks) managen van de eigen operatie door het organiseren van het reguliere werk, het reageren op verstoringen en problemen en het zorgen voor kwaliteitsbeheersing, voorraadbeheer en capaciteitsmanagement;

    • e. het (systematisch) zoeken naar mogelijkheden om bestaande processen structureel te verbeteren en vernieuwen om te komen tot een optimale uitvoering.

  • 3. De directie Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen bestaat uit de volgende clusters:

    • a. Cluster Staf, dat onder leiding staat van een clusterdirecteur;

    • b. Cluster Service, dat onder leiding staat van een clustermanager;

    • c. Cluster Kinderopvangtoeslag, dat onder leiding staat van een clusterdirecteur;

    • d. Cluster Nieuwe Regelingen, dat onder leiding staat van een programmadirecteur;

    • e. Cluster Bezwaar, Beroep en Ingebrekestellingen & Werkelijke Schade, dat onder leiding staat van een clustermanager;

    • f. Programma Human Resources, dat onder leiding staat van een programmadirecteur.

  • 4. De clusterdirecteur, bedoeld in het derde lid, onder a, is tevens de plaatsvervangend directeur van de directie Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen.

  • 5. De clusterdirecteuren, de clustermanagers en de programmadirecteuren, bedoeld in het derde en vierde lid, worden in hun mandaat gelijkgesteld aan afdelingshoofden in de zin van het Mandaatbesluit Directoraten-Generaal Belastingdienst, Toeslagen en Douane 2021.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 21 februari 2023.

Deze regeling wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

B. van den, Dungen secretaris-generaal

TOELICHTING

ARTIKEL I

In artikel 7b van het Organisatiebesluit Directoraten-Generaal Belastingdienst, Toeslagen en Douane 2021 (hierna: Organisatiebesluit) (oud) zijn de taken en clusters van de directie Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (hierna: UHT) nog niet nader uitgewerkt. Met deze wijziging wordt het Organisatiebesluit in overeenstemming gebracht met de praktijk. In artikel 7b, tweede lid, van het Organisatiebesluit wordt uiteengezet wat de taken van de directie UHT zijn. In artikel 7b, derde lid, van het Organisatiebesluit wordt uiteengezet uit welke clusters de directie UHT bestaat.

In het Cluster Staf zijn vrijwel alle ondersteunende bedrijfsvoering- en staffuncties ondergebracht. Dit cluster staat onder leiding van een clusterdirecteur. In het Cluster Service worden onder andere de volgende processen uitgevoerd: telefoonbeantwoording, administratieve ondersteuning, nazorg ouders, klachten, ouderinteractie en ouderbelevingsonderzoeken. Dit cluster staat onder leiding van een clustermanager. In het Cluster Kinderopvangtoeslag worden de kernprocessen van de financiële hersteloperatie uitgevoerd, zoals de integrale beoordeling. Dit cluster staat onder leiding van een clusterdirecteur. Het Cluster Nieuwe Regelingen richt zich op het uitvoeren van het financiële herstel omtrent verschillende nieuwe regelingen, zoals de ex-partnerregeling. Dit cluster staat onder leiding van een programmadirecteur. Het Cluster Bezwaar, Beroep en Ingebrekestellingen & Werkelijke Schade behandelt bezwaarschriften tegen besluiten die worden genomen binnen het cluster Kinderopvangtoeslag en het Cluster Nieuwe Regelingen. Eventuele opvolgende beroepsprocedures worden ook door dit cluster behandeld. Dit cluster staat onder leiding van een clustermanager. Het Programma Human Resources regelt alle personeelszaken, verzorgt de huisvesting van het personeel en is verantwoordelijk voor de inzet van managementondersteuning. Het Programma Human Resources staat onder leiding van een programmadirecteur.

Het Organisatie- en Formatierapport UHT van 22 december 2022, geaccordeerd op 21 februari 2023 in het Departementaal Georganiseerd Overleg (hierna: O&F-rapport) kent verschillende functiebenamingen voor leidinggevenden. Aan artikel 7b van het Organisatiebesluit wordt een vijfde lid toegevoegd, waarin staat dat clusterdirecteuren, clustermanagers en de programmadirecteuren worden voor wat betreft de mandatering gelijkgesteld aan de functie van afdelingshoofd in de zin van het Mandaatbesluit Directoraten-Generaal Belastingdienst, Toeslagen en Douane 2021.

ARTIKEL I

De wijzigingen treden met terugwerkende kracht in werking per 21 februari 2023. Met deze datum is aangesloten bij de datum van de Overlegvergadering met de Centrales in het Departementaal Georganiseerd Overleg waarin het rapport over de Organisatie en Formatie van UHT is geaccordeerd.

B. van den Dungen, secretaris-generaal

Naar boven