Kennisgeving project Natuurontwikkeling Elster Buitenwaard

Logo Rijkswaterstaat

De Elster Buitenwaard is gelegen ten zuiden van Elst (provincie Utrecht), gemeente Rhenen. Deze uiterwaard bestaat grotendeels uit open grasland. Door de gehele uiterwaard loopt een oude riviergeul die zichtbaar is als een smalle sloot of op sommige stukken als brede geul. Ook ligt er nog een oude zandwinplas. Door de faunapassage onder de Rijksstraatweg (N225) is de Elster Buitenwaard verbonden met de Plantage Willem III op de Utrechtse Heuvelrug.

Plannen voor de toekomst

Provincie Utrecht werkt samen met Rijkswaterstaat, Stichting het Utrecht Landschap, Gemeente Rhenen en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden aan het ontwikkelen van natuur in de Elster Buitenwaard. In de uiterwaard worden onder andere geulen, moerasgebieden en bloemrijke hooilanden aangelegd. Hierdoor ontstaat een aantrekkelijk gebied voor veel verschillende soorten planten en dieren. Ook aan wandelroutes is gedacht.

Gecoördineerde voorbereiding

De provincie Utrecht is initiatiefnemer van het project Natuurontwikkeling Elster Buitenwaard. Voor de uitvoering van dit project zijn in 2018 gecoördineerde uitvoeringsbesluiten genomen. Tijdens de uitvoering van het project werd geconstateerd dat in de bodem PFAS voorkomt. Het project heeft enkele jaren stil gelegen om de uitvoerings- en inrichtingsplannen hierop aan te passen. Voor die onderdelen van de plannen die zijn aangepast, moeten de hieronder aangegeven uitvoeringsbesluiten worden gewijzigd.

Bij de voorbereiding van de vergunningen en het projectplan, die nodig zijn voor de verdere uitvoering van het project Natuur¬ontwikkeling Elster Buitenwaard, heeft de provincie Utrecht, verzocht om toepassing van de provinciale coördinatieregeling als bedoeld in artikel 10a t/m e van de Ontgrondingenwet.

Het doel van deze coördinatie is om de voorbereiding en bekendmaking van de benodigde vergunningen en het projectplan op elkaar af te stemmen en gelijktijdig te doen plaatsvinden. Dit is inclusief de gelegenheid tot het naar voren brengen van zienswijzen daarop en het indienen van beroep daartegen. De Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD Utrecht) voert deze taak uit.

De procedure conform afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) is van kracht. Dit houdt eveneens in dat alle besluiten eerst als ontwerpbesluit ter inzage worden gelegd en vervolgens als definitief besluit.

Ter inzagelegging

De definitieve besluiten die gecoördineerd ter inzage worden gelegd zijn:

• Projectplan Waterwet van Rijkswaterstaat Oost Nederland;

• Vergunning op grond van de Waterwet van Rijkswaterstaat Oost Nederland;

• Vergunning op grond van de Waterwet van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden;

• Vergunning op grond van de Ontgrondingenwet van de provincie Utrecht (RUD Utrecht).

De besluiten liggen zes weken ter inzage, van 20 oktober tot en met 30 november 2023. Deze zijn, samen met de bijbehorende stukken digitaal in te zien en te downloaden via de website:

Rudutrecht.nl/project-natuurontwikkeling-elster-buitenwaarden/

Daarnaast zijn deze stukken, in bovengenoemde periode, op verzoek in te zien op:

• Het gemeentehuis Rhenen, Nieuwe Veenendaalseweg 75, 3911 MG Rhenen;

• Het provinciehuis Utrecht, Archimedeslaan 6, 3584 BA Utrecht.

Informeert u bij de genoemde instanties naar de reguliere openingstijden.

Voorgaand proces

De ontwerpbesluiten hebben gedurende zes weken ter inzage gelegen. De besluiten zijn, op enkele redactionele aanpassingen na, ongewijzigd gebleven.

Beroep instellen

De besluiten liggen voor zes weken ter inzage in de periode, zoals hierboven aangegeven. Belanghebbenden kunnen in die periode bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beroep instellen. Deze Afdeling beslist in eerste en enige instantie over de ingestelde beroepen.

Belanghebbenden kunnen beroep instellen als zij een zienswijze hebben ingediend op het ontwerpbesluit. Hebt u geen zienswijze ingediend en u bent wel een belanghebbende, dan kunt u alleen beroep instellen als het u redelijkerwijs niet verweten kan worden dat u geen zienswijze heeft ingediend. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als er bij de definitieve vaststelling van de besluiten wijzigingen zijn doorgevoerd ten opzichte van de ontwerpbesluiten.

Beroepsschriften dienen onder vermelding van ‘Besluiten project Natuurontwikkeling Elster Buitenwaard’ gericht te worden aan:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State,

Postbus 20019,

2500 EA Den Haag.

Het beroepsschrift moet worden ondertekend en dient ten minste te bevatten:

a) Uw naam en adres;

b) De dagtekening;

c) Een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

d) De redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Voorlopige voorziening

De besluiten treden in werking op de dag na het einde van de beroepstermijn. Het indienen van een beroepsschrift verandert dit niet. Om de werking van de besluiten op te schorten kunnen degenen die beroep hebben ingesteld een voorlopige voorziening aanvragen. Hierbij dient u aan te tonen dat u een spoedeisend belang heeft bij opschorting. Een verzoek hiertoe kan worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepsschrift worden overlegd. Voor het indienen van een beroepschrift en/of een verzoek om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Crisis- en herstelwet

Vanwege de betrokkenheid van een projectplan Waterwet is de Crisis- en Herstelwet van toepassing op alle besluiten die deel uitmaken van de coördinatieprocedure. Dit betekent onder meer dat:

• De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State binnen 6 maanden beslist op beroep;

• Het relativiteitsvereiste geldt: de geschonden norm moet dienen om de belangen van benadeelde te beschermen;

• Geen pro forma beroep ingesteld kan worden: de beroepsgronden moeten binnen de beroepstermijn overeenkomstig de Awb worden ingediend;

• Decentrale overheden geen beroep kunnen instellen.

 

Naar boven