Kennisgeving ontwerp-mijnbouwmilieuvergunning boring L7-17 (V-32199), Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Op 18 augustus 2022 is een aanvraag ingevolge artikel 40, lid 2 van de Mijnbouwwet ontvangen van de Neptune Energy Netherlands B.V. (hierna: Neptune Energy) te Den Haag.

De aanvraag betreft het uitvoeren van een diepboring (aangeduid als L7-L17), gelegen in de Noordzee, op de geografische coördinaten N-53°31'20.5126'' en E-4°18'16.8935', in blok L7 van het Nederlandse deel van het continentaal plat. De locatie ligt op circa 70 km ten noordwesten van Den Helder, in het Natura 2000-gebied het Friese Front.

De locatie van de diepboring L7-17 ligt binnen het Natura 2000-gebied het Friese Front en om deze reden is het Besluit algemene regels mijnbouw milieu niet van toepassing is. Hierom is een mijnbouwmilieuvergunning als bedoeld in artikel 40, lid 2 van de Mijnbouwwet vereist.

De vergunningaanvraag betreft meer specifiek het tijdelijk plaatsen van een boorplatform, het boren van een exploratieput en mogelijke een vertakkingsboring, het testen van het veld indien gas wordt aangetoond, het suspenderen of permanent abandonneren (afsluiten) van de put en het vervolgens wegslepen van het boorplatform. Indien de proefboring succesvol is, is Neptune Energy voornemens om de put op een later moment in gebruik te nemen voor de winning van aardgas. Hiervoor zullen te zijner tijd de benodigde vergunningen en instemmingen aangevraagd.

Voor het uitvoeren van de voorgenomen activiteit geldt op grond van het Besluit milieueffectrapportage (categorie D17.2) een m.e.r.-beoordelingsplicht. Hiertoe heeft Neptune Energy een aanmeldnotitie ingediend bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Op 1 december 2022 heeft de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat met een m.e.r.-beoordelingsbesluit met kenmerk PDGGO/Mer-15008 beslist dat voor de voorgenomen diepboring het opstellen van een volledige MER niet noodzakelijk is.

Verder heeft het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op 18 november 2022 een Wet natuurbescherming vergunning verleend met kenmerk PUC_726976_17 voor de voorgenomen activiteiten.

Op de voorbereiding van de beschikking tot verlening van de vergunning is de uitgebreide voorbereidingsprocedure van toepassing (afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht en art. 40, negende lid van de Mbw).

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat is voornemens de gevraagde vergunning te verlenen.

De ontwerp-mijnbouwmilieuvergunning en de andere relevante stukken liggen met ingang van 18 januari 2023, gedurende zes weken ter inzage op de secretarie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat te Den Haag. Tevens zijn de stukken digitaal in te zien via www.mijnbouwvergunningen.nl. Wij adviseren u voor de inzage van dit besluit en alle relevante stukken, eerst contact op te nemen met de frontofficie via mijnbouwvergunningen@minezk.nl onder vermelding van het kenmerk V-32199.

Naar boven