Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 3 november 2023, nr. WJZ 38185828, houdende wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met aanpassing van de subsidiemodule voor geïntegreerde gewasbescherming

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit;

Gelet op:

  • Richtlijn 2009/128/EG van het Europees Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 tot vaststelling van een kader voor communautaire actie ter verwezenlijking van een duurzaam gebruik van pesticiden (PbEU 2009, L309);

  • artikel 3 van de Kaderwet EZK-en LNV-subsidies en artikel 48 van het Kaderbesluit nationale EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 2.22.2.4 van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1’ geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Indien blijkt dat het totale bedrag van de te verlenen subsidies voor projecten als bedoeld in artikel 2.22.2.1 lager is dan het daarvoor vastgestelde subsidieplafond, wordt het overblijvende bedrag zo nodig aan het subsidieplafond voor projecten als bedoeld in artikel 2.22.3.1 toegevoegd.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 september 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 3 november 2023

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

TOELICHTING

I ALGEMEEN

1 Doel en aanleiding

Met deze wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies wordt een wijziging aangebracht in de subsidiemodule geïntegreerde gewasbescherming (titel 2.22). Er wordt een zogenaamde budgetschuif gerealiseerd in artikel 2.22.2.4 met als doel een verwachte onderuitputting van het budget van het onderdeel ‘innovatieprojecten’ (paragraaf 2.22.2) over te kunnen hevelen naar het subsidieplafond voor het onderdeel ‘investeringen’ (paragraaf 2.22.3).

Er zijn erg veel aanvragen ingediend voor het onderdeel ‘investeringen’. De budgetschuif leidt ertoe dat meer aanvragen voor investeringen in geïntegreerde gewasbescherming gehonoreerd kunnen worden. Hiermee wordt een grotere bijdrage gerealiseerd aan het toepassen van preventieve en niet-chemische maatregelen in het kader van een geïntegreerde gewasbescherming.

2. Publicatie en inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van publicatie in de Staatscourant en werkt terug tot en met 1 september 2023. Met de datum van de inwerkingtreding wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van een kwartaal in werking treden en twee maanden voordien bekend worden gemaakt. Voorts heeft de wijzigingsregeling terugwerkende kracht zodat de budgetschuif met ingang van de eerste dag van de subsidieopenstelling kan worden toegepast. De afwijkingen van een vast verandermoment en de terugwerkende kracht worden in dit geval gerechtvaardigd omdat de doelgroep hierbij is gebaat. Inmiddels loopt het proces van de beoordeling van de ingediende aanvragen waardoor tijdige inwerkingtreding van de budgetschuif wenselijk is.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

Naar boven