Regeling van de Minister voor Klimaat en Energie van 24 oktober 2023, nr. WJZ/ 38012016, tot wijziging van de Subsidieregeling opschaling volledig hernieuwbare waterstofproductie via elektrolyse in verband met herstel van enkele fouten

De Minister voor Klimaat en Energie,

Gelet op artikel 2, tweede lid, aanhef en onderdeel a, van de Kaderwet EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling opschaling volledig hernieuwbare waterstofproductie via elektrolyse wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt in de begripsomschrijving van investeringssubsidiebedrag ‘artikel 5.2’ vervangen door ‘ de artikelen 5.2 en 5.3’.

B

Artikel 5.3 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid, onderdeel b, komt te luiden:

  • b. indien voor de realisatie van de waterstofproductie-installatie al een subsidie is verstrekt op grond van een andere regeling dan op grond van deze regeling, ten hoogste 40% van de som van de subsidiabele kosten van realisatie van de waterstofproductie-installatie, bedoeld in artikel 5.2, eerste lid, verminderd met de al verstrekte subsidie, met dien verstande dat in het geval de uitkomst van deze berekening negatief is, als investeringssubsidiebedrag € 0,00 wordt aangehouden.

2. Het tweede lid, onderdeel b, komt te luiden:

  • b. indien voor de realisatie van de waterstofproductie-installatie al een subsidie is verstrekt op grond van een andere regeling dan op grond van deze regeling, ten hoogste het verschil tussen:

    • 1°. 40% van het verschil tussen de som van subsidiabele kosten van realisatie van de waterstofproductie-installatie en de kosten van realisatie van een stoommethaanreforminstallatie, bedoeld in artikel 5.2, tweede lid; en

    • 2°. de al verstrekte subsidie, met dien verstande dat in het geval de uitkomst van deze berekening negatief is, als investeringssubsidiebedrag € 0,00 wordt aangehouden.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 24 oktober 2023

De Minister voor Klimaat en Energie, R.A.A. Jetten

TOELICHTING

Met deze wijzigingsregeling zijn enkele fouten uit de Subsidieregeling opschaling volledig hernieuwbare waterstofproductie via elektrolyse (hierna: regeling) hersteld.

Artikel I, onderdeel A, wijzigt de begripsomschrijving van investeringssubsidiebedrag, door te bepalen dat het gaat om het bedrag van het investeringssubsidiedeel overeenkomstig niet alleen artikel 5.2, maar ook artikel 5.3. Dit was ook zo bedoeld maar was per abuis niet opgenomen.

Artikel I, onderdeel B, wijzigt artikel 5.3, waarin het maximum investeringssubsidiebedrag is opgenomen. Het gaat om wijziging van het eerste lid, onderdeel b, en het tweede lid, onderdeel b. In deze onderdelen stonden per abuis foutieve berekeningswijzen opgenomen van het maximum investeringssubsidiebedrag als sprake is van een al verstrekte subsidie. Bedoeld is, zoals ook in de artikelsgewijze toelichting op artikel 5.3 in de regeling is opgenomen (Stct. 2023, 27104), dat als eerder al een andere subsidie voor de realisatie van de waterstofproductie-installatie is verstrekt, deze subsidie wordt meegeteld om vast te stellen of het percentage niet wordt overschreden. De berekeningswijze is nu correct opgenomen. Daarbij is bepaald dat het bedrag van het investeringssubsidiedeel niet lager dan € 0,00 mag zijn.

Deze wijzigingsregeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van publicatie in de Staatscourant. Die inwerkingtreding wijkt af van de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen in werking treden op de eerste dag van het kwartaal en twee maanden daar voorafgaand bekend worden gemaakt. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd, omdat dit een reparatie betreft van enkele fouten van de regeling. Het is noodzakelijk dat de fouten zijn hersteld voordat de regeling wordt opengesteld voor aanvragen, te weten 30 november 2023. Dat rechtvaardigt een zo snel mogelijke publicatie en inwerkingtreding van deze wijzigingsregeling.

De Minister voor Klimaat en Energie, R.A.A. Jetten

Naar boven