Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 12 oktober 2023, kenmerk ACM/UIT/604384 tot wijziging van de tariefstructuren en voorwaarden als bedoeld in artikel 31 van de Elektriciteitswet 1998 betreffende tijdelijke verruiming gegevensuitwisselingstermijnen

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998;

Besluit

ARTIKEL I

De Netcode elektriciteit wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 10.17, tiende lid, wordt gewijzigd als volgt:

1. In de onderdelen a, b en c, wordt na ‘bedoeld in’ ingevoegd ‘artikel’.

2. Onder verlettering van de onderdelen b en c tot onderdelen c en d wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • b. voor de aansluitingen waarvoor de desbetreffende BRP balanceringsverantwoordelijkheid draagt en waarvan de allocatiemethode van de aansluiting, bedoeld in artikel 2.1.3, onderdeel s, van de Informatiecode elektriciteit en gas de waarde “telemetrie” heeft: per leverancier;

B

Artikel 10.18, vierde lid, komt te luiden:

  • 4. De netbeheerder stuurt de op grond van

    • a. artikel 10.17, tiende lid, onderdelen b, c en d, verzamelde meetgegevens aan de desbetreffende BRP voor 16:00 uur van de eerste kalenderdag na afloop van het desbetreffende etmaal; en

    • b. artikel 10.17, tiende lid, onderdeel a, verzamelde meetgegevens aan de desbetreffende BRP voor 24:00 uur van de eerste kalenderdag na afloop van het desbetreffende etmaal.

C

Artikel 10.19, vierde lid, komt te luiden:

  • 4. De netbeheerder stuurt de op grond van het tweede lid juncto

    • a. artikel 10.17, tiende lid, onderdelen b, c en d, opnieuw verzamelde meetgegevens aan de desbetreffende BRP's voor 16:00 uur van de vijfde werkdag na afloop van het desbetreffende etmaal; en

    • b. artikel 10.17, tiende lid, onderdeel a, opnieuw verzamelde meetgegevens aan de desbetreffende BRP voor 24:00 uur van de vijfde kalenderdag na afloop van het desbetreffende etmaal.

C

In artikel 10.26, tweede lid, wordt na ‘de meetgegevens’ ingevoegd ‘per aansluiting’.

ARTIKEL II

De Netcode elektriciteit wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 10.18, vierde lid, komt te luiden:

  • 4. De netbeheerder stuurt de op grond van artikel 10.17, tiende lid, verzamelde meetgegevens aan de desbetreffende BRP voor 16:00 uur van de eerste kalenderdag na afloop van het desbetreffende etmaal.

B

Artikel 10.19, vierde lid, komt te luiden:

  • 4. De netbeheerder stuurt de op grond van het tweede lid juncto artikel 10.17, tiende lid, opnieuw verzamelde meetgegevens aan de desbetreffende BRP's voor 16:00 uur van de vijfde werkdag na afloop van het desbetreffende etmaal.

ARTIKEL III

Artikel I treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

ARTIKEL IV

Artikel II treedt in werking op 1 juli 2025.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 12 oktober 2023

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: M.R. Leijten bestuurslid

Als u rechtstreeks belanghebbende bent, kunt u bezwaar maken tegen dit besluit. Stuur uw gemotiveerde bezwaarschrift naar de Autoriteit Consument en Markt, Juridische Zaken, postbus 16326, 2500 BH Den Haag. Graag ontvangen wij uw bezwaarschrift binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt. In uw bezwaarschrift kunt u de Autoriteit Consument en Markt verzoeken in te stemmen met rechtstreeks beroep bij de bestuursrechter.

TOELICHTING

1 Samenvatting

  • 1. Netbeheer Nederland heeft geconstateerd dat de gegevensuitwisselingstermijnen voor de balanceringsverantwoordelijkheid door de grote aantallen berichten met meetgegevens die per aansluiting naar de balansverantwoordelijke partij gestuurd worden niet altijd tijdig verwerkt worden. Om de termijnen wel te halen moet de prestatie van het communicatiesysteem verbeterd worden. Deze aanpassing is voorzien voor medio 2025. Daarom stelt Netbeheer Nederland voor deze termijnen tot die tijd te verruimen. Met dit besluit verruimt de Autoriteit Consument en Autoriteit tijdelijk deze termijnen.

