Regeling van de Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen van 16 oktober 2023, nr. 2023-0000507897, tot wijziging van de Subsidieregeling IPS-trajecten voor de gemeentelijke doelgroep in verband met uitbreiding subsidie aanvraagperiode en wijziging verantwoording

De Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen,

Gelet op de artikelen 3, eerste lid, en 5, van de Kaderwet SZW-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling IPS-trajecten voor de gemeentelijke doelgroep wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 4, eerste lid, wordt een zin toegevoegd, luidende:

Het subsidieplafond bedraagt 10,750 miljoen euro voor aanvragen gedaan in 2024. De bijbehorende uitgaven zijn verdeeld over drie jaren: 4,988 miljoen euro in 2024, 3,569 miljoen euro in 2025 en 2,193 miljoen euro in 2026.

B

Artikel 10, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd.

1. ‘17 november 2023’ wordt vervangen door ‘19 november 2024’.

2. Er wordt een zin toegevoegd, luidende:

Indien het traject ten tijde van de aanvraag reeds van start is gegaan, kan de subsidieaanvraag worden ingediend tot en met 17 november 2023, 17:00.

C

In artikel 20, derde lid, wordt ‘Arbeidsongeschiktheidsfonds’ vervangen door ‘Algemeen Werkloosheidsfonds’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 november 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 16 oktober 2023

De Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, C.J. Schouten

NOTA VAN TOELICHTING

Met deze regeling wordt de Subsidieregeling IPS-trajecten voor de gemeentelijke doelgroep, (hierna: de subsidieregeling), gewijzigd.

Op grond van de subsidieregeling wordt subsidie verleend aan GGZ-instellingen voor de uitvoering van een Individuele Plaatsing en Steun traject (IPS). De betaling van de subsidiegelden verloopt via het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV).

Deze wijzigingsregeling bevat een verhoging van het budget, een verlenging van de aanvraagperiode voor de subsidie, een inperking in tijd voor de aanvraag van subsidie voor trajecten gestart voorafgaande aan 1 maart 2023, en een wijziging van het fonds waarin de Rijksbijdrage ten behoeve van de subsidiegelden en de uitvoeringskosten wordt gestort. Hierna worden de verschillende wijzigingen toegelicht.

Wijziging budget (artikel 4, eerste lid) en verlenging aanvraagperiode (artikel 10, eerste lid)

Het budget van de subsidieregeling is middels deze wijziging verhoogd met een bedrag van € 10,75 miljoen (de wijziging van artikel 4, eerste lid), en de aanvraagperiode is met de duur van een jaar verlengd (de wijziging van artikel 10, eerste lid).

Beoogd was dat de subsidieregeling op 1 januari 2022 in werking zou treden met een budget van € 21,5 miljoen en een aanvraagperiode voor de duur van twee jaar. De regeling is echter (ruim) een jaar later in werking getreden dan beoogd, met als gevolg dat – vanwege budgettechnische redenen – de helft van het budget, te weten € 10,75 miljoen, verviel. Naar aanleiding van het vervallen van de helft van het budget, is de aanvraagperiode in de subsidieregeling eveneens gehalveerd, en teruggebracht van twee jaar naar nagenoeg één jaar.

Het vervallen budget is echter opnieuw beschikbaar gesteld voor de subsidieregeling. Derhalve is het budget middels deze wijzigingsregeling verhoogd naar € 21,5 miljoen en is de aanvraagperiode verlengd met de duur van een jaar. Hiermee wordt recht gedaan aan het oorspronkelijk beoogde doel, te weten beschikbaarstelling van een budget van € 21,5 miljoen met een daarbij behorende aanvraagperiode van (nagenoeg) twee jaar.

Aangezien de IPS-trajecten waarvoor subsidie wordt verleend een periode van twee of drie jaar beslaan, is het bedrag van de verhoging van de subsidie verdeeld over de jaren 2024 (€ 4,988 miljoen euro), 2025 (€ 3,569 miljoen) en 2026 (€ 2,193 miljoen). Het betreft budget voor de aanvragen die in 2024 worden gedaan. De subsidieregeling bevat immers reeds budgetten voor de aanvragen die voorafgaand aan 2024 zijn en worden gedaan.

Inperking in tijd voor de aanvraag van subsidie voor trajecten gestart voorafgaande aan 18 november 2023 (artikel 10, eerste lid)

Middels deze wijzigingsregeling is de mogelijkheid dat subsidie kan worden gevraagd voor trajecten die reeds zijn gestart maar nog niet zijn afgerond, beperkt tot 17 november 2023, 17.00 (artikel 10, eerste lid).

Aangezien de subsidieregeling op 1 maart 2023 inwerking is getreden en niet op 1 januari 2022 zoals oorspronkelijk beoogd, is in de subsidieregeling de mogelijkheid geboden om subsidie aan te vragen voor IPS-trajecten die vanaf 1 januari 2022 zijn gestart maar nog niet waren afgerond ten tijde van de aanvraag. Aangezien er ruimschoots gelegenheid is geboden voor het indienen van een dergelijke subsidieaanvraag na aanvang van het traject, is het niet nodig deze termijn te verlengen. Derhalve is aan artikel 10, eerste lid, toegevoegd dat voor deze trajecten tot en met uiterlijk 17 november 2023, 17:00 uur, subsidie kan worden aangevraagd. Dit betreft de einddatum voor het aanvragen van subsidie voordat de regeling werd gewijzigd. Dit betekent dat de aanvraagperiode voor trajecten die reeds zijn gestart voorafgaande aan een subsidieaanvraag, niet is verlengd.

Wijziging fonds (artikel 20, derde lid)

De subsidiegelden en de daarmee verband houdende uitvoeringskosten door UWV zijn, op verzoek van UWV, middels deze wijzigingsregeling aan het Algemeen Werkloosheidsfonds toegevoegd (artikel 20, derde lid), in plaats van aan het Arbeidsongeschiktheidsfonds van UWV, waaraan deze gelden oorspronkelijk werden toegevoegd op grond van de subsidieregeling. Hiermee is de positionering van de regeling in de financiële administratie bij UWV in lijn gebracht met andere tijdelijke regelingen waarbij UWV een rol speelt.

Inwerkingtreding

De regeling treedt in werking met ingang van 1 november 2023. Hiermee wordt afgeweken van de vaste verandermomenten. Aangezien het tijdvak waarin subsidie kan worden aangevraagd medio november 2023 afloopt, is het noodzakelijk de regeling voorafgaande daaraan in werking te laten treden.

Den Haag, 16 oktober 2023

De Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, C.J. Schouten

Naar boven