Regeling van de Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen van 16 oktober 2023, nr. 2023-0000534764, tot wijziging van de Regeling specifieke uitkering kwijtschelding schulden SZW in verband met de hersteloperatie toeslagen vanwege de inwerkingtreding van de Wet aanvullende regelingen hersteloperatie toeslagen

De Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen,

Gelet op artikel 7.3 van de Wet hersteloperatie toeslagen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling specifieke uitkering kwijtschelding schulden SZW in verband met de hersteloperatie toeslagen wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt in de alfabetische rangschikking ingevoegd:

ex-partner:

persoon als bedoeld in artikel 3.1, eerste lid, onderdeel d, van de Wet hersteloperatie toeslagen;.

B

In artikel 2, onderdeel a, wordt ‘gedupeerden en toeslagpartners’ vervangen door ‘gedupeerden, toeslagpartners en ex-partners’.

C

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘gedupeerden en toeslagpartners’ vervangen door ‘gedupeerden, toeslagpartners en ex-partners’.

2. In het tweede lid wordt ‘per gedupeerde die woonachtig is in de betreffende gemeente’ vervangen door ‘per gedupeerde en ex-partner die woonachtig is in de betreffende gemeente’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 15 juli 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, C.J. Schouten

TOELICHTING

1. Hoofdlijnen van deze regeling

Deze regeling wijzigt de Regeling specifieke uitkering kwijtschelding schulden SZW in verband met de hersteloperatie toeslagen. De wijziging houdt verband met de inwerkingtreding van de onderdelen van de Wet aanvullende regelingen hersteloperatie toeslagen die betrekking hebben op ex-partners van gedupeerde aanvragers kinderopvangtoeslag. De Wet hersteloperatie toeslagen is onder meer aangevuld met voorzieningen voor ex-partners van gedupeerden. Dit houdt in dat voormalige partners van gedupeerde aanvragers kinderopvangtoeslag onder meer aanspraak kunnen maken op een compensatie van € 10.000 indien zijn aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ook hebben de ex-partners recht op de kwijtschelding van publieke schulden, waaronder de gemeentelijke schulden vallen.

Uitgangspunt is dat de gederfde inkomsten van gemeenten als gevolg van de door de colleges kwijtgescholden of gerestitueerde schulden binnen het SZW-domein in verband met de afwikkeling van de kinderopvangtoeslagaffaire door het Rijk worden vergoed. Dat geldt ook voor de kosten die samenhangen met de uitvoering daarvan. Daartoe is in 2021 Regeling specifieke uitkering kwijtschelding schulden SZW in verband met de hersteloperatie toeslagen in werking getreden. Op grond van die regeling wordt een specifieke uitkering aan gemeenten verstrekt ter bekostiging van de kwijtgescholden of gerestitueerde schulden van gedupeerden en toeslagpartners. Om te bewerkstelligen dat dit ook voor de schulden van ex-partners geldt, wordt die regeling uitgebreid met de doelgroep ex-partners. Met onderhavige regeling wordt de Regeling specifieke uitkering kwijtschelding schulden SZW in verband met de hersteloperatie toeslagen hiertoe aangepast.

Volledigheidshalve wordt opgemerkt dat de Wet aanvullende regelingen hersteloperatie toeslagen tevens voorzieningen bevat voor nabestaanden van overleden gedupeerden. Dit betreft een wijziging van de Wet hersteloperatie toeslagen die op dit moment nog niet in werking is getreden. Als de relevante artikelen in werking zijn getreden, kan het voorkomen dat schulden van overleden aanvragers die ten laste zijn gekomen van de nabestaanden moeten worden kwijtgescholden of gerestitueerd. Het ligt voor de hand dat eventuele gederfde inkomsten die daarmee verband houden ook door het Rijk worden gecompenseerd. Als de relevante artikelen in werking zijn getreden, zal de Regeling specifieke uitkering kwijtschelding schulden SZW in verband met de hersteloperatie toeslagen hierop worden aangepast.

2. Advies en consultatie

De Regeling specifieke uitkering kwijtschelding schulden SZW in verband met de hersteloperatie toeslagen is vorig jaar tot stand gekomen in uitvoerig overleg met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants en een aantal gemeenten. Omdat voor de nieuwe doelgroep zoveel mogelijk gewerkt wordt via de al bestaande werkwijze is er geen formele consultatie geweest. Wel is wederom nauw met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten samengewerkt aan deze regeling.

3. Gevolgen

Deze regeling brengt geen regeldrukeffecten voor burgers en het bedrijfsleven met zich mee, omdat de regeling enkel betrekking heeft op gemeenten.

4. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Daarmee wordt afgeweken van het kabinetsbeleid van vaste verandermomenten en een minimuminvoeringstermijn voor regelgeving, zoals neergelegd in aanwijzing 4.17 van de Aanwijzingen voor de regelgeving. De reden daarvoor is dat deze regeling samenhangt met de Wet aanvullende regelingen hersteloperatie toeslagen, die op 15 juli 2023 (gedeeltelijk) in werking trad.

Deze regeling werkt terug tot en met 15 juli 2023. Dit houdt verband met het feit dat de relevante delen van de Wet aanvullende regelingen hersteloperatie toeslagen die zien op de ex-partners ook met ingang van 15 juli 2023 in werking zijn getreden.1 Het is niet zo dat vanaf die datum schulden van ex-partners al kwijtgescholden konden worden. Een ex-partner komt namelijk pas in aanmerking voor de schuldenregeling als deze in aanmerking komt voor de compensatie van 10.000 euro en deze is toegekend. Die herstelregeling is op aanvraag en een aanvraag kan in de eerste periode, voor bekende ex-partners, pas worden gedaan als een brief is ontvangen van de Belastingdienst/Toeslagen. Het is dus niet mogelijk dat dit hiervan al sprake is geweest op 15 juli 2023. Omdat niet geheel valt uit te sluiten dat gemeenten toch kosten hebben gemaakt in de periode voor de publicatie van deze regeling, werkt deze regeling terug tot het moment waarop de relevante bepalingen van de ex-partnerregeling in werking zijn getreden. Het feit dat de regeling op het punt van de ex-partners terugwerkt tot en met 15 juli 2023 is niet bezwaarlijk, omdat de wijziging begunstigend van aard is. Gemeenten kunnen als gevolg van deze wijziging immers meer kosten declareren: de kosten die verband houden met de kwijtgescholden of gerestitueerde schulden van ex-partners.

De Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, C.J. Schouten


X Noot
1

Stb. 2023, 265.

Naar boven