Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 17 oktober 2023, nr. Min-BuZa.2023.19980-18, tot wijziging van het Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 10 juni 2014 tot vaststelling van beleidsregels voor het verstrekken van subsidie in het kader van onderdeel 1 van het Dutch Good Growth Fund (Wijziging beleidsregels Dutch Good Growth Fund)

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking,

Gelet op artikel 6 van het Subsidiebesluit Ministerie van Buitenlandse Zaken;

Gelet op artikel 7.2, eerste lid, onderdeel c, van de Subsidieregeling Ministerie van Buitenlandse Zaken 2006;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 2 van het Besluit van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 10 juni 2014 tot vaststelling van beleidsregels voor het verstrekken van subsidie in het kader van onderdeel 1 van het Dutch Good Growth Fund, komt te luiden:

Artikel 2

  • 1. Voor subsidieverlening in het kader van het Dutch Good Growth Fund geldt een subsidieplafond van:

    • a. € 230 miljoen voor onderdeel 1a;

    • b. € 50 miljoen voor onderdeel 1b, voor de periode vanaf 10 mei 2023 tot en met 31 december 2023.

  • 2. Indien na toepassing van het eerste lid, onder b, een deel van het subsidieplafond resteert, wordt dit toegevoegd aan het subsidieplafond, genoemd in het eerste lid, onder a.

  • 3. Bij de berekening van de bedragen die beschikbaar zijn voor subsidieverstrekking ten laste van de in het eerste lid, onder a en b, genoemde subsidieplafonds, worden verstrekte middelen die op grond van de aan de subsidie verbonden verplichtingen door de subsidieontvangers aan de Minister zijn terugbetaald, toegerekend aan het plafond genoemd in het eerste lid, onder a.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, namens deze, de Plaatsvervangend Directeur-Generaal Internationale Samenwerking S. Collet

TOELICHTING

In mei jl. heeft de Minister een additioneel subsidieplafond van € 50 miljoen toegevoegd aan de DGGF-faciliteit als publieke steun om ontwikkelingsrelevante en in beginsel commercieel haalbare investeringsprojecten van Oekraïense (mkb-)ondernemingen te stimuleren die vanwege de oorlogssituatie niet aan (commerciële) financiering kunnen komen. Beoogd zijn daarbij activiteiten ten behoeve van wederopbouw en reconstructie. Onderhavig wijzigingsbesluit strekt ertoe te bewerkstelligen dat deze middelen uitsluitend beschikbaar zijn voor het aangaan van committeringen in 2023. In september 2023 is een nieuwe subsidiefaciliteit gestart die erop is gericht Nederlandse bedrijven te ondersteunen die via een partnerschap met tenminste één Oekraïense partner ontwikkelingsrelevante projecten uitvoeren. Deze faciliteit wordt voor en namens de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking uitgevoerd door RVO. In verband met deze nieuwe subsidiefaciliteit wordt door middel van dit wijzigingsbesluit het tijdvak van het subsidieplafond voor DGGF onderdeel 1b beëindigd op 31 december 2023.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, namens deze, de Plaatsvervangend Directeur-Generaal Internationale Samenwerking S. Collet

Naar boven