Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 24 oktober 2023, nr. WJZ/ 37974201, tot wijziging van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet in verband met de opname van een afwijkende datum voor de teelt van een vanggewas na de teelt van consumptieaardappelen in het kalenderjaar 2023

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat;

Gelet op artikel 10, eerste lid, van de Meststoffenwet;

Besluit:

ARTIKEL I

Aan artikel 28d van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet worden twee leden toegevoegd, luidende:

  • 7. Het tweede lid, onderdeel a, is niet van toepassing indien in 2023 consumptieaardappelen als hoofdteelt zijn geteeld.

  • 8. Het zevende lid en dit lid vervallen met ingang van 1 januari 2025.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 2 oktober 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 24 oktober 2023

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

TOELICHTING

Deze wijzigingsregeling geeft uitvoering aan de op 26 september 2023 aangenomen motie die de regering verzoekt om de deadline voor inzaai van vanggewassen bij consumptieaardappelen op zand- en lössgrond twee weken op te schuiven eventueel in combinatie met de verplichting om na de teelt altijd een vanggewas in te zaaien (Kamerstukken II, 2022/2023, 33 037, nr. 504).

De stimuleringsmaatregel vanggewassen volgt uit het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn en stimuleert landbouwers uiterlijk op 1 oktober een vanggewas in te zaaien. Indien niet voor 1 oktober een vanggewas wordt ingezaaid, volgt een korting op de stikstofgebruiksnorm in het opvolgende kalenderjaar. Gewassen op de lijst met winterteelten zijn uitgezonderd van deze maatregel. Consumptieaardappelen zijn niet aangemerkt als winterteelt, omdat deze niet voldoen aan de gestelde criteria voor winterteelten.

In artikel 28d van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet is geregeld dat wanneer tussen 1 en 15 oktober een vanggewas wordt ingezaaid, een beperkte korting van 5 kilogram stikstof per hectare later ingezaaid vanggewas wordt opgelegd in het volgende kalenderjaar. Ter uitvoering van genoemde motie is daarom met deze wijzigingsregeling bepaald dat deze eerste stap van de korting (5 kilogram stikstof/hectare in het daaropvolgende jaar) niet wordt toegepast als in 2023 consumptieaardappelen als hoofdteelt zijn geteeld. De volgende stappen in de korting zoals vastgelegd in artikel 28d, tweede lid, van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet blijven onverkort gelden. Een landbouwer die in 2023 na de hoofdteelt van consumptieaardappelen niet uiterlijk op 14 oktober een vanggewas heeft ingezaaid, zal dus in 2024 te maken krijgen met een korting op de stikstofgebruiksnorm.

Regeldruk

De regeldrukeffecten van de stimuleringsmaatregel vanggewassen wijzigen niet door de uitzondering volgend uit deze wijzigingsregeling. Om die reden is deze regeling niet voor advies aan de ATR voorgelegd.

Uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid

Er heeft bij het opstellen van de regeling met betrekking tot vanggewassen een toetsing van de regeling op uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid plaatsvonden. De zogenaamde uitvoerbaarheids- en handhaafbaarheidstoets (UHT), is uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (hierna: RVO) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (hierna: NVWA). Zowel NVWA als RVO zijn van mening dat de regeling uitvoerbaar en handhaafbaar is. De uitzondering uit deze wijzigingsregel heeft echter geen gevolgen voor de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van de regeling. Om die reden zijn voor deze wijzigingsregeling geen nieuwe UHT-toetsen door RVO en NVWA opgesteld.

Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking in de Staatscourant. Daarmee wordt afgeweken van de vaste verandermomenten zoals die zijn opgenomen in de Aanwijzingen voor de regelgeving. De regeling leidt ertoe dat in het jaar 2023 landbouwers de mogelijkheid hebben om na de teelt van consumptieaardappelen uiterlijk op 14 oktober een vanggewas te telen zonder dat er een korting op de stikstofgebruiksnorm plaatsvindt. Gelet hierop dient de regeling zo spoedig mogelijk in werking te treden. Omdat het niet mogelijk is om de regeling voor 1 oktober 2023 bekend te maken, voorziet de regeling in terugwerkende kracht tot en met 2 oktober 2023. Daarmee is geborgd dat de regeling ook geldt voor landbouwers die na 1 oktober, maar voor de inwerkingtreding van deze regeling, consumptieaardappelen hebben geoogst. Bij brief van 29 september 2023 met kenmerk DGA-PAV/373342 is de Tweede Kamer over deze uitzondering geïnformeerd.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

Naar boven