Ambtshalve instemmingsbesluit uitvoerder aardwarmte binnen de startvergunning voor het opsporen van aardwarmte in het kader van het verkrijgen van gegevens voor zuiver wetenschappelijk onderzoek in het gebied Amstelland, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Geachte vergunninghouder,

Aanleiding

Op 1 juli 2023 is hoofdstuk 2a van de Mijnbouwwet (hierna: Mbw) in werking getreden (Staatsblad 2023, 140). Deze wijziging betreft een nieuw vergunningsstelsel voor de opsporing en winning van aardwarmte. De inwerkingtreding hiervan heeft gevolgen voor reeds verleende vergunningen en instemmingen voor aardwarmte en ingediende aanvragen daarvoor. In de Mijnbouwet is overgangsrecht opgenomen waarin is bepaald hoe vanaf 1 juli 2023 wordt omgegaan met die vergunningen, instemmingen en ingediende aanvragen.

De vergunning voor opsporen van aardwarmte in het kader van wetenschappelijk onderzoek verleend voor 1 juli 2023 op grond van artikel 24, Mbw is van rechtswege overgegaan in een startvergunning voor het opsporen van aardwarmte in het kader van het verkrijgen van gegevens voor zuiver wetenschappelijk onderzoek op grond van artikel 24c, Mbw. In het overgangsrecht voor het nieuwe vergunningsstelsel is niet geregeld dat de houder van deze vergunning zal worden beschouwd als de aangewezen uitvoerder aardwarmte waarmee is ingestemd.

Om die reden is het gewenst dat alsnog wordt ingestemd met de uitvoerder. In dit geval zijn de personen die de feitelijke werkzaamheden verrichten of daartoe opdracht verlenen reeds beoordeeld op diens technische en financiële capaciteiten in het kader van het verlenen van de vergunning voor opsporen van aardwarmte in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Met het verlenen van de vergunning voor opsporen van aardwarmte in het kader van wetenschappelijk onderzoek is er geen aanleiding geweest op grond hiervan de vergunning te weigeren. Deze gronden zijn gelijk aan de gronden waarop een instemming met een uitvoerder na 1 juli 2023 kan worden geweigerd.

De Staatssecretaris besluit om ambtshalve in te stemmen met de uitvoerder aardwarmte die tot 1 juli 2023 in de vergunning voor opsporen van aardwarmte in het kader van wetenschappelijk onderzoek is vergund.

Besluit:

Gelet op artikel 24z, derde lid, van de Mijnbouwwet;

Artikel 1

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat stemt in met Energie Beheer Nederland B.V. als aangewezen uitvoerder aardwarmte binnen de startvergunning voor het opsporen van aardwarmte in het kader van het verkrijgen van gegevens voor zuiver wetenschappelijk onderzoek in het gebied Amstelland met kenmerk PDGGO-DTDO/V-34173 (Staatscourant 2023, nr. 15163).

Deze beschikking treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beschikking is bekendgemaakt.

Deze beschikking wordt bekendgemaakt door toezending aan vergunninghouder. Van deze beschikking wordt mededeling gedaan door plaatsing in de Staatscourant.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, namens deze, K.L. Hansma Directeur Directie Transitie Diepe Ondergrond

Tegen dit besluit kan degene, wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, binnen 6 weken na de dag waarop dit besluit is verzonden, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag. Dit besluit is verzonden op de in de aanhef vermelde datum.

Naar boven