Kennisgeving van de ontwerpwindturbinebepalingen en het milieueffectrapport, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Van donderdag 12 oktober tot en met woensdag 22 november 2023 kunt u een zienswijze naar voren brengen over:

  • a. het ontwerpbesluit windturbines leefomgeving en de bijbehorende nota van toelichting;

  • b. de integrale teksten van de windturbinebepalingen in het Besluit activiteiten leefomgeving, het Besluit kwaliteit leefomgeving en het Omgevingsbesluit, zoals gewijzigd door dit ontwerpbesluit en

  • c. het bijbehorende milieueffectrapport (plan-MER).

Hieronder leest u hoe u dit kunt doen.

Waarover gaat het project?

In 2021 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak gedaan in een zaak over de uitbreiding van Windpark Delfzijl Zuid. Door die uitspraak kunnen de regels voor windturbines van het rijk niet toegepast worden, omdat voor het vaststellen van deze regels geen plan-MER is uitgevoerd. Inmiddels is alsnog een milieueffectrapport opgesteld.

In 2021 heeft de Notitie Reikwijdte en Detailniveau voor het opstellen van een milieueffectrapport ter inzage gelegen en kon iedereen hierop reageren. Daarna is het milieueffectrapport opgesteld, waarin alternatieven en varianten verder zijn uitgewerkt. Het milieueffectrapport gaat uit van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau en de daarop binnengekomen reacties. Ook zijn door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ontwerpwindturbinebepalingen opgesteld. De vernieuwde nationale windturbinebepalingen worden daarbij onderbouwd door informatie uit het milieueffectrapport. De regels in het ontwerpbesluit gaan over geluidhinder, slagschaduwhinder, externe veiligheid en hinder door obstakelverlichting en lichtschittering en omvatten ook een norm voor de afstand tussen een windturbine en woningen.

WILT U DOCUMENTEN BEKIJKEN?

Het ontwerpbesluit windturbines leefomgeving en het bijbehorende plan-MER staan vanaf donderdag 12 oktober 2023 op Platform Participatie.

Op papier kunt u de documenten van donderdag 12 oktober tot en met woensdag 22 november 2023 tijdens kantooruren bekijken bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijnstraat 8, Den Haag, telefoon 070 – 456 96 07 (uitsluitend op afspraak).

WILT U ONLINE INFORMATIEBIJEENKOMSTEN BEZOEKEN?

U bent van harte welkom op onze online informatiebijeenkomsten.

Meer informatie over deze bijeenkomsten en hoe u zich hiervoor kunt opgeven, vindt u op Platform Participatie.

Tijdens deze bijeenkomst wordt u geïnformeerd over het ontwerpbesluit windturbines leefomgeving, plan-MER en de procedure. U kunt hierover vragen stellen.

HOE KUNT U EEN ZIENSWIJZE INDIENEN?

Een zienswijze indienen kan op drie manieren. U ontvangt altijd een ontvangstbevestiging.

Digitaal

Bij voorkeur ontvangen wij uw zienswijze via ons formulier.

Mondeling

Voor het noteren van uw mondelinge zienswijze kunt u tijdens kantooruren een afspraak maken via telefoonnummer 070 – 456 96 07.

Per post

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, directie Participatie

O.v.v. Nationale Windturbinebepalingen Leefomgeving

Postbus 20901

2500 EX Den Haag

We horen graag uw gedachten met betrekking tot het ontwerpbesluit windturbines leefomgeving en het bijbehorende plan-MER.

WAT GEBEURT ER MET UW ZIENSWIJZE EN WAT IS HET VERVOLG?

Uw zienswijze wordt door medewerkers van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gelezen en beoordeeld. Aan de Commissie voor de milieueffectrapportage wordt advies gevraagd over het plan-MER. Op basis van de ontvangen zienswijzen over de ontwerpbepalingen voor windturbines, het plan-MER en het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage zal het ministerie een reactienota opstellen en het milieueffectrapport vaststellen. Indieners van zienswijzen worden hierover geïnformeerd.

De volgende stappen in het proces, voordat het besluit kan worden vastgesteld, zijn dat het ontwerpbesluit voor reactie wordt voorgehangen bij het parlement en na afronding van de voorhangfase voor advies aan de Afdeling advisering van de Raad van State wordt voorgelegd. Het ontwerpbesluit zal, als het voor advies bij de Raad van State ligt, ook nog bij de Europese Commissie worden genotificeerd in verband met de technische voorschriften die het besluit bevat.

WILT U HULP VAN HET INFORMATIEPUNT DIGITALE OVERHEID?

Contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Veel mensen vinden dit lastig. Kunt u wel wat hulp gebruiken of kent u iemand die hulp nodig heeft? Kom langs in de bibliotheek, bij het Informatiepunt Digitale Overheid. Hier kan men u helpen bij vragen over websites van de overheid. Bijvoorbeeld voor het digitaal raadplegen van documenten behorend bij dit project of het digitaal indienen van een reactie.

WILT U MEER INFORMATIE?

Meer informatie over de Nationale Windturbinebepalingen Leefomgeving op Platform Participatie en kenniscentrum InfoMil.

WILT U EEN VRAAG STELLEN?

Vragen over het project? Mail naar Postbus.Windturbinebepalingen@minienw.nl.

Vragen over de procedure? Bel naar 070 – 456 96 07, Directie Participatie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Naar boven