Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 3 november 2023, nr. WJZ/ 37830761, tot wijziging van de regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen vanwege intrekking van de ophok- en afschermplicht en aanpassing van het verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op de artikelen 5.1, eerste en tweede lid, 5.2, eerste en tweede lid, 5.4, eerste en derde lid, aanhef en onderdeel a, en 5.6, eerste en tweede lid, aanhef en onderdeel b, van de Wet dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen wordt als volgt gewijzigd:

A

In de alfabetische volgorde van artikel 3.2, eerste lid, wordt de volgende begripsbepaling ingevoegd:

dierentuin:

dierentuin als bedoeld in artikel 4.1 van het besluit houders van dieren;.

B

Artikel 3.4 vervalt.

C

In artikel 3.8, tweede lid, onderdeel a, vervalt ‘, voor zover dat onderzoek niet plaatsvindt in de regio’s, genoemd in bijlage 2, ’ en ‘(commercieel gehouden)’.

D

Artikel 3.9 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. In de aanhef vervalt ‘waar risicovogels aanwezig zijn of gewoonlijk worden gehouden te betreden,’ en wordt ‘, indien:’ vervangen door ‘.’.

2. De onderdelen a en b vervallen.

E

Aan artikel 3.10 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 5. Het eerste tot en met het vierde lid zijn niet van toepassing op een dierentuin.

F

Artikel 3.11 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Het eerste lid is niet van toepassing op een dierentuin.

G

Bijlagen 1b en 2 vervallen.

ARTIKEL II

Deze regeling wordt bekendgemaakt op www.rijksoverheid.nl, en treedt onmiddellijk na haar bekendmaking op het internet1 in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 3 november 2023

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

TOELICHTING

Deze regeling voorziet in aantal wijzigingen van maatregelen ter preventie van hoogpathogene vogelgriep. De ophok- en afschermplicht in de resterende regio’s 7 en 10 in Nederland is ingetrokken, waardoor nu in geheel Nederland geen ophok- en afschermplicht meer geldt. Ook is voorzien in een verruiming van de afwijkingsmogelijkheid van het bezoekersverbod in vogelverblijfplaatsen en een afschaffing van het bezoekersverbod voor dierentuinen. Hiertoe is de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen gewijzigd.

Om de verspreiding van vogelgriep te voorkomen zijn er, sinds de eerste uitbraak met het type H5N1 in oktober 2021, nu twee jaar maatregelen van kracht. Om te bezien of deze kunnen of moeten worden aangepast wordt de deskundigengroep dierziekten periodiek om een risicobeoordeling gevraagd. Op 27 oktober 2023 heeft de deskundigengroep de kans op vogelgriepbesmetting van een pluimveebedrijf in heel Nederland net als bij de vorige risicobeoordeling ingeschat als laag. Het aantal besmettingen bij wilde vogels is ook laag. Mede op basis van deze risicobeoordeling is er aanleiding geweest om een aantal maatregelen aan te passen.

Ophok- en afschermplicht

6 juli 2023 is de ophokplicht voor commercieel gehouden vogels en een afschermplicht voor hobbymatig gehouden risicovogels en commercieel gehouden fazanten, siervogels en loopvogels in alle regio’s ingetrokken, met uitzondering van de regio’s 7, 10 en 19. Op 30 augustus is die ophok- en afschermplicht ook ingetrokken voor regio 19.

Op basis van de risicobeoordeling van 27 oktober 2023 van de Deskundigengroep Dierziekten is er aanleiding om de ophok- en afschermplicht ook in de regio’s 7 en 10 op te heffen. Eerder was ervoor gekozen, ondanks de lage besmettingskans, in de regio’s 7 en 10 de ophok- en afschermplicht in stand te laten. Reden hiervoor was de zeer hoge dichtheid van pluimveebedrijven en het bestaan van relatief veel vrije-uitloopbedrijven in die regio’s. Gelet op de risicobeoordeling van de deskundigengroep, waarin de kans op vogelgriepbesmetting wederom als laag wordt ingeschat, wordt het veterinair verantwoord geacht om de ophok- en afschermplicht nu ook in die regio’s in te trekken, mede ook vanwege de grote belangen van de vrije-uitloopsector.

Afwijkingsmogelijkheid bezoekersverbod

De risicobeoordeling is ook aanleiding om de afwijkingsmogelijkheid van het bezoekersverbod voor vogelverblijfplaatsen te wijzigen. Zo was afwijking van het bezoekersverbod voor wetenschappelijk onderzoek niet toegestaan in de regio’s 7, 10 en 19. Aangezien de ophok- en afschermplicht in de regio’s 7 en 10 door deze regeling ingetrokken is en de ophok- en afschermplicht in regio 19 al bij regeling van 30 augustus 2023 is ingetrokken, is het veterinair verantwoord deze afwijkingsmogelijkheid voor onderzoek ook toe te staan in deze drie regio’s

Bezoekersverbod dierentuinen en daarmee verband houdende voorschriften

Mede op basis van deze en de eerdere risicobeoordeling van 20 juli 2023 is er ook aanleiding om de landelijke maatregelen ten aanzien van dierentuinen aan te passen. Het bezoekersverbod gold voor commerciële inrichtingen voor alle ruimten waar vogels worden gehouden. Alleen voor dierentuinen die zijn erkend als zogeheten geconsigneerde inrichting op grond van artikel 95 van verordening (EU) nr. 2016/429 gold een uitzondering. Voor die dierentuinen gelden namelijk voorschriften over monitoring van dieren en het voorkomen van de insleep van besmettelijke dierziekten, wat deze uitzondering rechtvaardigde.

Omdat het contact tussen bezoekers en vogels in vogelverblijfplaatsen in dierentuinen gering is, en het risico van besmetting lager is ten opzichte van de eerdere situatie, is het niet langer nodig het bezoek aan vogelverblijfplaatsen in dierentuinen te verbieden. Het gaat hier om dierentuinen als bedoeld in het Besluit houders van dieren. Met deze wijzigingen zijn nu alle dierentuinen, al dan niet erkend als geconsigneerde inrichting, uitgezonderd van het bezoekersverbod en van daarmee verband houdende verplichtingen zoals de registratieplicht voor bezoekers van de inrichting. Door de wijziging in deze regeling worden dierentuinen nu hetzelfde behandeld als niet-commerciële houderijen met bezoekers.

Tot slot is van de gelegenheid gebruik gemaakt om een onnodige zinsnede uit de tekst van de regeling te halen.

Aangezien deze regels zijn vastgesteld in het kader van de aanpak van dierziektecrises, is afgezien van een adviesaanvraag aan het Adviescollege toetsing regeldruk, en van publicatie en inwerkingtreding op een vast verandermoment.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema


X Noot
1

3 november 2023, 17:51 uur.

Naar boven