2 Aanleiding en gevolgde procedure

  • 2. De ACM stelt op grond van artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998 (hierna: Elektriciteitswet) regelgeving vast voor de energiemarkt. Dit besluit is tot stand gekomen op basis van een voorstel van Netbeheer Nederland (hierna: de gezamenlijke netbeheerders) met kenmerk BR-2023-1969, dat de ACM op 23 augustus 2023 heeft ontvangen.

  • 3. De ACM is van mening dat het voorstel geen technische voorschriften bevat bedoeld in Richtlijn 2015/1535. Om die reden zijn de voorwaarden in dit besluit niet in ontwerp ter notificatie aangeboden.

3 Beoordeling

3.1 Procedureel

  • 4. De ACM constateert dat het voorstel op 29 juni 2023 in een overleg met representatieve organisaties is besproken. In het voorstel is een verslag opgenomen van dit overleg en de indieners hebben in het voorstel aangegeven welke gevolgtrekkingen zij hebben verbonden aan de zienswijzen die organisaties naar voren hebben gebracht. Naar het oordeel van de ACM voldoet het voorstel daarmee aan de vereisten bedoeld in artikel 33, eerste en tweede lid van de Elektriciteitswet.

3.2 Inhoudelijk

  • 5. Met de inwerkingtreding van het codewijzigingsbesluit, betreffende de tussenoplossing van de profielallocatie voor elektriciteitsaansluitingen, kenmerk ACM/UIT/587445, op 1 april 2023 is een nieuwe berichtenstandaard (XML) en een nieuw centraal communicatiesysteem geïntroduceerd. Nu is gebleken dat het centrale communicatiesysteem de grote aantallen berichten niet tijdig kan verwerken. De gezamenlijke netbeheerders hebben verschillende oplossingen onderzocht, bijvoorbeeld het eerder versturen van de berichten. Dit blijkt niet mogelijk te zijn omdat de voorgaande processen van de netbeheerders dan nog niet afgerond zijn. Een werkbare oplossing is volgens de gezamenlijke netbeheerders tijdelijk de termijn van 16:00 uur in de artikelen 10.18 en 10.19 van de Netcode elektriciteit naar 24:00 te verruimen. Met de toevoeging aan artikel 10.17 dat telemetriegegevens wel voor 16:00 uur per leverancier gedeeld worden, wordt volgens de gezamenlijke netbeheerders de impact voor alle marktrollen op de ketenprocessen beperkt.

  • 6. Daarnaast constateren de gezamenlijke netbeheerders dat in artikel 10.26, tweede lid, niet eenduidig vastgelegd is welke gegevens de balansverantwoordelijke partij (BRP) moet controleren. Het artikel verwijst naar de gegevens die verkregen zijn op grond van het vierde lid de artikelen 10.18 en 10.19. Beide artikelen verwijzen naar artikel 10.17, tiende lid, waarin sprake is van meetgegevens per aansluiting en per leverancier. Het is nu niet duidelijk welke meetgegevens de BRP moet controleren. Daarom voegt het voorstel aan artikel 10.26, tweede lid, een precisering toe welke informatie de BRP dient te controleren.

  • 7. De ACM is van mening dat een tijdige en correcte gegevensverwerking essentieel is voor de processen rondom allocatie. Met de invoering van de tussenoplossing profielallocatie in april zijn de nodige verbeteringen doorgevoerd. De ACM betreurt dan ook dat het centraal communicatiesysteem nu nog niet in staat is de grote aantallen berichten tijdig te verwerken. De voorgestelde tijdelijke verruiming van de termijn kan de ACM begrijpen. De toevoeging ‘per leverancier’ voor telemetriemeting is van belang, omdat de BRP dan op portefeuilleniveau wél om 16:00 uur over de benodigde gegevens beschikt. Over de nodige detailinformatie per aansluiting beschikt de BRP dan uiterlijk om 24:00 uur. De ACM onderschrijft de constatering van de gezamenlijke netbeheerders dat de impact op de marktrollen hierdoor beperkt blijft. Tenslotte beoordeelt de ACM de toevoeging ‘per aansluiting’ aan artikel 10:26, tweede lid, als een juiste precisering en voorkomt deze toevoeging mogelijke onduidelijkheid.

  • 8. De ACM komt tot het oordeel dat de wijzigingen die de gezamenlijke netbeheerders voorstellen niet in strijd zijn met de belangen, regels en eisen bedoeld in artikel 36, eerste en tweede lid, van de Elektriciteitswet 1998.

Naar boven