Besluit van de Minister van Justitie en Veiligheid van 28 oktober 2023 (4968316/23/DP&O), houdende wijziging van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid in verband met het hernoemen van afdelingen alsmede de naamswijziging van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC)

De Minister van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 3, tweede lid, van het Coördinatiebesluit organisatie, bedrijfsvoering en informatiesystemen rijksdienst;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 2, derde lid, onderdeel a, subonderdeel 4° wordt ‘Documentatie’ vervangen door ‘Data’.

B

In artikel 5, tweede lid, onderdeel a wordt ‘Documentatie’ vervangen door ‘Data’.

C

Artikel 63h2 wordt gewijzigd als volgt:

1. In het eerste lid wordt ‘Documentatie’ vervangen door ‘Data’.

2. Het tweede lid komt als volgt te luiden:

  • 2. Het WODC bestaat uit:

    • a. De afdeling Intern Wetenschappelijk beleidsonderzoek (IWB);

    • b. De afdeling Extern Wetenschappelijk Beleidsonderzoek (EWB);

    • c. De afdeling Communicatie en Informatie (C&I);

    • d. De afdeling Informatievoorziening en Datamanagement (I&D);

    • e. De afdeling Bedrijfsvoering en Directieondersteuning (B&D).

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de

Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

TOELICHTING

Dit besluit strekt tot wijziging van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid (hierna: JenV).

Met ingang van de datum van de inwerkingtreding van dit besluit wordt de naam ‘Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum’ gewijzigd in: ‘Wetenschappelijk Onderzoek en Data Centrum’. De afkorting WODC blijft bestaan. De betekenis van de letter ‘D’ wordt een andere.

In de taak van het WODC als kennisinstituut van het Ministerie van JenV is het belang van databeheer en dataverwerking de laatste jaren sterk toegenomen. Deze ontwikkeling zal zich naar verwachting in de komende jaren voortzetten. Dat is in de eerste plaats een gevolg van de digitalisering van de (primaire) werkprocessen van de organisatieonderdelen die behoren tot het werkterrein van het Ministerie van JenV. Verder neemt de variëteit en complexiteit van de wijzen waarop data worden verzameld, beheerd en geanalyseerd toe, mede dankzij de toename van technische mogelijkheden om data te koppelen, te verrijken en te delen. Tevens worden er steeds zwaardere eisen gesteld aan de integriteit van de uitvoering van data gedreven onderzoek. Het belang van data voor de uitvoering van de taak van het WODC als kennisinstituut op het terrein van JenV wordt in de gewijzigde naamgeving tot uitdrukking gebracht.

Dit wijzigingsbesluit heeft voorts betrekking op naamswijzigingen van de afdelingen van het WODC. Daaraan ligt het vigerende Organisatie-en formatierapport 2021 ten grondslag. In navolging hiervan zijn de twee interne onderzoeksgroepen Rechtsbestel Wetgeving, Internationale en vreemdelingenaangelegenheden (RWI) en Criminaliteit, Rechtshandhaving en Sancties (CRS) opgeheven en zijn de wetenschappelijk medewerkers samengevoegd in de afdeling Intern Wetenschappelijk Beleidsonderzoek (IWB) en ondergebracht in kennislijnen. De afdeling Extern Wetenschappelijk Beleidsonderzoek, voorheen Extern Wetenschappelijke Betrekkingen, (EWB) is verantwoordelijk voor het vormgeven, uitbesteden en begeleiden van extern uitgevoerd onderzoek.

De afdeling Documentaire Informatievoorziening is in het kader van het versterken van de communicatie (intern, extern, corporate) overgegaan in een afdeling waarbij de nadruk sterker op communicatie ligt. De naam van de nieuw opgezette stafafdeling luidt: Communicatie en Informatie (C&I).

De voormalige afdeling Statistische Informatievoorziening en Beleidsanalyse is omgevormd tot de afdeling Informatievoorziening en Datamanagement (I&D). Deze afdeling draagt zorg voor correct en veilig databeheer, data-analyse, dataverwerking en dataverrijking.

De nieuwe stafafdeling Bedrijfsvoering en Directieondersteuning (B&D) ondersteunt het WODC op het gebied van personeel, organisatie, financiën en kwaliteitszorg. Tevens valt de secretariële ondersteuning onder de stafdeling B&D.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

Naar boven