Regeling van de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs van 28 september 2023, nr. MBO-1440033, houdende wijziging van de Regeling regio’s en contactgemeenten educatie in verband met wijzigingen in de regio-indeling

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs,

Gelet op artikel 2.3.1, tweede lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs;

Besluit:

ARTIKEL I. WIJZIGING REGELING REGIO’S EN CONTACTGEMEENTEN EDUCATIE

De Regeling regio’s en contactgemeenten educatie wordt als volgt gewijzigd:

Rij 22, laatste kolom, van de tabel in bijlage 1 komt te luiden: Albrandswaard, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard, Krimpen aan den IJssel, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Voorne aan Zee.

ARTIKEL II. INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, M.L.J. Paul

TOELICHTING

Algemeen

Met deze regeling wordt de indeling van een van de regio’s educatie, zoals opgenomen in bijlage 1 van de Regeling regio’s en contactgemeenten educatie, gewijzigd. Op basis van de gemeentelijke herindeling wordt bijlage 1 van de regeling op het volgende punt gewijzigd:

  • Per 1 januari 2023 is de gemeente Voorne aan Zee ontstaan uit de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne. Dit wordt gewijzigd in de regio educatie 22.

De regeling werkt terug tot en met 1 januari 2023 en geldt voor het eerst voor de specifieke uitkering die voor het kalenderjaar 2024 wordt berekend. Op deze manier kan DUO bij de beschikkingen voor het kalenderjaar 2024 rekening houden met de wijzigingen voortkomend uit de gemeentelijke herindeling.

Uitvoering en handhaving

Deze regeling is voorgelegd aan DUO. DUO acht de regeling uitvoerbaar.

Financiële gevolgen

Deze regeling heeft geen financiële gevolgen voor de Rijksbegroting.

Administratieve lasten en regeldruk

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten. Omdat de gevolgen voor de regeldruk naar verwachting gering zijn, is de regeling niet ter toetsing voorgelegd aan het Adviescollege toetsing regeldruk.

Artikelsgewijs

Artikel I

Het college van burgemeester en wethouders draagt zorg voor een aanbod van opleidingen educatie (als bedoeld in artikel 7.3.1, eerste lid, onder b tot en met f, van de Wet educatie en beroepsonderwijs), met voldoende aandacht voor alle doelgroepen. Voor de vervulling van deze taak, werken de colleges van burgemeester en wethouders samen binnen bij ministeriële regeling vastgestelde regio’s.

Met dit artikel wordt bijlage 1 behorende bij de Regeling regio’s en contactgemeenten educatie gewijzigd. Aanleiding voor de wijziging is de samenvoeging van de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne tot de gemeente Voorne aan Zee per 1 januari 2023. De wijziging in de bijlage ziet op het verwijderen van de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne bij de regio educatie 22 en het toevoegen van de gemeente Voorne aan Zee bij deze regio.

Artikel II

Deze regeling treedt de dag na haar bekendmaking in werking en werkt terug tot en met 1 januari 2023. Het is te beschouwen als reparatieregelgeving die de juiste gemeenten per regio vastlegt, nadat er gemeenten zijn samengevoegd of heringedeeld met ingang van 1 januari 2023.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, M.L.J. Paul

Naar boven